I går og i dag har jeg haft undervisningsfri fra skole. Det betyder faktisk, at jeg forventes at sidde derhjemme og studere, hvilket jeg da også gør, men indimellem laver jeg også andre ting. Fx går Villy og jeg en hel del ture, både lange, knap så lange og korte. I dag blev vi fanget af en regnbyge på en af vores længere ture, så vi måtte lige tørres lidt, da vi kom hjem og så var det, at trangen til noget varmt at drikke og nybagte grove boller med ost meldte sig.

Jeg har sådan en form for løs opskrift på grovboller i hovedet – den går i al sin enkelthed ud på, at jeg hælder 3 dl lunkent vand og 1/2 pk. gær, lidt salt og lidt sukker i en skål og så tilsætter jeg forskellige slags mel, gryn og kerner til dejen har konsistens som meget tyk grød. Derefter sættes dejen til hævning og så sætter jeg bollerne på en bageplade ved hjælp af en ske dyppet i koldt vand. Bollerne efterhæver og bager i ca. 20 minutter ved 200 grader og derefter kan jeg få lune boller – that’s it!

>> Se også min opskrift på nemme og lækre müsliboller lige her.

Ingen æltning, ingen rengøring af bordplade, ingen afvejning af forskellige ingredienser og stort set intet arbejde. Det er i sandhed en opskrift efter mit hjerte. Jeg tilsætter gerne lidt af hvert til bollerne, afhængigt af hvad der er i skabe og skuffer selvfølgelig. Der er altid hvedemel samt en form for groft mel i dejen – fuldkornshvede, groft speltmel, grahamsmel eller lign. Desuden tilsætter jeg også ofte lidt durumhvede, for at gøre bollerne seje og sprøde i konsistensen. Havregryn, solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø eller sesam kommer jeg også gerne i, ligesom der nogle gange sniger sig en groftrevet gulerod eller rødbede eller lidt hasselnødder og rosiner i dejen. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.

Hvis nu ikke man har mod på at køre freestyle den første gang, så har jeg rent undtagelsesvis vejet alle ingredienserne, da jeg bagte bollerne i dag. Så kan man jo starte med at afprøve min opskrift og derefter udvikle sin egen hen af vejen.

Print opskrift Pin opskrift
4.48 fra 19 stemmer

Grove boller

Hæve- og bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand , lillefingervarmt
 • ½ pk gær
 • 2 tsk groft salt
 • 2 tsk flydende honning
 • 1 gulerod (revet)
 • 100 gr havregryn
 • 100 gr fuldkornshvedemel eller andet groft mel
 • 100 gr durumhvedemel
 • 125 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Rør gæren ud i vandet i en stor skål og tilsæt salt og honning, revet gulerod og de forskellige slags mel og gryn.
 • Rør dejen sammen til konsistensen minder om en tyk grød. En lille tommelfingerregel er, at dejen ikke må flyde alt for meget ud men være i stand til at holde formen sådan nogenlunde. Ellers vil den flyde ud på pladen og give meget flade boller. Er dejen for flydende, skal der lidt mere mel/gryn til.
 • Dæk skålen til og lad dejen hæve i 1 time.
 • Form boller af dejen ved hjælp af en spiseske dyppet i koldt vand og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve på pladen i ca 15 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Bagetiden afhænger lidt af, hvilke meltyper, gryn og kerner der er kommet i dejen.
 • Lad bollerne afkøle på ovnristen og nyd dem lune eller kolde.

Noter

Husk at opskriften kun er vejledende, så brug meget gerne de melsorter, frø og kerner, som alligevel står i skabet. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)