Frikadeller. En rigtig dansk klassiker. Og det på trods af, at der findes frikadeller i alle mulige afskygninger i stort set hele verden. Min mor laver “verdens bedste frikadeller”! Men jeg bestemte mig altså for, at det ville jeg også kunne. Derfor gik jeg i mesterlære hos min mor, for at aflure et par tips og tricks, og nu er mine frikadeller næsten lige så gode som hendes. 

Se også – Forloren hare I Boller i karry I Stegt flæsk med persillesauce 

Nem opskrift på de bedste frikadeller. 

I virkeligheden burde det jo ikke være så svært at røre en god frikadellefars sammen og stege den på panden. Men når talen falder på frikadeller, så synes jeg ofte, at jeg hører sætninger som “Åhhh, jeg kan altså bare ikke lave frikadeller!” eller “Mine bliver aldrig rigtig gode!”.

Jeg har selv tilhørt den gruppe, der brokkede sig over, ikke at kunne lave en ordentlig frikadelle. Men heldigvis er det slet ikke så svært, når man lige får taget på det. Og jeg har altså opnået ret meget succes med nedenstående opskrift. 

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af farsen og frikadellerne under opskriften. 

Frikadeller
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 2 stemmer

Frikadeller

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 450-500 gr hakket svinekød (eller kalv og flæsk)
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 2-3 spsk hvedemel
 • 1-2 tsk groft salt
 • peber
 • smør/olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Rør svinekødet sammen med revet løg, æg, mælk, mel, salt og peber til en lind fars.
 • Lad farsen hvile, imens smør og olie varmes op på en stegepande. 
 • Form frikadellerne vha. en spiseske dyppet i det varme fedtstof på panden og steg frikadellerne 3-4 minutter på hver side, til de har en gyldenbrun stegeskorpe.
 • Server frikadellerne varme som hovedret eller lune som frokostret, evt med rugbrød og surt.
 • Frikadellerne kan holde sig 3-5 dage på køl i en lukket beholder. De kan desuden fryses.

Hakket svinekød eller kalv og flæsk.

Jeg holder på, at frikadellerne skal laves af hakket svinekød. Men jeg kender mange, der mener, at de skal laves på hakket kalv og flæsk. I min verden bruges kalv og flæsk, som har en lidt grovere tekstur, til karbonader. Men hvis man mener, at en frikadelle ikke bliver helt rigtigt, hvis den udelukkende er lavet på hakket svinekød, så bruger man jo bare kalv og flæsk. I sidste ende er det krydringen og stegningen det hele står og falder på.

Lækre variationer.

En af hemmelighederne ved en god frikadelle er, at den skal smage af noget. Der skal kort sagt ikke spares på hverken løg, salt eller friskkværnet peber. Og så står det jo enhver frit for at tilsmage farsen yderligere, fx med timian eller oregano, presset hvidløg, finthakket peberfrugt, chili eller hvad man nu kan lide. Der kan også tilsættes 1 revet gulerod, hvis man vil have ekstra saftige “deller”.

Jeg bruger hvedemel som bindemiddel, men der kan også bruges rasp eller havregryn efter smag og behag. Endelig synes jeg, man opnår det bedste resultat, hvis man steger frikadellerne i en blanding af smør og olie. Og her må frikadellerne altså gerne “svømme” lidt, så de også får fine, lysebrune sider. Husk også at stege dem længe nok, så de får en lækker, gylden og sprød stegeskorpe. Der er ikke noget så trist som små, blege og grå frikadeller, der kun lige har fået lov til at ligge på panden, til de er gennemstegte.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)