Hjemmelavet agurkesalat er helt genialt tilbehør. Til alverdens gryderetter, i en flæskestegssandwich, ovenpå en hotdog eller en klassisk leverpostejsmad. Og så selvfølgelig til en grillet eller grydestegt kylling med brun sauce og nye kartofler. Klassisk mormor- og sommermad, når det er allerbedst. Desuden er det noget så nemt at lave sin egen hjemmelavede agurkesalat. Og den smager meget bedre end de sukkersøde varianter med slatne, gul-grønne agurkeskiver, som man kan købe på glas i butikkerne.

Se også – Syltede rødløg I Hjemmelavet rødkål I Syltede drueagurker

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Agurkesalat

Trækketid2 t
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 dl eddike (der kan sagtens bruges alm. lagereddike)
 • ½ dl vand
 • 50 gr sukker
 • 2 tsk gule sennepsfrø (kan udelades)
 • 1 stor agurk
 • 1 tsk groft salt
 • friskkværnet peber eller hele peberkorn

Fremgangsmåde

 • Hæld eddike, vand, sukker, evt. sennepsfrø, salt og peber i en skål og rør til sukker og salt er nogenlunde opløst.
 • Skær agurken i tynde skiver og kom agurkeskiverne i skålen med eddikelage.
 • Dæk skålen til og lad agurkesalaten hvile i minimum 1 time, så agurkerne kan trække smag fra eddikelagen. Rør gerne rundt i agurkesalaten et par gange undervejs.
 • Agurkesalaten kan holde sig et par uger på køl, hvis den kommes i en beholder med låg. Man kan også hælde agurkesalaten på skoldede og atamonskyllede glas. Så kan agurkesalaten snildt holde sig 3 måneder eller længere. 

Noter

Klassisk eller rustik agurkesalat.

Man kan enten skære sin agurk i supertynde skiver, fx på et mandolinjern eller et rivejern, eller man kan skære agurken i lidt tykkere skiver med en god kniv. Selv foretrækker jeg, når agurkeskiverne ikke er skåret aaaalt for tyndt, så de bevarer lidt af sprødheden. Jeg bruger derfor altid en god kniv, når jeg laver agurkesalat, men det bestemmer man jo helt selv. Og det kommer måske også lidt an på, hvad agurkesalaten skal bruges til.

Desuden er jeg vild med at tilsætte en smule gule sennepsfrø til eddikelagen. Det ser vældig fint ud, men smagsforskellen er ikke på nogen måde markant, hvis man udelader dem. Man kan derfor sagtens droppe sennepsfrø, hvis de ikke kan skaffes eller man bare ikke bryder sig om dem.

Lav en stor portion og gem.

Det er oplagt at lave agurkesalat, hvis man har drivhus eller på anden vis har adgang til massevis af agurker i løbet af sommeren. Og man kan sagtens lave en stor portion agurkesalat, når man først er i gang, for agurkesalaten kan nemt holde sig på køl i et par uger. Den skal blot opbevares i en (ren) bøtte med låg.

Man kan desuden gemme agurkesalat i længere tid, præcis som syltede rødbeder, asier og lignende, som syltes på klassisk vis. Man skal blot opbevare agurkesalaten på sylteglas med låg, som er skoldede og skyllet med alkohol eller atamon, så de er 100 % rene. Og så skal man være forberedt på, at agurkerne mister lidt af den fine, grønne farve, og bliver lidt mere olivengrønne, hvis de får lov til at stå meget længe.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)