Kylling i fløde og hvidvinssauce er fantastisk hverdagsmad og rigtig fin gæstemad. Måske ikke den smukkeste ret, sådan rent visuelt, men hvad den måske mangler i udseende, når kyllingen er øst op på tallerkenen og hviler på et leje af nykogte ris, har den til gengæld til fulde i velsmag. Og hånden på hjertet, så yndig var 1980’ernes gæstemads-hits – mørbradgryde med pølser og bacon og enebærgryde fra Karolines Køkken altså heller ikke.

Jeg har efterhånden lavet kylling i fløde og hvidvinssauce en del gange. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvor retten stammer fra, men måske fra jeg var lille – den har i hvert fald været der i mange år. Alligevel har den på en eller anden måde fået sneget sig udenom og har dermed undgået at komme på bloggen. Men nu går den ikke længere, for det er en ret, der passer perfekt til forår og forsommer.

Den fine smag af hvidvin er bestemt ikke overdøvende, men giver et fint og syrligt modspil til de lidt mere heavy ingredienser som bacon, fløde og ost. Kort sagt, et match made in heaven. Når jeg poster opskrifter, som indeholder vin, så bliver jeg som regel spurgt, om man kan udelade vinen eller erstatte den med noget andet. Hvis det bare drejer sig om en ganske lille smule vin, så kan man som regel erstatte med en anden form for væde og så tilsætte syre i form af citronsaft eller eddike, evt hvidvinseddike. Men hvis jeg nu skal være helt ærlig, så er det altså svært at udelade hvidvinen i en hvidvinssauce. Vil man alligevel gøre forsøget, så foreslår jeg, at man bruger lidt ekstra væde i form af mælk, fløde eller vand og så smager til med hvidvinseddike, til saucen har en let, frisk og syrlig smag.

Jeg serverer kylling i hvidvinssauce med kogte ris – herhjemme er jasminris et hit, men det bestemmer man jo selv. Derudover både pynter og smager det, hvis man også serverer en eller anden form for dampede grønsager eller en salat til retten. Det kan fx være dampet broccoli, forårsløg, grønne bønner, asparges eller ærter.

Kylling i fløde-hvidvinssauce

Bagetid20 min
Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 3-4 stk kyllingebryst
  • 1 spsk olie
  • 1 pk bacon i skiver (eller bacon i tern)
  • 2 løg (grofthakkede)
  • 2 dl hvidvin
  • ½ liter madlavnings- eller piskefløde
  • 100 gr revet ost
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Del kyllingebrysterne i 2-3 mindre stykker og krydr godt med salt og peber.
  • Opvarm olien på en pande og brun kyllingestykkerne godt. Læg dem herefter i et ildfast fad.
  • Skær baconskiverne i mindre stykker og steg dem brune og sprøde på panden.
  • Når baconstykkerne begynder at blive brune, tilsættes løg til panden og løgene steges til de begynder at blive gyldne.
  • Tilsæt hvidvin til panden med bacon-løgblandingen og lad det koge op.
  • Herefter tilsættes fløde og saucen koges ind i et par minutter. Smag til med salt og peber.
  • Fordel saucen over kyllingestykkerne i fadet og drys med revet ost.
  • Gratiner kyllingen i ovnen ved 200 °C (varmluft) til osten er gylden og boblende.
  • Server med ris eller kartofler og dampet grønt.

Noter

Vil man gerne have lidt ekstra grønt, så kan man sautere forskellige slags grønsager på panden og fordele dem i fadet sammen med kylling og hvidvinssauce, fx porrer, forårsløg, peberfrugt og lign. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)