Jeg er som bekendt ikke specielt bange for at bruge lidt smør, sukker eller fløde i madlavningen og heller ikke når jeg bager. Jeg lever efter den overbevisning, der hedder “lidt men godt” og ofte kan det jo være en klat smør eller en sjat fløde, som lige afrunder smagen og giver det sidste lille touch. Men vi lever i en tid, hvor vi bliver flere og flere overvægtige danskere og derfor skal der bestemt også være plads til kageopskrifter her på bloggen, der ikke indeholder hverken smør eller fløde, så man indimellem også kan nyde lidt sødt med nogenlunde godt samvittighed 😉

Jeg synes ofte de fleste fedtfattige kage-produkter, købte som hjemmelavede, mangler både saft og kraft. De er tamme i smagen og for det meste noget tørre i konsistensen. Det har jeg forsøgt at undgå ved at fylde kagen med saftig, revet gulerod og godt med krydderier og jeg synes selv, det er lykkedes rigtig godt. Kagen er blød og svampet og de mange krydderier smager skønt igennem. Er man ikke til en alt for krydret kage, kan man droppe både stødt allehånde og kardemomme og nøjes med at bruge kanel. Desuden kan man tilsætte rosiner eller måske hakkede valnødder til kagen – bare man husker at valnødder også indeholder fedt og selvom det er af den gode slags, så skal det stadig tælles med i det endelige regnskab.

Der er sukker i denne her kage, så man skal altså være opmærksom på, at den er fedtfattig, eller fedtfri om man vil, men ikke sukkerfri. Dog er der ca. 180 kcal i en skive kage, hvis man deler den færdige kage i 10 tykke skiver, hvilket jeg ikke vil betegne som slemt. Serverer man kagen for folk, som gerne vil tabe et par kilo, vil et stykke kage altså kunne gøre det ud for et lille mellemmåltid, der som bekendt bør ligge på mellem 100-200 kcal. Dog skal man selvfølgelig ikke gøre det til en vane, at skifte sine fornuftige mellemmåltider ud med kage, men engang imellem synes jeg, det er i orden.

 

 

Jeg har valgt ikke at overtrække den færdige kage med hverken chokolade eller (flødeoste)glasur, men det er jo op til den enkeltes smag og behag. Jeg synes sagtens, kagen kan spises uden yderligere pynt, men det er da klart, at den bliver lidt festligere at se på, hvis man lige overtrækker toppen.

Fedtfattig gulerodskage.

Ca. 10 tykke skiver.

3 æg

175 gr sukker

200 gr hvedemel

2 tsk bagepulver

1 nip salt

2 tsk stødt kanel

1/2 tsk stødt allehånde

1/2 tsk stødt kardemomme

300 gr revne gulerødder

Pisk æg og sukker let og luftigt. Vend melet sammen med bagepulver og krydderier og vend det hele i dejen sammen med de revne gulerødder. Kom dejen i en franskbrødsform foret med bagepapir og bag den ved 175 grader i ca. 1 time, til den er gennembagt. Prøv evt. at stikke et lille træspyd i kagen for at tjekke, at den ikke er rå i midten. Lad kagen køle af på ovnristen og nyd den lun eller kold i tykke skiver. Opbevar kagen ved stuetemperatur i en frysepose.

Note. Pga. alle de revne gulerødder bliver kagen ikke tør, men holder sig blød og svampet i flere dage.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)