De fleste forbinder vist lektier med noget temmelig kedeligt, som bare skal overstås. Og det er lektier sandelig også en stor del af tiden. Men så er der jo også nogle gange, hvor man får nogle lektier for, som er helt anderledes, end dem man er vant til. Sådan nogle fik vi i vinterferien. Vi skulle nemlig hver især lave en ret fra Claus Meyers Kogebog “Ny Nordisk Hverdagsmad”, som vi skulle fremlægge i grupper for hinanden i skolen i dag.

Mit valg faldt på en pærekage, som mest af alt minder om en lidt anderledes form for crumble – i hvert fald anderledes i forhold til hvad jeg er vant til. Den er nemlig lavet med rugbrødsrasp. Jeg var egentlig først lidt skeptisk, men omvendt spiser man jo også fintrevet rugbrød ovenpå tykmælk og ymer og det smager jo glimrende. Desuden skulle der jo både tilsættes smør og sukker til rugbrødet, så jeg gav det en chance. Og hold da op hvor er jeg glad for det.

 

 

Pærekagen smagte helt fantastisk. Det sprøde crumble-låg fik en sød-syrlig fylde fra det revne rugbrød, som jeg ikke har smagt lignende tidligere. Derudover var det også første gang, at jeg bagte crumble med en fast frugt som pærer – normalt har jeg brugt bær eller modne nektariner/fersker, men også det var en succes. Pærerne blev lige netop møre i ovnen og de lune, saftige pærer kombineret med det sprøde crumblelåg og en klat kølig creme fraiche på toppen var simpelthen uovertruffen. Jeg kan kun anbefale denne her dessert – ikke mindst fordi der er noget helt særligt ved at, spise kage lavet på frugt og rugbrød – man føler sig jo næsten sund.

Crumble med pære og rugbrødsrasp.

4 pers.

4 pærer

100 gr rugbrød

100 gr sukker

1 nip salt

75 gr hasselnøddekerner

75 gr havregryn

80 gr smeltet smør

Skær pærerne i kvarte og fjern kernehuset. Skær dem derefter i mundrette tern og kom dem i et ildfast fad eller 4 små portionsforme. Kom rugbrød, sukker, salt, haselnødder og havregryn i en food processor eller mini hakker og kværn det til fint rasp. Kom det i en skål og rør det sammen med det smeltede smør. Fordel rugbrødsraspen over pærerne i formen og bag dem ved 150 grader i ca. 40 minutter. Lad kagen køle lidt af og server den lun med kold creme fraiche eller flødeskum til.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)