Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Frikadeller.

25 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften
Opskrift frikadeller på et stegepande med frisk timian

Frikadeller. En rigtig dansk klassiker. Og det på trods af, at der findes frikadeller i alle mulige afskygninger i hele verden. Min mor laver “verdens bedste frikadeller”. Og det kunne jeg jo ikke have siddende på mig. Derfor gik jeg i mesterlære hos hende, og fik et par tips og tricks. Og nu er mine frikadeller (næsten) lige så gode som hendes. 

Nem opskrift på de bedste frikadeller. 

I virkeligheden burde det jo ikke være så svært at røre en frikadellefars sammen og stege den på panden. Men når talen falder på frikadeller, så hører jeg ofte sætninger a la “Åhhh, jeg kan altså bare ikke lave frikadeller!” eller “Mine bliver aldrig rigtigt gode!”

Heldigvis er det slet ikke så svært, når man lige får taget på det. Det gælder først og fremmest om at finde den rette mængde salt og peber. Og der må man prøve sig lidt frem, indtil den sidder lige i skabet. Derudover må man ikke være alt for nærig med fedtstoffet, hvis “dellerne” skal have en lækker, sprød skorpe. Men så bliver frikadellerne altså også bare gode.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af farsen og frikadellerne under opskriften. 

4,56 fra 9 stemmer

Frikadeller

Denne ret er fryseegnet
Samlet tid30 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 450 gr hakket svinekød eller kalv og flæsk
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • ½ dl mælk (vand eller dansk vand kan også bruges)
  • 3 spsk hvedemel
  • salt (jeg bruger 2 tsk groft salt)
  • peber
  • smør/olie til stegning

Fremgangsmåde

  • Rør hakket kød sammen med løg, æg, mælk, mel, salt og peber til en lind fars.
  • Lad farsen hvile, imens en blanding af smør og olie varmes op på en stegepande. 
  • Når smørret er bruset af formes frikadellerne vha. en spiseske dyppet i det varme fedtstof på panden og lægges på panden.
  • Steg frikadellerne 3-4 minutter på hver side, indtil de er gennemstegte og har en gyldenbrun stegeskorpe.
  • Server frikadellerne varme eller lune til frokost eller aftensmad.
  • Frikadeller kan holde sig i 3-5 dage på køl. De kan desuden fryses.

Hakket svinekød eller kalv og flæsk.

Jeg holder på, at frikadeller skal laves af hakket svinekød. Også selvom jeg kender flere, der mener, at de skal laves på hakket kalv og flæsk. Jeg foretrækker dog at bruge hakket kalv og flæsk til karbonader eller krebinetter, idet kalv og flæsk har en lidt “grovere” struktur, og er lidt mere “løst” i kødet, hvorimod mine frikadeller gerne må være mere faste og tætte i konsistensen.

I sidste ende er det dog primært krydringen og stegningen, som det hele står og falder på, når det gælder om at lave en rigtig god frikadelle. Og hvis man foretrækker at lave sine frikadeller på hakket kalv og flæsk, så gør man selvfølgelig bare det.

Se også – Forloren hare I Boller i karry I Stegt flæsk med persillesauce 

Lækre variationer.

En af hemmelighederne ved en god frikadelle er, at den skal smage af noget. Der skal kort sagt ikke spares på hverken løg, salt eller friskkværnet peber. Og så står det jo enhver frit for at tilsmage farsen yderligere, fx med timian eller oregano, presset hvidløg, finthakket peberfrugt, chili eller hvad man nu kan lide. Der kan også tilsættes revet gulerod til farsen, hvis man vil have ekstra saftige “deller”.

Jeg bruger hvedemel som bindemiddel, men der kan også bruges rasp eller havregryn efter smag og behag. Endelig synes jeg, man opnår det bedste resultat, hvis man steger frikadellerne i en blanding af smør og olie. Og her må frikadellerne altså gerne “svømme” lidt, så de også får fine, lysebrune sider. Husk også at stege dem længe nok, så de får en lækker, sprød stegeskorpe. Der er ikke noget så trist som små, blege og grå frikadeller.

Subscribe
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Ingrid
9 år siden

Det skal jeg da prøve idag, spændende.
Jeg har svinekød, selvhakket, af en nakkefiletsteg.
Du får da lige en melding på resultatet.
Og helt klart også min mands!!!

Ingrid
9 år siden

Meget gode frikadeller, og smagte godt af kød. Helt klart mere faste i strukturen end jeg er vant til. GODE

Kristin
8 år siden

Jeg plejer altid at røre saltet ind i farsen først, før jeg tilsætter andet. Ellers synes jeg, det er svært at samle farsen. Saltet gør, at kødet bliver sejt, så frikadellerne hænger bedre sammen. 🙂

Anne Sofie
7 år siden

Hej her 🙂 Mine frikadeller afgiver altid en masse væde på stegepanden, jeg tror det er blod, det giver en masse skidt og klumper. Kender du til det? Mvh

Kaja boiesen
7 år siden

Der står 1/2 dl mælk i opskriften,

Svend
7 år siden

En helt grundlæggende ting ved fars er, at kødet skal røres sammen med saltet først, indtil blandingen bliver sej. Tager et minuts tid, gør det med en ske, ikke med røremaskine, det gør farsen alt for tung, så det ender med at smage som færdiglavede industrifrikadeller. Derefter gerne hvile i en halv time på køl før resten blandes i og så endnu mindst en halv times hvile. Denne hviletid er vigtig. Hvis du virkelig har travlt, så kan den første hviletid undlades, men farsen SKAL hvile på et tidspunkt, mindst 30 minutter. Hvis man ikke har tid til det, så har man ikke tid til at lave frikadeller den dag, og må lave noget andet. Uden hviletid bliver det noget kødbolle-juks.

Hvis du ikke helt kan få den samme frikadelle som din mor… så er det måske fordi du ikke gør, som din mor. Der er himmelvid forskel på at bruge havregryn og mel. Mel binder sammen, det gør havregryn kun i langt mindre grad. Det er fint at eksperimentere, men nogle gange må man også konstatere, at hvis man vil lave en klassisk ret, så er der grænser for hvor langt man kan bevæge sig fra udgangspunktet, før det ender som noget helt andet. Det er fint at eksperimentere og fx putte havregryn i. Jeg putter selv rasp i. Men havregryn eller rasp eller quinoa eller had end du lyster at prøve, det erstatter altså ikke melets funktion.

Man bruger ofte kalv og flæsk, fordi svinekød i sig selv er ret smagsløst. Det er blandt andet derfor man sjældent taler om svine-bouillon… desuden er blandingen af kød med til yderlige at binde farsen sammen, hvorfor du har bug for mindre mel og dermed får en mere smagsfuld frikadelle.

Jeg ynder som sagt selv at bruge lidt rasp, ca 2 spsk, Ikke det billige franskbrøds-støv til 5 kroner, men en god 10-15 kroners rasp, og jeg elsker at putte en halv teskefuld allehånde i, masser af peber, og 1 gram salt pr 100 gram kød. Og så er jeg personligt vild med grofthakket løg, hvor man faktisk kan tygge i stykkerne. Mange hader det, men sådan lavede min mor dem, så jeg laver ofte to deller til mig selv, med ekstra løg 🙂

Majbritt Molander Pedersen
6 år siden

Jeg synes det er hip som hap, hvad der er i frikadellen af mel, rasp eller gryn. Vi bruger dog også altid allehånde. Det som giver den “rigtige” smag af gammeldaws frikadelle er det, som de bliver stegt i. Svinefedt. Gem fedten fra dine stegeflæsk en dag og brug det til dine dunser. De smager så fuglene synger….. men de fedtforskrækkede skal nok ikke prøve 🙂

Dennis Jørgensen
1 år siden

Allehånde i en frikadelle får dem til at smage af medister.

Anna
7 måneder siden

5 stars
hvis dellerne skal have den smag, som min mors havde, skal de steges i (rigeligt) margarine!

Kim
6 år siden

Hvis man nu vælger at stege dem færdige i ovnen, hvor lang tid skal de så have der?

Michael
6 år siden

Super gode, jeg kom 2 revet gulerødder i.

Anna
5 år siden

En grundregel, som jeg har arvet fra min mor ér, at der skal mel i svarende til 1/4 af farsen.
D.v.s., man ‘fjerner’ 1/4 og fylder ‘hullet’ op med mel.
Og så bruger jeg lidt muskat til at give den gode, gammeldags smag. Ikke ret meget, bare et lille drys. For muskat smager virkelig igennem!

Gitte
1 år siden

Tak for en god opskrift
Det er ærgerligt at din salt mængde ikke følger med når man ændre i antallet. Det gjorde den før
Hilsen Gitte