Jeg har efterhånden bagt grydebrød en del gange – både grydebrød med durumhvede og grydebrød med øl, men det her er det ultimativt letteste grydebrød, jeg til dato har bagt. At det så også er det mest luftige, med store lækre lufthuller i krummen og sprød skorpe, gør det bestemt ikke ringere.

Jeg har bagt dette her brød på 100 % hvedemel, men selvfølgelig kan man eksperimentere og skifte en del af hvedemelet ud med andre meltyper, fx durumhvede, som giver en knasende sprød skorpe eller grahams/fuldkornshvedemel for et lidt grovere brød. Desuden har jeg hældt en øl i dejen – alt i alt, skal der bruges 1/2 L væde, så jeg hældte en dåseøl i skålen og supplerede med vand, til jeg nåede 1/2 L væske. På den måde står man heller ikke tilbage med en dum rest øl, der bliver doven i varmen.

Brødet er bedst på førstedagen, hvor skorpen stadig knaser og er sprød, men brødet kan sagtens holde sig i nogle dage, for krummen holder sig god og saftig. Vi spiste det, som vi kunne i går, da brødet var nybagt og så laver jeg lækre bruschetta’er med solmodne tomater, frisk basilikum og god olivenolie af resterne til aftensmaden i aften.

Grydebrød med sej krumme og sprød skorpe.

1 øl, 33 cl/330 gr

vand til man når 1/2 L væde i alt, altså 17 cl/170 gr

1 klump gær på størrelse med en ært

2 tsk salt

625 gr hvedemel

Øl/vand, gær, salt og mel røres sammen til en klistret dej, som dækkes med et viskestykke eller lign. og hæver lunt på køkkenbordet i 18-20 timer. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet og vend dejen ud herpå. Dejen er temmelig flydende, så den skal bare lige foldes sammen et par gange, så der dannes noget, der minder om en firkant/cirkel. Smør en skål godt med olie i bunden og på kanterne og læg dejen i skålen. Lad den hæve lunt i yderligere 2 timer. Stil en jerngryde med låg i ovnen og tænd ovnen på 250 grader. Efter 30 minutter tages gryden ud af ovnen, grydelåget fjernes og dejen vendes ned i gryden. Låget lægges på gryden, som sættes tilbage i ovnen i 30 minutter ved 250 grader. Herefter fjernes grydelåget og brødet bager færdigt i 15 minutter ved 250 grader. Gryden tages ud af ovnen og brødet vippes over på ovnristen til afkøling. Afkøl brødet og spis det lunt med koldt smør.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)