Hele huset dufter af nybagt brød og kardemomme. Dagen i dag er nemlig gået med at bage en stor portion hvedeknopper til varme hveder, som skal spises i aften. Ifølge traditionen skal hvederne skæres over, ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag. Og jeg synes, at det er verdens hyggeligste tradition. Hveder med iskoldt smør er jo noget så lækkert. Og så er det altså også lidt hyggeligt at tænke på, at vi er så mange tusinde danskere, der alle sidder og spiser det samme i aften.

Se også – Hveder med kanel I Krydderboller I Kærnemælksboller

Varme hveder opskrift.

Jeg bruger altid den samme opskrift til varme hveder, og det har jeg snart gjort i mange år. Opskriften er dejlig nem og giver superflotte, lette og luftige hveder. Præcis lige så luftige som de hvedeknopper, man kan købe hos bageren, men smagen er altså lige en kende bedre, når man har lavet dem selv. Der er ikke meget, der slår hjemmebag. Man kan godt nok købe hvedeknopper til næsten ingen penge i supermarkederne. Men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt med hjemmelavede varme hveder.  

Tip! Se min bedste tips til lækre og luftige varme hveder samt opbevaring under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.81 fra 26 stemmer

Hveder med kardemomme

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 24 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 2 æg
 • 3 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 2 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 100 gr blødt smør
 • 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.   
 • Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir. 
 • Sæt et ildfast fad/skål i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand fra elkedlen eller lign. i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne ind i midten af ovnen og luk ovnlågen. Lad hvederne hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
 • Tag hvederne og fadet/skålen med vand ud af ovnen. Vandet skal ikke bruges længere. Tænd for ovnen og opvarm den til 200 °C.
 • Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte. 
 • Ved servering halveres hvederne og ristes på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade. 
 • De hele hvedeknopper kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.

Noter

Se også - 

 

Hveder med kanel

 

Krydderboller

Tilbehør til ristede, varme hveder.

Skal man holde sig til traditionerne, så spises de ristede hvedeknopper typisk med smør. Og måske marmelade eller ost. Og selvom det måske lyder lidt fjollet, at man skal riste en pladefuld helt friskbagte hvedeknopper i ovnen eller på brødristeren, så er det nu engang sådan de spises. Men det bestemmer man selvfølgelig selv.

I min familie rister vi hvederne, men til gengæld nøjes vi langt fra med at spise dem med smør. Vi har nemlig den hyggeligste tradition, hvor hele familien mødes hos mine forældre, og spiser varme hveder til aftensmad.
Hvederne spiser vi med lækkert charcuteri (pålæg, pølser, patéer) og gode oste, syltede nødder og marmelade. Og det er faktisk også derfor, at jeg altid bager en ordentligt portion. Vi skal jo alle være mætte.

Hævning med damp.

Efter at have arbejdet i bagerier i flere år, fik jeg øjnene op for de såkaldte raskeskabe. I et raskeskab hæves bagværket ved damp, så det bliver let og luftigt. Og nu er det jo de færreste, der har et raskeskab i et almindeligt, dansk køkken, men man kan sagtens hæve hvederne (og alt muligt andet bagværk) ved damp alligevel. Og det kræver ikke engang, at man har en fancy ovn, der kan lave damp.

Når hvederne er formet, og lagt tæt sammen på bagepladen, sætter man pladen ind midt i ovnen, som er KOLD og SLUKKET. I bunden af ovnen stiller man et ildfast fad eller en varmefast skål, og så hælder man kogende vand fra el-kedlen i skålen. Derefter lukker man ovnlågen, og lader hvederne efterhæve i vanddampen.

Når hævetiden er slut, tages pladen med hvederne forsigtigt ud af ovnen. Det samme gør man med skålen med vand – den skal ikke bruges mere. Og så varmer man ellers ovnen op og bager hvederne som angivet i opskriften.
Den varme damp gør, at gæren for alvor får lov til at udvikle sig til det yderste, så hvederne bliver store og flotte. Samtidig lægger vanddampen sig på på hvederne under hævningen. Og det betyder, at man heller ikke behøver at pensle dem med vand, inden de bages.

Med eller uden kardemomme.

Jeg synes, at der skal kardemomme i en rigtig hvede. Ellers kan man næsten lige så godt spise et par ristede teboller. Men selvfølgelig kan man sagtens udelade kardemomme, hvis ikke man bryder sig om smagen.

Vil man gerne lave hvedeknopperne med en eller anden form for “smag”, bortset fra kardemomme, så kan man i stedet lave hvedeknopper med kanel.
Hvederne smager ikke på nogen måde overvældende meget af kanel. Og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle. Men de har et skønt strejf af kanel. Og så er de altså bare et virkelig lækkert alternativ til de traditionelle varme hveder med kardemomme.

Opbevaring og holdbarhed.

Selvom mange vælger, at bage hvederne samme dag som de skal spises, så skal vi jo ikke glemme, at hvedeknopperne netop blev “opfundet”, fordi bagerne skulle holde lukket på Store Bededag. Når folk ikke kunne købe friskbagt brød denne ene dag om året, var de nødt til at købe brød dagen i forvejen. Jeps, det var inden, man havde ovne, så man kunne bage selv.

De daggamle hvedeknopper skulle således flækkes og ristes på komfuret. Og så kunne folk spise dem, indtil Store Bededag var gået, og bagerne igen åbnede. At mange så ikke kunne vente, og “kom til” at riste og spise de lækre hveder allerede aftenen inden Store Bededag, er jo blot en sød lille detalje. Og det er faktisk også grunden til, at vi i dag spiser hvederne aftenen inden Bededag.

Men altså – hveder er “opfundet” for at blive ristede. Og medmindre man ikke rister hvederne, ville jeg aldrig tøve med at bage dem et par dage i forvejen. Hvis blot de er pakket godt ind, kan de sagtens holde sig. Normalt rister vi jo også først franskbrødet, når det ikke længere er helt nybagt.

Faktisk kan hvedeknopperne også uden problemer fryses, hvis man vil være i rigtig god tid. Og er man vild med hvedeknopper, så kan man også sagtens bage en masse og fryse ned i passende portioner. Det er superlækkert med sådan en ristet hvede til morgenmad engang imellem. Og de passer også fint til en kop eftermiddagste eller aftenskaffe, selvom det ikke er Bededag.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)