Min far havde fødselsdag i fredags og i den anledning skulle der selvfølgelig laves en lagkage – min far er vild med lagkage 🙂 Jeg tænkte lidt frem og tilbage over, hvilken slags lagkage det skulle være, men konklusionen blev, at man aldrig går helt galt i byen med en klassisk othellolagkage, så det blev det – i hvert fald hvad fyldet angik.

Til gengæld er en othellokage jo ikke en speciel sommerpræget lagkage og med sæsonen for de danske jordbær, der netop er skudt i gang, var det jo oplagt at bruge dem i kagen. Så i stedet for den klassiske chokoladeglasur på toppen, brugte jeg en bakke lækre, solmodne jordbær, som blev snittet i tynde skiver og derefter taglagt i et rundt mønster.

Det gav en meget fin og sommerlig lagkage i de fineste rød-hvide fødselsdagsfarver og både fødselar og gæster var vist helt tilfredse med den, da den blev serveret til aftenkaffen.

Jeg valgte at købe nogle gode, lyse lagkagebunde hos bageren, i stedet for at bage dem selv, men hvis man har tid og mulighed for det, er det da oplagt. Til gengæld synes jeg, det kan være svært at dele de hjemmebagte bunde pænt og nogenlunde lige – og jeg har ellers både prøvet med fiskesnøre, sytråd og skarpe knive.

 

 

Cremen blev lavet af et brev kagecreme, der blev pisket med mælk og derefter tilsat kornene af en stang vanille, inden det blev vendt i flødeskummet. Nemt og bekvemt! Men foretrækker man at lave sin egen kagecreme, ligger der en god og nem opskrift her. Jeg må nok indrømme, at jeg ikke kan smage den store forskel på hjemmekogt creme og færdigkøbt, når den tilsættes vanillekorn og blandes med flødeskum til flødecreme. Skal jeg derimod spise cremen alene – fx i en fastelavnsbolle, foretrækker jeg hjemmelavet.

Sommerlagkage med jordbær.

8-10 pers.

3 lyse lagkagebunde

6 spsk god hindbærmarmelade

20-30 små makroner

1 portion kagecreme med vanille – hjemmelavet og afkølet, eller færdigkøbt

3 dl piskefløde – pisket til skum

400 gr marcipan

flormelis til udrulning af marcipankant

15 store, flotte jordbær

Start med lave flødecremen. Hvis der anvendes købt kagecreme, skal denne piskes sammen med mælk efter anvisning på pakken og evt. tilsættes kornene af 1 stang vanille. Vend herefter cremen – den købte eller den hjemmelavede, sammen med 2/3 af flødeskummet til en let og luftig flødecreme. Den sidste 1/3 af flødeskummet gemmes til pynt.

Læg en kagebund på et lagkagefad. Det er nemmest at samle kagen på det samme fad, som man vil servere den på. Så skal den ikke flyttes. Smør 3 spsk hindbærmarmelade på bunden og fordel 10-15 makroner i marmeladen. Fordel ca. 1/3 af flødecremen ovenpå makronerne og læg en lagkagebund ovenpå. Smør ligeledes denne bund med 3 spsk hindbærmarmelade, fordel de sidste makroner og læg 1/3 af flødecremen på. Afslut med en lagkagebund og pres kagen let sammen, så cremen presses helt ud til kanterne og kagen bliver plan på toppen. Den sidste 1/3 af cremen smøres i et tyndt lag på toppen af den øverste kagebund og smøres desuden på kanterne af kagen, så den fremstår nogenlunde jævn.

Nip jordbærrene og skær dem i skiver. Læg jordbærskiverne taglagt i et fint mønster i flødecremen på toppen af kagen.

400 gr marcipan er lidt for meget – der skal kun bruges omkring 300 gr til båndet, men det er nemmest at lave båndet, hvis der er lidt at give af. Marcipanresterne kan pakkes i en frysepose og gemmes på køl eller i fryseren. Pak marcipanen ud og drys lidt flormelis på bordet. Rul herefter marcipanen tyndt ud i et langt bånd. Sørg for hele tiden at drysse med flormelis og at løsne marcipanbåndet fra bordet jævnligt, så det ikke pludselig sidder fast. Mål kagens omkreds og højde med et målebånd – husk at der skal være et par centimeter ekstra i længden. Skær herefter marcipanbåndet til og rul det sammen til en snegl. Rul marcipanbåndet på lagkagen ved at rulle sneglen ud igen – denne gang rundt om kagen. Lad slutningen af marcipanbåndet overlappe starten og klem enderne let sammen.

Kom det resterende flødeskum i en sprøjtepose/frysepose med stjernetyl. Sprøjt fine rosetter hele vejen rundt i kanten af kagen. Drys evt. fløderosetterne med lidt frysetørret hindbær. Lad kagen står på køl indtil servering.

Note. Kagen kan forberedes dagen før og skal så bare pyntes med jordbær, marcipanbånd og fløderosetter på selve dagen. Marcipanbåndet kan ligeledes laves dagen før og rulles sammen til en snegl, som forsigtigt pakkes i film eller plastik.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)