Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Varme hveder – bedste opskrift på hvedeknopper.

95 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hele huset dufter af nybagt brød og kardemomme. Dagen i dag er nemlig gået med at bage en stor portion hvedeknopper til varme hveder, som skal spises i aften. Ifølge traditionen skal hvederne skæres over, ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag. Og jeg synes, at det er verdens hyggeligste tradition. Hveder med iskoldt smør er jo noget så lækkert. Og så er det altså også lidt hyggeligt at tænke på, at vi er så mange tusinde danskere, der alle sidder og spiser det samme i aften.

Se også – Hveder med kanel I Krydderboller I Kærnemælksboller

Varme hveder opskrift.

Jeg bruger altid den samme opskrift til varme hveder, og det har jeg snart gjort i mange år. Opskriften er dejlig nem og giver superflotte, lette og luftige hveder. Præcis lige så luftige som de hvedeknopper, man kan købe hos bageren, men smagen er altså lige en kende bedre, når man har lavet dem selv. Der er ikke meget, der slår hjemmebag. Man kan godt nok købe hvedeknopper til næsten ingen penge i supermarkederne. Men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt med hjemmelavede varme hveder.  

Tip! Se min bedste tips til lækre og luftige varme hveder samt opbevaring under opskriften. 

4,40 fra 89 stemmer

Hveder med kardemomme

Hæve- og bagetid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer 10 minutter
Antal: 24 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 2 æg
 • 3 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 2 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 100 gr blødt smør
 • 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.   
 • Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir. 
 • Sæt et ildfast fad/skål i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand fra elkedlen eller lign. i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne ind i midten af ovnen og luk ovnlågen. Lad hvederne hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
 • Tag hvederne og fadet/skålen med vand ud af ovnen. Vandet skal ikke bruges længere. Tænd for ovnen og opvarm den til 200 °C.
 • Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte. 
 • Ved servering halveres hvederne og ristes på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade. 
 • De hele hvedeknopper kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.

Se også - 

 

Hveder med kanel

 

Krydderboller

Tilbehør til ristede, varme hveder.

Skal man holde sig til traditionerne, så spises de ristede hvedeknopper typisk med smør. Og måske marmelade eller ost. Og selvom det måske lyder lidt fjollet, at man skal riste en pladefuld helt friskbagte hvedeknopper i ovnen eller på brødristeren, så er det nu engang sådan de spises. Men det bestemmer man selvfølgelig selv.

I min familie rister vi hvederne, men til gengæld nøjes vi langt fra med at spise dem med smør. Vi har nemlig den hyggeligste tradition, hvor hele familien mødes hos mine forældre, og spiser varme hveder til aftensmad.
Hvederne spiser vi med lækkert charcuteri (pålæg, pølser, patéer) og gode oste, syltede nødder og marmelade. Og det er faktisk også derfor, at jeg altid bager en ordentligt portion. Vi skal jo alle være mætte.

Hævning med damp.

Efter at have arbejdet i bagerier i flere år, fik jeg øjnene op for de såkaldte raskeskabe. I et raskeskab hæves bagværket ved damp, så det bliver let og luftigt. Og nu er det jo de færreste, der har et raskeskab i et almindeligt, dansk køkken, men man kan sagtens hæve hvederne (og alt muligt andet bagværk) ved damp alligevel. Og det kræver ikke engang, at man har en fancy ovn, der kan lave damp.

Når hvederne er formet, og lagt tæt sammen på bagepladen, sætter man pladen ind midt i ovnen, som er KOLD og SLUKKET. I bunden af ovnen stiller man et ildfast fad eller en varmefast skål, og så hælder man kogende vand fra el-kedlen i skålen. Derefter lukker man ovnlågen, og lader hvederne efterhæve i vanddampen.

Når hævetiden er slut, tages pladen med hvederne forsigtigt ud af ovnen. Det samme gør man med skålen med vand – den skal ikke bruges mere. Og så varmer man ellers ovnen op og bager hvederne som angivet i opskriften.
Den varme damp gør, at gæren for alvor får lov til at udvikle sig til det yderste, så hvederne bliver store og flotte. Samtidig lægger vanddampen sig på på hvederne under hævningen. Og det betyder, at man heller ikke behøver at pensle dem med vand, inden de bages.

Med eller uden kardemomme.

Jeg synes, at der skal kardemomme i en rigtig hvede. Ellers kan man næsten lige så godt spise et par ristede teboller. Men selvfølgelig kan man sagtens udelade kardemomme, hvis ikke man bryder sig om smagen.

Vil man gerne lave hvedeknopperne med en eller anden form for “smag”, bortset fra kardemomme, så kan man i stedet lave hvedeknopper med kanel.
Hvederne smager ikke på nogen måde overvældende meget af kanel. Og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle. Men de har et skønt strejf af kanel. Og så er de altså bare et virkelig lækkert alternativ til de traditionelle varme hveder med kardemomme.

Opbevaring og holdbarhed.

Selvom mange vælger, at bage hvederne samme dag som de skal spises, så skal vi jo ikke glemme, at hvedeknopperne netop blev “opfundet”, fordi bagerne skulle holde lukket på Store Bededag. Når folk ikke kunne købe friskbagt brød denne ene dag om året, var de nødt til at købe brød dagen i forvejen. Jeps, det var inden, man havde ovne, så man kunne bage selv.

De daggamle hvedeknopper skulle således flækkes og ristes på komfuret. Og så kunne folk spise dem, indtil Store Bededag var gået, og bagerne igen åbnede. At mange så ikke kunne vente, og “kom til” at riste og spise de lækre hveder allerede aftenen inden Store Bededag, er jo blot en sød lille detalje. Og det er faktisk også grunden til, at vi i dag spiser hvederne aftenen inden Bededag.

Men altså – hveder er “opfundet” for at blive ristede. Og medmindre man ikke rister hvederne, ville jeg aldrig tøve med at bage dem et par dage i forvejen. Hvis blot de er pakket godt ind, kan de sagtens holde sig. Normalt rister vi jo også først franskbrødet, når det ikke længere er helt nybagt.

Faktisk kan hvedeknopperne også uden problemer fryses, hvis man vil være i rigtig god tid. Og er man vild med hvedeknopper, så kan man også sagtens bage en masse og fryse ned i passende portioner. Det er superlækkert med sådan en ristet hvede til morgenmad engang imellem. Og de passer også fint til en kop eftermiddagste eller aftenskaffe, selvom det ikke er Bededag.

Subscribe
Notify of
95 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
9 år siden

Ork, som det virker godt med det raskeskab, MEN “Mor, hvorfor har du købt en ny Margretheskål?” “Efter at have hævet brødene i formene, tog jeg dem ud. Der begyndte pludselig at komme mærkelige, ukendte høje lyde fra ovnen, som var sat på 270°. Jaja, jeg ved det godt, men jeg kunne jo ikke se skålen under pladen og glemte alt om den i skyndingen!” Så nu stiller jeg skålen HELT ude foran 🙂
Anne, jeg ønsker jer en rigtig dejlig aften!

Ingrid
9 år siden

Hej Anne-Kathrine,
Ville bare lige sige tak for en super god opskrift. Jeg har i dag for første gang i mit liv prøvet at bage hveder og der er nogle i huset der glæder sig ekstra meget til i aften.
Din blog er meget interessant og jeg vil følge den fremover. Du skal være velkommen til at kigge forbi min blog hvis du har lyst.
Hav en dejlig Stor Bededags Ferie 🙂

Med solskinshilsner fra

Ingrid aka
Medic
Bornholm

Marion Hansen
2 år siden
Svar  Ingrid

Godaften.
Slår du dejen ned efter hævning første gang?

Mari
9 år siden

Har bagt kanel-varianten. Fuldstændig fantastisk duft og smag. Kæresten sagde, at det var de bedste hveder, han havde smagt.
Har ikke selv tænkt på at bruge kanel selvom jeg faktisk aldrig har været helt tosset med kardemomme. Godt du “viste vejen”.:-)

Lilly
2 år siden

Jeg bager også Hveder, og jeg varmer vand i store gryder og sætter så pladen der til hævning ,det går fint👍👍

Heidi
1 år siden
Svar  Lilly

Har du pladen tildækket når du sætter hovederne til hævning i ovnen?

Elsebeth
9 år siden

“Skål på det, Anne!”

Cecilia
5 år siden

Hej Anne.
Jeg vil lige høre om man kan fryse hvederne ned, så man kan tage nogle op en anden god gang?

Marie-Louise
5 år siden

Skal hvederne pensles inden bagning?

Daisy
4 år siden

3 tsk salt..er det en fejl..
Kan se i andre opskrifter at det er 1

Tina
2 år siden

Nu har jeg bagt hvederne. Præcis som opskriften siger. Men 3 tsk groft salt, er alt for meget. Der er ingen sødme tilstede. Jeg synes at det skal mindre salt eller mere sukker i dejen.

Lone Madsen
4 år siden

Hej. Tak for en genial opskrift, de forsvinder som dug for solen 😆
Kan jeg bruge margarine i stedet for smør? – er rendt tør 😑

Lone Madsen
4 år siden

Tak for hurtigt svar 😆
Jeg er i gang med dobbelt portion.
Tror du jeg kan damp hæve begge plader på én gang i ovnen?
Vil dog bage en plade ad gangen.

Susanne Andersen
3 år siden

Er det ganske almindelig hvedemel du bruger?
Jeg er kommet til at love mine svigersønner og naboer at bage hvede i år 🙈

Karina Jensen
3 år siden

“Traditionen tro skal hvederne ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag“ Synes også de smager bedst sådan, men oprindeligt blev de spist friske fordi man ikke kunne vente til Store Bededag, hvor man ristede dem da de var fra dagen før.

Henrik
3 år siden

Hej Anne-Kathrine
Kan man lave en 1/2 portion ved bare at halvere mængderne? det er jo ikke alle opskrifter der egner sig til det.
Hilsen Henrik

Jette Toft Møller
3 år siden

Kære Anne, tusind tak for opskriften på hveder, jeg har fremstillet 20 superflotte og lækre hveder her i mit sommerhus og uden min kære køkkenmaskine. Den gik derudad med dejkroge og knofedt, men det var arbejdet værd. Jeg er rigtig glad for at bruge dine opskrifter, så tak for dem og god Store Bededag 🌞. De bedste hilsner Jette.

Anne Marie
3 år siden

Hej Anne
Kan man godt sætte bradepanden med hvederne på, selvom ovnen er blevet brugt først?

Janni
2 år siden

5 stars
Hej Anne-Kathrine

Mange tak for opskriften, og inspiration til at prøve at bage hveder – for første gang i mit liv 🙃

De er blevet SUPERlækre og saltbalancen er perfekt efter min smag.

Også tak for alle de hjælpsomme kommentarer 👍

Tip:
Prøv med koldt smør og revet citronskal 😋

Glædelig Store Bededag 😊

Camilla
3 år siden

Kan man lade dejen stå i køleskabet natten over og dampe og bage dagen efter?

Alicia Beck
3 år siden

Hej AK tak for en Super lækker opskrift – dejen og hævningen var helt perfekt dog endte det lidt galt efter at havde hævet så flot i dampen. For efter de havde fået 15 min i en forvarmet alm ovn på 200 grader blev de hårde og lidt flade – hvad har jeg gjort forkert ? 🙁

Emily
3 år siden

Hi! I’m an American living in Denmark, and I used your recipe to make these buns for Store Bededag. It was my first time making hveder, and they turned out perfectly. Everyone though they were absolutely delicious. Thank you for sharing! <3

agj
3 år siden

Tusind tak for en lækker opskrift!!

Anette Hede
2 år siden

Kan hvederne laves glutenfri?

Connie
2 år siden

Kan noget af melet erstattes med mandelmel ???

Lene Kirk Jørgensen
2 år siden

Kan jeg bruge flydende margarine i stedet for smør?. På forhånd tak. Vh Lene

Malene
2 år siden

Hej
Kan man bruge metoden med hævning i kold ovn til andre bagværker?

Joan Andreassen
2 år siden

Hej Anne😊
Lækre hveder der bliver af opskriften.
Jeg koger vandet i en gryde, der er stor nok til, at pladen kan stå ovenpå den. Lægger et rent viskestykke over hvederne, og lader dem hæve sådan, selvfølgelig med varmen slukket. Imens varmer ovnen op, og jeg risikerer ikke at glemme en skål eller lignende i ovnen😊
God Store bededag til alle

Rebecca Hellerup
2 år siden

Hejsa.

Jeg har for 3 år i træk bagt disse lækre hveder. De bliver altid super flotte. Plejer gerne at nøjes med 2 tsk salt, hvor jeg synes, de er blevet lidt “ferske”. I år kom jeg så alle 3 i, og nu synes jeg måske, de smager lidt salte. Bliver smagen af salt lidt mindre, når de bliver kolde ?

marianne sander
2 år siden

5 stars
Super god opskrift, men måske kunne du skrive lidt om, hvor meget vand du bruger til hævning. Jeg har to bradepander til min ovn og brugte den mindste til vand. Det har desværre resulteret i så meget damp, at relæet nu slår fra når jeg forsøger at tænde for ovnen. Så jeg går ud fra at vandmængden har være for stor?

Pia
2 år siden

Hvor stor bradepande mere de ik bliver små boller

Pia
2 år siden

Okay har kun fået 20 stk og lagt lidt staniol i kanten håber de bliver gode står og hæver i dampen 😳👍🏼

Mille
2 år siden

Så fik jeg også prøvet opskriften af med damp men mine hveder faldt desværre sammen efter de kom ind i varmen. De er ihverfald ikke høje og flotte de er flade runde og gyldne.
Men smager fint.
Ikke sidste gang jeg prøver den af igen.

Tina
2 år siden

😂 jeg skulle muligvis ikke havde taget hvederne ud inden ovnen var varm og efter hævningen mee vand. Nu har jeg flad hveder ud over hele bradepanden

Nanna Tamara Jensen
2 år siden

Sikke en lækker opskrift – der fik vi lige en ny tradition i familien – nam nam 😊

Nanna Tamara Jensen
2 år siden

5 stars
Jeg glemte lige at give stjerner

Dorthe Jørgensen
2 år siden

5 stars
👍🏻Super let at lave, og smagen er perfekt, på trods af at jeg glemte smøret 😬 Dette var mine første hveder, og absolut ikke de sidste🥰

Karina
2 år siden

Fantastisk luftige og rigtig dejlig smag – tusind stort tak.

Er igang med ny omgang… dagen derpå. De forsvandt alt for hurtigt igår 😀😀
Kh Karina

Jimmy Lind Larsen
2 år siden

hej. De er rigtig flotte, lige så flotte som mine. Prøv at lægge en plade over bollerne når de hæver og når de bages, så har du kun undere. og det vil de fleste gerne have. prøv, ja ja jeg er tidligere bagerlærling 1950. og jeg har altid brugt det, for at bage er min hobby .

Jette Toft Møller
1 år siden

Hej Anne-Kathrine, ingen bededag uden hveder lavet efter din gode opskrift😋.
Vi skal så også prøve at spise dem som aftensmad torsdag aften. Mit spørgsmål er måske lidt tosset, da det ikke drejer sig om opskriften, men hvad bruger I af drikkevarer, det er selvfølgelig smag og behag, men bare lige for at få lidt inspiration til hvad kunne gå til? Venlig hilsen Jette og rigtig god Bededag🌞

Helle
1 år siden

Kan man lave dejen dagen før og så blot lade dem hæve om morgenen og bage bagefter

Gitte
1 år siden

over/undervarme el. varmluft? 😊

Trine
1 år siden

Elsker din hvedeopskrift og laver den flere gange om året. Ved du om jeg kan bruge opskriften til juleboller og så bare tilsætte sukat og rosiner?

Annette eriksen
9 måneder siden

Glæder mig til at bage hvederne

Mai
9 måneder siden

Hej Anne-Kathrine
Kan man komme noget grovere med i, rugmel f. Eks.
Mvh Mai

Mai-Britt
9 måneder siden

Skal de ikke pensles?

Dyveke
9 måneder siden

En lille misforståelse: De ristede hveder spiste man traditionelt PÅ st. Bededag, hvor bagerne var lukket. Og bagværket/ bollerne derfor var bagt og købt dagen før. At I har en tradition i familien, gør det ikke til “traditionen tro” – på samme måde, som du er opmærksom på med pålægget ☺️ Traditionen giver ikke længere mening, da vi nu næsten alle har ovne, men din forklaring på traditionen er forkert.
Og risteboller/ hveder smager jo godt – både dagen før og på st. Bededag. Også dem du her deler opskriften på. Jeg har bagt dem med min ene søn med modifikationer, og de ser helt fine ud, og vi glæder os til at spise dem.

Otto Andresen
9 måneder siden

Jeg havde glædet mig til de gode hvedeknopper, men desværre kortsluttede min 9 år gamle Siemens ovn tre minutter efter jeg havde sat bollerne til hævning og hældt kogende vand i en gryde i bunden. Nu to dage efter har vi bestilt et nyt komfur. De de delvist hævede boller er kommet i fryseren.

Otto Andresen
9 måneder siden

Jeg kan se, at over 80 andre ikke har haft dette problem, så komfuret var nok ved at bukke under for alderen. Og ja, jeg glæder mig til den nye ovn – og varme hveder. 😎

Brit Olesen
9 måneder siden

5 stars
Bagte dine hveder i torsdags, men min ovn kunne ikke tåle dampen, så nu skal vi ud og have købt nyt komfur!!
Fik bagt hos naboen.