Dagen i dag er gået med at bage en stor portion lækre og luftige hvedeknopper eller varme hveder, som de også kaldes. Traditionen tro skal hvederne ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag, altså i aften, og jeg synes, at det er noget nær verdens hyggeligste tradition. Varme, ristede hveder med iskoldt smør og en god kop te er da bare helt forrygende lækkert. Og så er det altså også lidt hyggeligt at tænke på, at vi er så mange tusinde danskere, der alle sidder derude og spiser varme hveder i aften.

Jeg bruger altid den samme opskrift på varme hveder og det har jeg snart gjort i mange år.  Opskriften er dejlig nem og giver superflotte, luftige og lette hveder. Præcis lige så luftige som de hveder, man kan købe hos bageren, men selvfølgelig meget bedre. Der er altså ikke meget, der slår hjemmebag. Man kan godt nok købe hveder til næsten ingen penge i supermarkederne, men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt at bage og spise hjemmebagte, varme hveder. Også selvom det måske er lidt fjollet, at riste de helt friskbagte hvedeknopper, men det er nu engang sådan at de spises. Desuden bestemmer man jo selv, om man vil riste sine hveder eller ej.

I min familie har vi sådan en hyggelig tradition, hvor hele familien mødes hos mine forældre og spiser varme hveder til aftensmad. Hvederne spiser vi med lækkert pålæg, pølser, patéer og gode oste, syltede nødder og marmelade og det er faktisk også derfor, at jeg altid bager en ordentligt portion hveder. Vi skal jo alle være mætte. Dog kan man nemt halvere portionen, hvis man ikke kan spise så mange hveder og de kan selvfølgelig også fryses. Det er ret lækkert med en nyristet hvede til morgenmad, hvis man har et par poser liggende i fryseren.

Jeg synes, at der skal kardemomme i en rigtig hvede. Ellers kan man næsten lige så godt spise et par ristede teboller. Men selvfølgelig kan man sagtens udelade kardemomme i sine hveder, hvis ikke man bryder sig om det. Man kan også i stedet lave en portion hveder med kanel. Hvederne smager ikke på nogen måde overvældende meget af kanel og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle, men de har et skønt strejf af kanel og så er de altså bare et virkelig lækkert alternativ til de traditionelle varme hveder med kardemomme.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Hveder med kardemomme

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 24 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 2 æg
 • 3 tsk groft salt
 • 3 tsk sukker
 • 2 tsk stødt kardemomme
 • 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 100 gr blødt smør

Fremgangsmåde

 • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.   
 • Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, hvedemel og blødt smør og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir. 
 • Sæt et ildfast fad i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand i fadet. Sæt herefter bagepladen med hvederne ind i midten af ovnen og luk lågen. Lad hvederne hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
 • Tag hvederne og bradepanden med vand ud af ovnen. Vandet skal ikke bruges længere. Tænd for ovnen og opvarm den til 200 °C.
 • Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte. 
 • Ved servering halveres hvederne og ristes gyldne og let sprøde på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade. 

Noter

Hvederne kan sagtens fryses, så bliver der rester, er det helt oplagt at komme dem i fryseren. På samme måde kan man sagtens bage sine hvederknopper i god tid og så bare tø dem op og riste dem til store bededag. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)