Det slog mig forleden, at der manglede en lasagne opskrift på bloggen. Ikke en spinatlasagne eller en kartoffellasagne, men en helt almindelig lasagne med oksekød og bechamelsauce. Og det må jeg jo straks råde bod på, for lasagne er en favorit her i huset – ikke mindst fordi der så er mad til 2 dage. Der kommer derfor ofte lasagne på madplanen, hvis jeg kan se, at der er en dag, hvor der er lidt mindre tid til at stå i køkkenet.

Da jeg i sin tid flyttede hjemmefra, købte jeg engang imellem en pakke lasagne og så supplerede jeg selv med de ting, som jeg syntes, der manglede i æsken. Det kunne fx være ekstra lasagneplader, revet ost, bechamelsauce, ekstra krydderier samt selvfølgelig det hakkede oksekød, hvilket under alle omstændigheder skal tilsættes. Men på et tidspunkt kunne jeg jo godt se, at det var lidt til grin at tilsætte alle de ekstra ting, for jeg var jo kun en lillebitte brøkdel fra at lave min egen lasagne alligevel. Derfor holdt jeg op med at købe pakkerne og siden har jeg altid lavet lasagne fra bunden.

Jeg tilsætter som regel grønsager til kødsaucen og udvalget afhænger lidt af, hvad jeg kan finde i grønsagsskuffen. Fx forårsløg i ringe, peberfrugt i tern, majs, champignons, bladselleri, revet squash eller revne gulerødder. Nedenstående er således bare en “grundopskrift” og så står det enhver frit for, at tilsætte forskellige gode sager til lasagnen efter smag og behag.

Lasagne er i øvrigt en oplagt måde at få sneget lidt ekstra grønt ind i maden på. Når først musikken spiller og den varme, duftende lasagne glider over på tallerkenen, er det ikke altid, at “børn og sarte sjæle” opdager, at den er fyldt med revne gulerødder og forårsløg. Hvis man har med børn at gøre, der er meget meget kræsne, kan man også tilsætte blendede eller mosede grønsager til kødsaucen. Grønsagerne forsvinder totalt i kødsaucen, så glider det hele ned uden problemer. Og så er en lasagne jo bare en klassisk familiefavorit, som de fleste – både store og små – er vilde med.

Lasagne (oksekød)

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 1 spsk olie
  • 2 løg (hakkede)
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 500 gr hakket oksekød
  • 2 ds hakkede tomater (evt. hakkede tomater med krydderurter)
  • 1 spsk tørret basilikum
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk sukker (eller 2 spsk ketchup/sød chili sauce)
  • salt og peber

Bechamelsauce

  • 25 gr smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • ½ tsk friskrevet muskatnød
  • salt og peber

Desuden

  • 12-16 lasagneplader
  • 75 gr revet ost (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Opvarm olien i en gryde og sauter løg og hvidløg heri.
  • Tilsæt derefter oksekødet og brun det godt af.
  • Tilsæt hakkede tomater og krydderier til gryden. Skyl tomatdåserne af med ca ½ dl vand og kom også tomatvandet i gryden.
  • Læg låg på gryden og lad kødsaucen simre i 15-30 minutter. Smag herefter saucen med sukker, salt og peber.

Bechamelsauce

  • Smelt smørret i en lille gryde og rør melet ud heri.
  • Tilsæt mælk og pisk godt, så der ikke dannes klumper.
  • Bring gryden i kog og lad den koge i et par minutter, så saucen tykner og evt. melsmag forsvinder. Smag til med friskrevet muskat, salt og peber.
  • Fordel et tyndt lag bechamel i bunden af et ildfast lasagnefad – det er nemmest at bruge et firkantet fad.
  • Fordel derpå lasagneplader, kødsaucen, bechamel, indtil det hele er brugt. Slut med et lag kødsauce og bechamel og drys med ost på toppen.
  • Bag lasagnen ved 200 °C (varmluft) i 30-35 minutter, indtil er lasagnen er gyldenbrun.
  • Lad gerne lasagne hvile utildækket i 5-10 minutter, inden den skæres ud. Når lasagnen får tid til at sætte sig, kan man skære pænere stykker.

Noter

Kødsaucen kan selvfølgelig sagtens tilføjes forskellige former for grønsager, så det er oplagt at bruge alt godt fra grønsagsskuffen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)