Jeg er ret glad for asparges – både de grønne og de hvide. Og især de danske asparges, som er i sæson netop nu, er et hit. Derfor spiser vi også en hel del dampede og grillede asparges som tilbehør. De grillede asparges bliver vendt med lidt olie og krydderier eller revet citronskal og salt og peber, inden de kommer en tur på grillen og så fungerer de fantastisk som tilbehør til både kød og fisk. Men jeg er også ret vild med asparges som fyld i skønne madtærter, hvilket bloggen vist efterhånden bærer ret så meget præg af. I hvert fald er denne her tærte med asparges og bacon på butterdej langt fra den første aspargestærte, som rammer bloggen.
Nem tærte med asparges og butterdej.
Tærten hører til den nemme og hurtige slags, hvor man bruger en rulle butterdej som bund, hvilket så absolut kan anbefales, hvis man, som os herhjemme, er ret glad for sprødbagt butterdej. Foretrækker man i stedet at bruge almindelig tærtedej, så kan man sagtens lave sådan en portion i stedet for og selvfølgelig kan man også bruge en rulle færdiglavet tærtedej. Se evt. min bedste opskrift på en lækker, hjemmelavet tærtedej lige her.
Andre opskrifter med asparges >> Asparges med bacon I Aspargessuppe I Hvide asparges med hollandaise
Tips til variationer.
Jeg laver tærten på helt simpel vis og bruger kun asparges, æggemasse og et drys bacon på toppen, men man kan sagtens tilsætte ekstra eller andre former for grøntsager til fyldet. Udenfor aspargessæsonen kan man eksempelvis bruge broccoli, løg, forårsløg, cherrytomater eller lignende. Det sprødstegte bacon på toppen kan også sagtens udelades eller erstattes.
Man kan fx bruge sprødstegt, lufttørret skinke eller chorizo, smuldret feta, kyllingebryst eller rejer. Bruger man rejer, kan de blot drysses over tærten ved servering og så kan man supplere med en lækker, creme fraiche dressing med friskhakkede krydderurter og evt. lidt frisk dild på toppen. En supernem og lækker frokost- eller forret.
Tærte med asparges og butterdej
Ingredienser
- 1 rulle fersk butterdej
- 1 bdt grønne asparges
- 4 æg
- 2 dl creme fraiche
- 100 gr revet ost (fx mozzarella)
- 1 pk bacon i tern
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Pak butterdejen ud og beklæd et tærtefad eller ildfast fad med dejen. Butterdejen er firkantet, så det er nemmest at bruge et firkantet tærtefad, men dejen kan selvfølgelig også skæres til, så man kan bruge et rundt tærtefad.
- Prik dejen med en gaffel.
- Bræk den nederste del af aspargesene, der hvor den knækker naturligt og fordel de grønne asparges ovenpå butterdejen.
- Kom æg og creme fraiche i en skål og pisk det sammen. Tilsæt revet ost, salt og peber og fordel æggemassen ovenpå aspargesene i tærten.
- Sæt tærten i ovnen og bag den i 25-30 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion), indtil tærten er gylden på toppen og æggemassen har sat sig.
- Imens steges bacontern brune og sprøde på en stegepande og lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
- Pynt den færdigbagte tærte med sprøde bacontern og evt. et drys friskhakkede krydderurter og server.
Noter
Uhm elsker tærte ?
Anna-sofie – Det gør jeg også og denne her er altså bare supergod 🙂