Klejner hører julen til, men det er faktisk ikke så tit, at jeg får bagt meget mere end en lille portion. For selvom jeg synes, de smager vældig godt, så smager de altså også bare bedst, når de er helt frisklavede. Det er knap så sjovt at spise dem, hvis de har et par dage på bagen, selvom man kan lune dem i ovnen eller komme dem på brødristeren. Man kan selvfølgelig vælge at lave dejen og forme klejnerne, for derefter at fryse dem ned og koge en lille portion ad gangen, men jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg ikke får varmet olie op for at koge 4 klejner og så er projektet jo ligesom lidt spildt.

Derfor er en del af de klejner, som jeg får spist i julen, ofte købt hos en bager og selvom de er udmærkede, så smager de altså ikke, ligesom dem man bager selv, det må jeg jo erkende. Så da vi holdt adventshygge sidste søndag, havde jeg lavet en portion dej til klejner, som vi fik vredet og kogt og derefter delte imellem os. På den måde fik alle en lille portion klejner med hjem, der ikke var større, end at de kunne spises over et par dage.

Bager man klejner efter denne her opskrift, så bliver de store og tykke, sprøde udenpå og let bløde indeni og så er de smagt til med masser af citronskal og kardemomme  – lige som jeg foretrækker dem. Vil man hellere have småkagesprøde og tynde klejner, så kan man bruge denne her opskrift på sprøde klejner. Det kan være lidt vanskeligt, at beskrive på skrift, hvordan man vrider en klejne. Giver nedenstående forklaring ikke mening, så prøv evt. at google “klejnevridning” eller find en video på youtube.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Klejner med citron og kardemomme

Hævetid1 t
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 40 stk

Ingredienser

 • 500 gr hvedemel
 • ½ tsk hjortetaksalt
 • ½ tsk kardemomme
 • 1 nip salt
 • 125 gr smør
 • 4 spsk piskefløde
 • 3 æg
 • 175 gr sukker
 • 2 spsk revet citronskal
 • palmin eller smagsneutral olie til kogning

Fremgangsmåde

 • Hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og salt kommes i en skål og smørret smuldres heri.
 • Tilsæt fløde, æg, sukker og citronskal og ælt sammen til en glat dej, som hviler på køl i ca 1 time.
 • Hvis man benytter en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og dejen samles med K-spaden.
 • Den afkølede dej udrulles til et rektangel med ca ½ cm tykkelse på et meldrysset bord. Skær dejen i strimler á ca 3 cm på langs med en klejnespore – et pizzahjul eller en kniv kan også bruges.
 • Skær herefter dejen i strimler på skrå, så der dannes små, rudeformede firkanter á ca 3 x 8 cm. Faconen minder en smule om ruderne i et kortspil. Skær en lille revne i midten af hver firkant og træk den ene af firkantens spidser igennem revnen og ud på den anden side, så klejnen snoes/vrides.
 • Opvarm palmin eller olie i en lille gryde til ca 180 °C. Brug evt. et sukker- eller stegetermometer. Har man ikke et termometer, så er olien klar, når det syder pg bobler omkring en tændstik. Det er vigtigt, at olien er varm nok, når klejnerne kommes i gryden, da de ellers vil suge mere fedt end nødvendigt. 
 • Kog 3-5 klejner ad gangen – ellers falder oliens temperatur - i 3-4 minutter, indtil de er gyldne. Vend dem et par gange undervejs og lad dem herefter afdryppe på fedtsugende papir. 

Noter

Klejnerne kan holde sig op til en uge i en lufttæt bøtte, men de smager bedst, når de er nogenlunde friskbagte. Har de et par dage på bagen, kan de med fordel lunes ganske let på en brødrister eller i ovnen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)