Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lækkert grydebrød med sprød skorpe…

18 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg har efterhånden bagt grydebrød en del gange – både grydebrød med durumhvede og grydebrød med øl, men det her er det ultimativt letteste grydebrød, jeg til dato har bagt. At det så også er det mest luftige, med store lækre lufthuller i krummen og sprød skorpe, gør det bestemt ikke ringere.

Jeg har bagt dette her brød på 100 % hvedemel, men selvfølgelig kan man eksperimentere og skifte en del af hvedemelet ud med andre meltyper, fx durumhvede, som giver en knasende sprød skorpe eller grahams/fuldkornshvedemel for et lidt grovere brød. Desuden har jeg hældt en øl i dejen – alt i alt, skal der bruges 1/2 L væde, så jeg hældte en dåseøl i skålen og supplerede med vand, til jeg nåede 1/2 L væske. På den måde står man heller ikke tilbage med en dum rest øl, der bliver doven i varmen.

Brødet er bedst på førstedagen, hvor skorpen stadig knaser og er sprød, men brødet kan sagtens holde sig i nogle dage, for krummen holder sig god og saftig. Vi spiste det, som vi kunne i går, da brødet var nybagt og så laver jeg lækre bruschetta’er med solmodne tomater, frisk basilikum og god olivenolie af resterne til aftensmaden i aften.

Grydebrød med sej krumme og sprød skorpe.

1 øl, 33 cl/330 gr

vand til man når 1/2 L væde i alt, altså 17 cl/170 gr

1 klump gær på størrelse med en ært

2 tsk salt

625 gr hvedemel

Øl/vand, gær, salt og mel røres sammen til en klistret dej, som dækkes med et viskestykke eller lign. og hæver lunt på køkkenbordet i 18-20 timer. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet og vend dejen ud herpå. Dejen er temmelig flydende, så den skal bare lige foldes sammen et par gange, så der dannes noget, der minder om en firkant/cirkel. Smør en skål godt med olie i bunden og på kanterne og læg dejen i skålen. Lad den hæve lunt i yderligere 2 timer. Stil en jerngryde med låg i ovnen og tænd ovnen på 250 grader. Efter 30 minutter tages gryden ud af ovnen, grydelåget fjernes og dejen vendes ned i gryden. Låget lægges på gryden, som sættes tilbage i ovnen i 30 minutter ved 250 grader. Herefter fjernes grydelåget og brødet bager færdigt i 15 minutter ved 250 grader. Gryden tages ud af ovnen og brødet vippes over på ovnristen til afkøling. Afkøl brødet og spis det lunt med koldt smør.

Subscribe
Notify of
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anne-Marie
9 år siden

Vi plejer at smøre skålen godt med olivenolie, så slipper den altid nemt. Og skorpen bliver bliver gerne ekstra sprød af det. Det er simpelthen et genialt nemt og velsmagende brød. Vi er også vilde med det ristet, for det er jo stadig saftig indeni. Så lækkert.

Kh.
Anne-Marie

Anne-Marie
9 år siden

Det er også helt rigtigt at man ikke må komme olie i gryden, da det overopheder inden dejen kommer i, og så brænder brødet nærmest fast i gryden.
Men med olie i skålen, følges det ad med dejen og så er der ingen problemer.

Held og lykke med det.
Anne-Marie

Hegelund
8 år siden

Efter at have landet her i USA – hvor selv bagerne ikke kan bage – er det en fornøjelse men en simpel opskrift. På trods af at have prøvet 8 opskrifter nu af grydebrød vender jeg troligt tilbage til denne…

Det kan tilføjes at den også kan tages med tørgær og andre komplimenterende elementer som youghurt, mere øl etc.

Let og lækkert – tak

Elsebeth
9 år siden

Ja, lad os få nogle gode idéer på bordet om det brød. Jeg vil prøve at dele dejen i to, bage det ene og lade dejen til det andet stå på køl til næste dag, eller kun tage halvdelen fra til et brød og bage resten næste dag. Læste på en USA-blog, at dejen blev bagt som boller, to ad gangen – de fik ca. 10 min – og på en anden blog, at bollerne røg i ovnen uden den sidste hævning på to timer.

sprød krumme balasuaq
9 år siden

Det er fuldstændig absurd, at man her skal læse om et såkaldt grydebrød, den slags brød “bagte vi på kogepladen på det gamle dampskib s/s Cimbria i 1959, da skibet lå og ventede i 3 måneder, grundet dovne havne arbejdere i Port Sudan i Afrika, vores komfur var oliefyret, så der var ca. 70 graders varme i kabyssenn.

Dorte A
7 år siden

Vil så gerne prøve at bage dette brød,men har ingen fryder der kan gå iovnen,så hvad gøre jeg så ? Mvh DorteA ,Vejle

Anne-Mette
7 år siden
Svar  Dorte A

Jeg har en støbejernsgryde fra Ikea, som jeg har bagt grydebrød i. Den er væsentlig billigere end en Le Creuset gryde. Gryden fra Ikea har et håndtag på låget, der også kan gå i ovnen.

Dorte A
7 år siden

Hej..Jeg ejer ingen f´gryde,der kan komme i ovnen. Menvil prøve at bage det i min rømertopf..Men vil det ikke hænge meget i tror du? vh Dorte,Vejle

Sine
7 år siden

Hej
Jeg forstår ikk helt opskriften…øverst står der at der skal viskestykke i skålen og i selve opskriften står der at der skal rigeligt olie i skålen….???