Det slog mig, at der manglede en lasagne opskrift på bloggen – ikke en spinatlasagne eller en kartoffellasagne, men en helt almindelig lasagne med oksekød, tomat, krydderier og bechamelsauce. Lasagne er en favorit her i huset – ikke mindst fordi der så er mad til 2 dage. Den kommer derfor indimellem på madplanen, hvis jeg kan se, at der er en dag, hvor der er lidt mindre tid til at stå i køkkenet.

Da jeg i sin tid flyttede hjemmefra, købte jeg engang imellem en pakke med Knorr’s lasagne og supplerede så bare, med de ting jeg syntes, der manglede – fx ekstra lasagneplader, revet ost, en bechamelsauce, ekstra krydderier samt selvfølgelig det hakkede oksekød. På et tidspunkt kunne jeg jo godt se, at det var lidt til grin at tilsætte alle de ekstra ting og at den lasagne jeg fremstillede, mere var min egen end Knorrs og så holdt jeg op med at købe pakkerne og siden har jeg lavet lasagne fra bunden.

Jeg tilsætter løbende grønsager efter smag og behag til kødsaucen. Fx forårsløg i ringe, peberfrugt i tern, majs, champignons, bladselleri, revet squash eller revne gulerødder. Dette her er bare grundsaucen, som den ville se ud, hvis grønsagsskuffen en dag var gabende tom. Lasagne er i øvrigt en oplagt måde at få sneget lidt ekstra grønt ind i maden på – når først musikken spiller og den varme, duftende lasagne glider over på tallerkenen, er det ikke altid “man” opdager, at den er fyldt med revne gulerødder og forårsløg. Hvis man har med børn at gøre, der er meget meget kræsne, kan man også tilsætte grønsager i form af mos – enten gulerødder eller en pose blomkålsblanding fra frost, der er kogt og derefter pureret med en stavblender. Grønsagerne forsvinder totalt i kødsaucen og så glider det hele ned.

Nu er vi ikke så kræsne og det er heller ikke nødvendigt at skjule grønsagerne, så jeg bruger gerne det jeg har.

Lasagne.

4 pers.

1 spsk olie

2 løg, hakkede

2 fed hvidløg, finthakkede

450-500 gr hakket oksekød

2 ds hakkede tomater, evt med smag af hvidløg, chili eller krydderurter

1 spsk tørret basilikum

1 tsk paprika

salt og peber

Smag evt. til med et nip sukker, hvis saucen er let syrlig og lige skal afrundes

Bechamelsauce.

25 gr smør

3 spsk hvedemel

4 dl mælk

1-2 tsk friskrevet muskat

salt og peber

Desuden.

1/2 pk lasagneplader, jeg bruger gerne omkring 16 stk og gerne fuldkorn.

75 gr revet ost

Svits løg og hvidløg i olien i en gryde og brun derefter oksekødet i gryden. Når oksekødet er godt brunet af, tilsættes tomaterne. Det er også nu evt. grønsager skal tilsættes. Hæld en smule vand, ca 1/2 dl, i dåserne når de er tømte og hæld derefter indholdet i gryden – på den måde får man al tomaten ud af dåserne og saucen kan sagtens trække lidt ekstra væde. Hæld krydderier, salt, peber og evt. sukker i saucen og lad den simre ved svag varme i 20-30 minutter uden låg. Rør evt i den et par gange undervejs. Smag saucen til, måske skal der lidt ekstra krydderier, salt eller peber i.

Smelt smørret i en lille gryde og rør melet ud heri. Tilsæt mælken og pisk godt, så der ikke dannes klumper. Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem et par minutter, så den tykner let og evt. melsmag forsvinder. Smag herefter til med friskrevet muskat, salt og peber.

Saml lasagnen ved først at smøre et tyndt lag bechamel ud i bunden af et ildfast lasagnefad – det er nemmest, hvis man bruger et firkantet fad. Fordel derpå lasagneplader, kødsaucen, bechamel. Fortsæt herefter med lasagneplader, kødsauce og bechamel til det hele er brugt. Slut med et lag kødsauce, bechamel og drys ost på toppen. Bag lasagnen ved 200 grader i 30-35 minutter, til ost er gylden og boblende. Lad lasagnen hvile i omkring 5 minutter, inden den skæres ud. På den måde når den at sætte sig og man kan skære pænere stykker.

Note. Jeg tilsætter løbende grønsager efter smag og behag til saucen. Fx forårsløg i ringe, peberfrugt i tern, majs, champignons eller revne gulerødder. Dette her er bare grundsaucen som den ville se ud, hvis grønsagsskuffen en dag var gabende tom. Lasagne er i øvrigt en oplagt måde at få sneget lidt ekstra grønt ind i maden på – når først musikken spiller og den varme, duftende lasagne glider overpå tallerkenen er det ikke altid “man” opdager at den er fyldt med revne gulerødder og forårsløg. Hvis man har med børn at gøre, der er meget meget kræsne, kan man tilsætte grønsager i form af mos – enten gulerødder eller en pose blomkålsblanding fra frost, der er kogt og derefter pureret med en stavblender. Grønsagerne forsvinder totalt i kødsaucen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)