Hele huset dufter af nybagt brød og kardemomme. Dagen i dag er nemlig gået med at bage en stor portion hvedeknopper til varme hveder, som skal spises i aften. Ifølge traditionen skal hvederne skæres over, ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag. Og jeg synes, at det er noget nær verdens hyggeligste tradition. Hveder med iskoldt smør og en god kop te er da bare en helt forrygende lækker kombination. Og så er det altså også lidt hyggeligt at tænke på, at vi er så mange tusinde danskere, der alle sidder og spiser det samme i aften.
Se også – Hveder med kanel I Krydderboller I Kærnemælksboller
Min bedste opskrift på hveder.
Jeg bruger altid den samme opskrift til hvederne, og det har jeg snart gjort i mange år. Opskriften er dejlig nem og giver superflotte, lette og luftige hveder. Præcis lige så luftige som de hvedeknopper, man kan købe hos bageren, men smagen er altså lige en kende bedre, når man har lavet dem selv.
Der er ikke meget, der slår hjemmebag. Man kan godt nok købe hvedeknopper til næsten ingen penge i supermarkederne. Men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt at bage hvederne selv.
Tip! Se min bedste tips til lækre og luftige hvedeknopper samt opbevaring under opskriften.
Hveder med kardemomme
Ingredienser
- 2½ dl vand (lillefingervarmt)
- 2½ dl mælk (lillefingervarmt)
- 1 pk gær
- 2 æg
- 3 tsk groft salt
- 3 tsk sukker
- 2 tsk stødt kardemomme
- 100 gr blødt smør
- 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir.
- Sæt et ildfast fad/skål i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand fra elkedlen eller lign. i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne ind i midten af ovnen og luk ovnlågen. Lad hvederne hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
- Tag hvederne og fadet/skålen med vand ud af ovnen. Vandet skal ikke bruges længere. Tænd for ovnen og opvarm den til 200 °C.
- Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte.
- Ved servering halveres hvederne og ristes på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade.
- De hele hvedeknopper kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.
Noter
Tilbehør til ristede, varme hveder.
Skal man holde sig til traditionerne, så spises de ristede hvedeknopper typisk med smør. Og så måske marmelade eller ost. Og selvom det måske lyder lidt fjollet, at man skal riste en pladefuld helt friskbagte hvedeknopper i ovnen eller på brødristeren, så er det nu engang sådan de spises. Men det bestemmer man selvfølgelig selv.
I min familie rister vi hvederne, men til gengæld nøjes vi langt fra med at spise dem med smør. Vi har nemlig den hyggeligste tradition, hvor hele familien mødes hos mine forældre, og spiser varme hveder til aftensmad.
Hvederne spiser vi med lækkert charcuteri (pålæg, pølser, patéer) og gode oste, syltede nødder og marmelade. Og det er faktisk også derfor, at jeg altid bager en ordentligt portion. Vi skal jo alle være mætte.
Hævning med damp.
Efter at have arbejdet i bagerier i flere år, fik jeg øjnene op for de såkaldte raskeskabe. I et raskeskab hæves bagværket ved damp, så det bliver let og luftigt. Og nu er det jo de færreste, der har et raskeskab i et almindeligt, dansk køkken, men man kan sagtens hæve hvederne (og alt muligt andet bagværk) ved damp alligevel. Og det kræver ikke engang, at man har en fancy ovn, der kan lave damp.
Når hvederne er formet, og lagt tæt sammen på bagepladen, sætter man pladen ind midt i ovnen, som er KOLD og SLUKKET. I bunden af ovnen stiller man et ildfast fad eller en varmefast skål, og så hælder man kogende vand fra el-kedlen i skålen. Derefter lukker man ovnlågen, og lader hvederne efterhæve i vanddampen.
Når hævetiden er slut, tages pladen med hvederne forsigtigt ud af ovnen. Det samme gør man med skålen med vand – den skal ikke bruges mere. Og så varmer man ellers ovnen op og bager hvederne som angivet i opskriften.
Den varme damp gør, at gæren for alvor får lov til at udvikle sig til det yderste, så hvederne bliver store og flotte. Samtidig lægger vanddampen sig på på hvederne under hævningen. Og det betyder, at man heller ikke behøver at pensle dem med vand, inden de bages.
Med eller uden kardemomme.
Jeg synes, at der skal kardemomme i en rigtig hvede. Ellers kan man næsten lige så godt spise et par ristede teboller. Men selvfølgelig kan man sagtens udelade kardemomme, hvis ikke man bryder sig om smagen.
Vil man gerne lave hvedeknopperne med en eller anden form for “smag”, bortset fra kardemomme, så kan man i stedet lave hvedeknopper med kanel.
Hvederne smager ikke på nogen måde overvældende meget af kanel. Og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle. Men de har et skønt strejf af kanel. Og så er de altså bare et virkelig lækkert alternativ til de traditionelle varme hveder med kardemomme.
Opbevaring og holdbarhed.
Selvom mange vælger, at bage hvederne samme dag som de skal spises, så skal vi jo ikke glemme, at hvedeknopperne netop blev “opfundet”, fordi bagerne skulle holde lukket på Store Bededag. Når folk ikke kunne købe friskbagt brød denne ene dag om året, var de nødt til at købe brød dagen i forvejen. Jeps, det var inden, man havde ovne, så man kunne bage selv.
De daggamle hvedeknopper skulle således flækkes og ristes på komfuret. Og så kunne folk spise dem, indtil Store Bededag var gået, og bagerne igen åbnede. At mange så ikke kunne vente, og “kom til” at riste og spise de lækre hveder allerede aftenen inden Store Bededag, er jo blot en sød lille detalje. Og det er faktisk også grunden til, at vi i dag spiser hvederne aftenen inden Bededag.
Men altså – hveder er “opfundet” for at blive ristede. Og medmindre man ikke rister hvederne, ville jeg aldrig tøve med at bage dem et par dage i forvejen. Hvis blot de er pakket godt ind, kan de sagtens holde sig. Normalt rister vi jo også først franskbrødet, når det ikke længere er helt nybagt.
Faktisk kan hvedeknopperne også uden problemer fryses, hvis man vil være i rigtig god tid. Og er man vild med hvedeknopper, så kan man også sagtens bage en masse og fryse ned i passende portioner. Det er superlækkert med sådan en ristet hvede til morgenmad engang imellem. Og de passer også fint til en kop eftermiddagste eller aftenskaffe, selvom det ikke er Bededag.
Ork, som det virker godt med det raskeskab, MEN “Mor, hvorfor har du købt en ny Margretheskål?” “Efter at have hævet brødene i formene, tog jeg dem ud. Der begyndte pludselig at komme mærkelige, ukendte høje lyde fra ovnen, som var sat på 270°. Jaja, jeg ved det godt, men jeg kunne jo ikke se skålen under pladen og glemte alt om den i skyndingen!” Så nu stiller jeg skålen HELT ude foran 🙂
Anne, jeg ønsker jer en rigtig dejlig aften!
Elsebeth – HAHAHAHAHA………..så kan du lære at bruge et ildfast fad i stedet for. Det gør vi “glemsomme” mennesker nemlig, når vi har ofret skåle nok til ovnen 😉
Hej Anne-Kathrine,
Ville bare lige sige tak for en super god opskrift. Jeg har i dag for første gang i mit liv prøvet at bage hveder og der er nogle i huset der glæder sig ekstra meget til i aften.
Din blog er meget interessant og jeg vil følge den fremover. Du skal være velkommen til at kigge forbi min blog hvis du har lyst.
Hav en dejlig Stor Bededags Ferie 🙂
Med solskinshilsner fra
Ingrid aka
Medic
Bornholm
Ingrid – Hvor lyder det bare godt, at du havde succes med hvede-bageriet. Det var også med lidt bæven, at jeg kastede mig over hvederne for nogle år siden, for jeg ville jo gerne lave nogen, der var lige så lette og luftige som bagerens – synes ligesom der skal være forskel på en fødselsdagsbolle og en hvede, så jeg var så glad, da det lykkedes. Nu tror jeg ikke, jeg kommer til at købe dem igen 🙂
Jeg vil straks smutte ind og tjekke din blog ud 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Har bagt kanel-varianten. Fuldstændig fantastisk duft og smag. Kæresten sagde, at det var de bedste hveder, han havde smagt.
Har ikke selv tænkt på at bruge kanel selvom jeg faktisk aldrig har været helt tosset med kardemomme. Godt du “viste vejen”.:-)
Mari – Uhhh, det er ved at være nogle år siden, jeg sidst har bagt kanelvarianten og nu bliver jeg pludselig helt misundelig – tror jeg er nødt til at bage en portion inden alt for lang tid. Man kan jo bare lade være med at kalde dem hveder – tror jeg i stedet vil kalde dem morgenmads-kanel-krydderboller 😉
“Skål på det, Anne!”
Elsebeth – Haha, jeg “skål” til dig 🙂
Hej Anne.
Jeg vil lige høre om man kan fryse hvederne ned, så man kan tage nogle op en anden god gang?
Cecilia – Det kan man i hvert fald – de skal bare optøes og så er de lige til at riste 😀
Skal hvederne pensles inden bagning?
Marie-Loise – Nej, det gør jeg ikke 😀
3 tsk salt..er det en fejl..
Kan se i andre opskrifter at det er 1
Daisy – Nej, det er ikke en fejl. Det er jo en ret stor portion (24 stk), for jeg bruger jo også 1 kg hvedemel, så jeg tænker, at hvis man bruger 1 tsk groft salt til 1 kg hvedemel, så bliver det nogle lidt ferske hveder. Jeg beregner som regel 2 tsk groft salt til 500 gr mel, så faktisk bruger jeg en smule mindre salt end vanligt til hvederne, men det er fordi, at sødmen også meget gerne må trænge igennem 😀
Hej. Tak for en genial opskrift, de forsvinder som dug for solen 😆
Kan jeg bruge margarine i stedet for smør? – er rendt tør 😑
Lone – Ja, det kan du godt. Modsat småkager, så smager smørret jo ikke helt så meget igennem i boller og brød, så der sker såmænd ikke noget ved at bruge margarine 😀
Men jeg vil ALDRIG råde til at smøre hvederne med margarine 😀
Tak for hurtigt svar 😆
Jeg er i gang med dobbelt portion.
Tror du jeg kan damp hæve begge plader på én gang i ovnen?
Vil dog bage en plade ad gangen.
Lone – Ja, det kan du sagtens. Det har jeg ofte gjort 😀
Er det ganske almindelig hvedemel du bruger?
Jeg er kommet til at love mine svigersønner og naboer at bage hvede i år 🙈
Susanne – Ja, det er helt almindelig hvedemel. Godt nok bruger jeg altid økologisk mel, men som sagt er det helt almindelig hvedemel. Og jeg er sikker på, at du nok skal blive populær med de hjemmebagte hveder 😀
“Traditionen tro skal hvederne ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag“ Synes også de smager bedst sådan, men oprindeligt blev de spist friske fordi man ikke kunne vente til Store Bededag, hvor man ristede dem da de var fra dagen før.
Karina – Ja, det giver god mening – hvorfor riste friskkøbt bagerbrød 🙂
Sætningen henviser nu også mest til, hvordan vi i min familie og mange andre danskere har spist hveder i mange år, derfor “traditionen tro” 😀
Hej Anne-Kathrine
Kan man lave en 1/2 portion ved bare at halvere mængderne? det er jo ikke alle opskrifter der egner sig til det.
Hilsen Henrik
Henrik – Ja, det kan du sagtens. Faktisk har jeg selv fordoblet denne her opskrift, fordi vi spiser hveder til aftensmad torsdag aften og dermed skal bruge en ret stor portion 😀
Kære Anne, tusind tak for opskriften på hveder, jeg har fremstillet 20 superflotte og lækre hveder her i mit sommerhus og uden min kære køkkenmaskine. Den gik derudad med dejkroge og knofedt, men det var arbejdet værd. Jeg er rigtig glad for at bruge dine opskrifter, så tak for dem og god Store Bededag 🌞. De bedste hilsner Jette.
Jette – Hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften blev en succes på trods af de lidt mere “primitive” forhold i sommerhuset – og rigtig dejligt Store Bededag til dig 😀
Hej Anne
Kan man godt sætte bradepanden med hvederne på, selvom ovnen er blevet brugt først?
Anne Marie – Hvis du tænker på selve hævningen, så skal ovnen helst være kold. Ellers kan du riskere, at hvederne begyndet at bage ganske let i stedet for at hæve 😀
Kan man lade dejen stå i køleskabet natten over og dampe og bage dagen efter?
Camilla – Det kan man som regel, men når det kommer til hvederne vil jeg nok anbefale, at man bare følger opskriften 🙂 Vil man hæve dejen i køleskabet, skal man bruge markant mindre gær for at dejen ikke skal nå at overhæve. Og den gær er nødvendig, når hvederne efterfølgende skal hæve flot op og bages i ovnen. Desuden bliver koldhævet dej altid en smule mindre luftigt end dej som er hævet ved stuetemperatur på normal vis. Og lige når det kommer til hveder, så synes jeg altså, at de skal være så luftige som muligt 😀
Hej AK tak for en Super lækker opskrift – dejen og hævningen var helt perfekt dog endte det lidt galt efter at havde hævet så flot i dampen. For efter de havde fået 15 min i en forvarmet alm ovn på 200 grader blev de hårde og lidt flade – hvad har jeg gjort forkert ? 🙁
Alicia – Det lyder umiddelbart som om, at dejen er overhævet lidt, så den til sidst ikke har kunnet strækkes længere, men har “mistet pusten” og er faldet sammen. Hævetider kan nogle gange være lidt tricky, da de blandt andet påvirkes af rumtemperatur, temperatur på væske mm. Prøv evt at forkorte hævetiden en smule næste gang – så skal det nok lykkes 😀
Hi! I’m an American living in Denmark, and I used your recipe to make these buns for Store Bededag. It was my first time making hveder, and they turned out perfectly. Everyone though they were absolutely delicious. Thank you for sharing! <3
Emily – Ohhhh thank you so much – nice to hear 😀
Hveder are almost like sweet and soft buns for burgers 😀
Tusind tak for en lækker opskrift!!
Agj – Velbekomme og dejligt at høre 😀