Lige omkring nytår er der rigtig mange gode tilbud på fisk og skaldyr rundt omkring. Vi har fx nydt både hummere, muslinger og nu også jomfruhummere i den sidste uges tid. Og lige præcis jomfruhummerhaler er noget af det mest delikate, jeg kan få, når det kommer til skaldyr. Også selvom sådan en stor omgang friske pil-selv rejer på en varm sommerdag heller ikke er at foragte.

Man kan købe såvel hele jomfruhummere som jomfruhummerhaler i butikkerne og hos fiskehandleren. Har man fået fat i hele jomfruhummere, så ser det rigtig fint ud, hvis man ikke fjerner hovederne på hummerne, men i stedet bare klipper dyrene op i ryggen, fjerner den sorte tarmstreng, fylder dem med hvidløgssmør og gratinerer dem i ovnen. Man kan derefter spise dem ved at vride halen af kroppen – ligesom når man piller rejer.

Men selvom kødet i kløerne smager godt, så er der altså ikke specielt meget at komme efter og det kan være lidt af et bøvl at få det ud. Er man en smule “økonomisk” kan det derfor betale sig, at man i stedet vrider hoveder og klør af jomfruhummerne, allerede inden de kommer i ovnen. Efterføgende kan man så svitse dem i varm olie i en stor gryde med lidt paprika, karry, tomatpure mm og koge en skøn jomfruhummerbisque på dem. Faktisk kan man også samle de afpillede skaller fra halerne, når de er spist, og komme dem i gryden sammen med hoveder og klør. Det hele giver jo smag.

Jeg serverer kølig hvidvin, godt brød og måske en grøn salat ved siden af, når jeg laver jomfruhummerhaler. I virkeligheden er der jo ikke ret meget kød på sådan en jomfruhummer i forhold til dens størrelse, men smagen er altså noget så delikat og det er jo en skøn forret. Det er desuden superlækkert at dyppe brødet i det lækre hvidløgssmør i bunden af fadet, så er der “kun” tale om en forret, så skal man nogle gange lige passe på, at man ikke kommer til at spise sig mæt i brød med hvidløgssmør.

Jomfruhummerhaler med hvidløg

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer (forret)

Ingredienser

 • 24 jomfruhummerhaler
 • 3 spsk blødt smør
 • 1 fed hvidløg (presset)
 • 2 spsk friskhakket persille
 • citronsaft
 • salt

Fremgangsmåde

 • Klargør jomfruhummerhalerne ved at klippe dem op i ryggen og trække den sorte tarmstreng ud.
 • Rør smør sammen med hvidløg og persille.
 • Kom hvidløgssmørret i en lille sprøjte- eller frysepose og klip et hul.
 • Sprøjt en tynd stribe smør ind i ryggen på hver eneste hummer og læg dem herefter i et ildfast fad.
 • Drys hummerne med lidt salt og gratiner dem i ovnen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 8-12 minutter, indtil de er møre. Stegetiden afhænger af størrelsen.
 • Server hummerne med citronsaft, flute og måske lidt grøn salat. Det er skønt at dyppe brødet i hvidløgssmørret fra bunden af fadet.

Noter

Hummerne kan også tilberedes på grillen om sommeren. Læg dem i en foliebakke og stil dem under grillens låg til de er møre. De kan faktisk også grilles uden låg - så skal de bare vendes lidt rundt i foliebakken engang imellem, så de bliver grillet på begge sider. En fantastisk forret til fx Sankt Hans.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)