Agurkesalat – nem opskrift på hjemmelavet agurkesalat.

18 kommentarer
Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Hjemmelavet agurkesalat er helt genialt tilbehør. Til alverdens gryderetter, i en flæskestegssandwich, ovenpå en hotdog eller en klassisk leverpostejsmad. Og så selvfølgelig til en grillet eller grydestegt kylling med brun sauce og nye kartofler. Klassisk mormor- og sommermad, når det er allerbedst. Desuden er det noget så nemt at lave sin egen hjemmelavede agurkesalat. Og den smager meget bedre end de sukkersøde varianter med slatne, gul-grønne agurkeskiver, som man kan købe på glas i butikkerne.

Se også – Syltede rødløg I Hjemmelavet rødkål I Syltede drueagurker

3.50 fra 6 stemmer

Agurkesalat

Trækketid2 t
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 dl eddike (der kan sagtens bruges alm. lagereddike)
 • ½ dl vand
 • 50 gr sukker
 • 2 tsk gule sennepsfrø (kan udelades)
 • 1 stor agurk
 • 1 tsk groft salt
 • friskkværnet peber eller hele peberkorn

Fremgangsmåde

 • Hæld eddike, vand, sukker, evt. sennepsfrø, salt og peber i en skål og rør til sukker og salt er nogenlunde opløst.
 • Skær agurken i tynde skiver og kom agurkeskiverne i skålen med eddikelage.
 • Dæk skålen til og lad agurkesalaten hvile i minimum 1 time, så agurkerne kan trække smag fra eddikelagen. Rør gerne rundt i agurkesalaten et par gange undervejs.
 • Agurkesalaten kan holde sig et par uger på køl, hvis den kommes i en beholder med låg. Man kan også hælde agurkesalaten på skoldede og atamonskyllede glas. Så kan agurkesalaten snildt holde sig 3 måneder eller længere. 

Klassisk eller rustik agurkesalat.

Man kan enten skære sin agurk i supertynde skiver, fx på et mandolinjern eller et rivejern, eller man kan skære agurken i lidt tykkere skiver med en god kniv. Selv foretrækker jeg, når agurkeskiverne ikke er skåret aaaalt for tyndt, så de bevarer lidt af sprødheden. Jeg bruger derfor altid en god kniv, når jeg laver agurkesalat, men det bestemmer man jo helt selv. Og det kommer måske også lidt an på, hvad agurkesalaten skal bruges til.

Desuden er jeg vild med at tilsætte en smule gule sennepsfrø til eddikelagen. Det ser vældig fint ud, men smagsforskellen er ikke på nogen måde markant, hvis man udelader dem. Man kan derfor sagtens droppe sennepsfrø, hvis de ikke kan skaffes eller man bare ikke bryder sig om dem.

Lav en stor portion og gem.

Det er oplagt at lave agurkesalat, hvis man har drivhus eller på anden vis har adgang til massevis af agurker i løbet af sommeren. Og man kan sagtens lave en stor portion agurkesalat, når man først er i gang, for agurkesalaten kan nemt holde sig på køl i et par uger. Den skal blot opbevares i en (ren) bøtte med låg.

Man kan desuden gemme agurkesalat i længere tid, præcis som syltede rødbeder, asier og lignende, som syltes på klassisk vis. Man skal blot opbevare agurkesalaten på sylteglas med låg, som er skoldede og skyllet med alkohol eller atamon, så de er 100 % rene. Og så skal man være forberedt på, at agurkerne mister lidt af den fine, grønne farve, og bliver lidt mere olivengrønne, hvis de får lov til at stå meget længe.

18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
A+K/VenterPaaVin
9 år siden

Uhm, det er så godt – jeg laver det altid lidt ekstra surt og gerne med syltede perleløg i også.

– Anne

Anna-sofie
9 år siden

Sådan laver jeg også agurk salat 🙂

Maria
9 år siden

Hvilken eddike er bedst? Lys balsamico, hvidvinseddike – eller bare alm. lagereddike? (:

Jannie Faurschou
7 år siden
Svar  Maria

helt almindelig hvid eller lysebrun lagereddike. Ikke noget med balsamico eller andre krumspring. Kh. Jannie

Elsebeth
9 år siden

Jeg laver det, som min mor lavede det, og troede, at det var sådan “man” skulle gøre! Så vi to laver agurkesalat på helt samme måde 🙂 Sidst på agurke-sæsonen laver jeg en stor portion og fryser ned med lage i små bakker. Det synes min søn er en god idé – han kan godt lide at handle i min fryser 🙂 Jeg husker også hvert år at købe danske porrer, INDEN de går i stok; de er dejlige at have i fryseren – vi elsker porrer.

Elsebeth
9 år siden

Hvad med en god gang stuvede porrer godt med persille – det kan man godt blive forfalden til. Man kan slet ikke “mærke”, at agurkesalaten har været frosset.
Elsebeth

Jonas
7 år siden

Den opskrift er lige i skabet, puttet også skalotteløg i ?

Rikke Fink
7 år siden

Den nemmeste og den bedste måde at lave agurkesalat på.

Jane V
7 år siden

Agurkesalat. Den opskrift du har Anne, er beskrevet i min skolekøkkenbog fra sidst i 60’erne, dejligt den stadig bruges. Jeg vidste ikke man kunne fryse færdig agurkesalat, men jeg har tit frosset agurkeskiver når der har været for mange agurker i drivhuset. Skiverne skal bare lige dryppe lidt af inden de kommes i lagen for ikke at fortynde lagen. Alternativt kan man lægge de frosne skiver i lagen og så tilsætte mere eddike og/eller sukker.
Vh Jane

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)