Dagen i dag er gået med at bage en stor portion lækre og luftige hvedeknopper, som skal blive til varme hveder i aften. I morgen er det nemlig store bededag og traditionen tro spiser vi i aften ristede, varme hveder, så her over middag har jeg været i køkkenet og bage en ordentligt portion varme hveder.

Jeg bruger den samme opskrift på hveder, som jeg har brugt de sidste 4 år – den fungerer optimalt og giver superflotte, luftige og lette hveder. Man kan godt nok købe hveder til næsten ingen penge i supermarkederne, men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt, både at bage og spise hjemmebagte, varme hveder. Også selvom det måske er lidt fjollet, at riste de helt friskbagte hvedeknopper, men det er nu engang sådan at de spises.

I min familie har vi den hyggeligste tradition med at hele familien mødes og spiser varme hveder til aftensmad. Og det er faktisk også derfor, at jeg bager sådan en stor portion hveder, som selvfølgelig nemt kan halveres, hvis man da ikke ønsker hveder i fryseren. De er altså et hit til morgenmad – jeg siger det bare!

Hvederne spiser vi med lækkert charcuterier og gode oste, syltede nødder og marmelade, så jeg bager som regel en helt masse traditionelle hveder og de skal, efter min mening, være med kardemomme. Dette kan selvfølgelig udelades, hvis ikke man bryder sig om kardemomme.

Spiser man kun smør, marmelade eller lækker ost til sine varme hveder, så kan man i stedet prøve at bage en portion kanelhveder. De smager ikke overvældende meget af kanel og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle, men de har et skønt strejf af kanel og så er de altså bare skønne som alternativ til de traditionelle varme hveder.

Hjemmebagte hveder

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 24 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 2 æg
 • 3 tsk groft salt
 • 3 tsk sukker
 • 2 tsk stødt kardemomme
 • 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 100 gr blødt smør

Fremgangsmåde

 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.   
 • Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme.
 • Til sidst kommes mel og blødt smør i skålen og dejen æltes godt igennem. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. 
 • Sæt et ildfast fad eller en skål i bunden af den slukkede ovn og hæld kogende vand i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne i ovnen og lad dem hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
 • Tag pladen med hvederne og bradepanden med vand ud af ovnen og opvarm den til 200 °C. Vandet og bradepanden skal ikke bruges mere. 
 • Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) ca 15-20 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. 
 • Ved servering halveres hvederne og ristes gyldne og let sprøde på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade. 

Noter

Hvederne kan sagtens fryses, så bliver der rester, er det helt oplagt at komme dem i fryseren. På samme måde kan man sagtens bage sine hvederknopper i god tid og så bare tø dem op og riste dem til store bededag. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)