En gammeldags rabarberkage med makroner og flødeskum – præcis ligesom i gammeldags æblekage med makroner og flødeskum. Bortset fra, at jeg ikke kunne mindes nogensinde at have smagt varianten med rabarber – endsige hørt om den! Jeg har tidligere lavet rabarbertærte med valnøddemarengs, en almindelig rabarberkage med mandler og en rabarber-mazarinkage men aldrig denne og det var faktisk min mor, der satte tanken i gang hos mig. Hun snakkede nemlig om, at hun havde haft lyst til gammeldags rabarberkage i flere dage og med rabarberne der vælter frem i haven, uanset hvor mange vi høster, var det jo oplagt at prøve kræfter med sådan en lækkerbisken.

Egentlig var det en såre simpel kage at bikse sammen – faktisk nemmere end æblekagen, for her skulle der jo ikke skrælles æbler. Rabarberne blev slet og ret skåret i mindre stykker og kogt møre med sukker og vanille, inden de blev jævnet med lidt maizena og afkølet. Man jævner som bekendt ikke æblemosen til en gammeldags æblekage og nogen vil også hævde, at det ikke er nødvendigt at jævne rabarbergrøden, men jeg synes altså, det bliver en tand for “vandet”, hvis ikke grøden jævnes lidt.

 

 

Den færdige rabarberkage tog vi med op til mine forældre, hvor vi nød den til en kop aftenste, efter vi havde været en tur ude på en markvej, et par minutters kørsel herfra, og klippe hyldeblomstskærme til hyldeblomstsaft. Ren idyl for øvrigt – blå himmel med nedadgående sol, en lysegul kornmark, en kirkeklokke der ringede og et markhegn fyldt med store, hvide hyldeblomstskærme – så er det vist sommer i Danmark.

Gammeldags rabarberkage med makroner og flødeskum.

4-5 portioner.

500 gr. rabarber

200 gr sukker

1 vanillestang eller 1 tsk vanillepulver

2 tsk maizena

15-20 makroner

1,5-2 dl piskefløde

Skyl rabarberstænglerne og skær dem i mindre stykker á ca. 2 cm. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Mas vanillekornene ud i 1 tsk af sukkeret, så de skilles ad og kom vanillesukkeret i en gryde sammen med rabarberne og resten af sukkeret. Lad rabarberne koge i 10-15 minutter, til de er møre – rør jævnligt i gryden undervejs. Kom maizena i en lille skål og tilsæt lidt vand, ikke ret meget bare nok til at maizenaen kan opløses ved omrøring med en teske. Rør rundt i rabarberne imens maizenaopløsningen tilsættes og lad rabarberne koge endnu et par minutter, så maizenasmagen forsvinder. Tag herefter rabarbergrøden af varmen og lad den køle helt af.

Lav kagen ved at komme et lag rabarbergrød i bunden af en passende skål. Knus herefter makroner i et lag ovenpå rabarberne, gentag med endnu et lag rabarber og makroner og afslut med rabarber. Pisk fløden til blødt skum og pynt kagen med flødeskum på toppen. Alternativt kan fløden serveres ved siden af, så man selv kan dosere mængden. Pynt evt. kagen med revet chokolade, mandelsplitter eller frysetørret hindbær.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)