Lige omkring nytår er der rigtig mange gode tilbud på fisk og skaldyr rundt omkring. Vi har fx nydt både hummere, muslinger og nu også jomfruhummere i den sidste uges tid. Jomfruhummere er noget af det mest delikate, jeg kan få, når det kommer til skaldyr, selvom sådan en stor omgang friske pil-selv rejer på en havn en sommerdag heller ikke er at foragte.

Det ser helt klart rigtig godt ud, hvis man ikke fjerner hovederne på hummerne, men i stedet bare klipper dem op i ryggen, fjerner den sorte tarmstreng og derefter sprøjter smørret ind og steger dem i ovnen. Derefter spiser man dem ved at vride halen af kroppen – ligesom når man piller rejer. Men faktisk er der ikke noget at komme efter i hovederne – andet end en masse grønt “guf” og der er så forsvindende lidt kød i kløerne, at jeg til enhver tid vil foreslå, at man i stedet fjerner hovederne og kløerne inden de kommer i ovnen, ved at skære dem af lige der hvor halen begynder og “brænder dem af”  i varm olie i en stor gryde – så kan der koges en skøn jomfruhummer-bisque på dem.

I virkeligheden er der jo ikke ret meget kød på sådan en jomfruhummer i forhold til dens størrelse, men er det ikke ofte sådan med skaldyr? Til gengæld er det kød der er usædvanlig lækkert, hvilket jo nok er grunden til, at vi alligevel køber dem igen og igen.

Jomfruhummere med hvidløgs-persille smør.

25 rå jomfruhummerhaler – klippet op i ryggen og den sorte tarmstreng fjernet

2 spsk blødt smør

1 fed hvidløg, presset

1 spsk friskhakket persille

havsalt

Rør smørret sammen med presset hvidløg og hakket persille og kom det i en lille frysepose. Klip et hul i hjørnet af posen, åbn sprækken i ryggen på en hummer og sprøjt smørret ind i en fin stribe. Fortsæt til alle jomfruhummerne er fyldt med hvidløgssmør og læg dem i et ildfast fad. Drys hummerne med lidt havsalt og steg dem i ovnen ved 200 gr i 10-15 minutter afhængig af størrelsen, til de er møre. Server hummerne med frisk citron og flute og måske lidt grøn salat.

Note. Hummerne kan også tilberedes på grillen om sommeren. Læg dem i en foliebakke og stil dem under kuglen til de er møre. De kan faktisk også steges uden en kuglegrill, så skal de bare vendes lidt rundt i foliebakken engang imellem, så de bliver grillet på begge sider. Det er en fantastisk forret til fx Sankt Hans aften.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)