Denne her cheesecake, med en bund af knuste oreos og limemousse, har jeg så decideret et had-kærlighedsforhold til. Jeg fandt opskriften inde på Jubii debatten, hvor en læser havde oprettet en tråd, i hvilken man skulle komme med sit bud på den bedste cheesecake og denne her var meget populær. Det gjorde mig selvfølgelig nysgerrig, eftersom jeg aldrig havde hørt om den før og jeg bestemte derfor, at jeg ville lave den til Mortens fødselsdag, som vi fejrede, et par dage før vi rejste på sommerferie til Italien.

Og hvori opstod så dette had-kærlighedsforhold til kagen? Altså på den ene side, smagte den jo helt fantastisk og kombinationen af den søde oreo-bund og den syrlige limemousse var virkelig god. På den anden side har jeg da aldrig i mit liv oplevet mage til splattet kage – jeg havde simpelthen limesirup over det meste af køkkenet, fordi den blev ved med at dryppe af kagen og medmindre kagen blev holdt på køl konstant, splattede den simpelthen ud, hvilket da også bevirkede, at resterne, ca. 1/4 kage, desværre røg i skraldespanden – de var simpelthen splattet ud over hele lagkagefadet.

I opskriften blev det beskrevet, at kagen er helt fantastisk, fordi man ikke behøver bruge husblas, for at få den til at sætte sig. Jeg vil så omvendt mene, at det der med at arbejde med husblas, måske efterhånden er blevet blæst op til at være så svært, at nogen måske i stedet vælger at stille sig tilfreds med et ringere resultat? Jeg skal ikke kunne sige det – det kan også være, at jeg bare har været ekstremt uheldig med min første udgave af kagen. Under alle omstændigheder vil jeg aldrig nogensinde lave denne her kage igen uden brug af husblas.

Allerede imens jeg rørte limecremen sammen, spekulerede jeg over, om det virkelig kunne passe, at der ikke skulle den mindste smule husblas til, for at kagen skulle kunne holde sin form, men desværre lod jeg det komme an på en prøve og fulgte opskriften. Til gengæld tilsatte jeg så et enkelt blad husblas til limesiruppen, hvilket der blev foreslået i opskriften, selvom det absolut ikke skulle være nødvendigt. Siruppen skulle stadigvæk kunne lægge sig som et fint, blankt lag på kagen.

På trods af husblas, løb min sirup desværre af kagen i en sådan grad, at omtrent halvdelen lå i køkkenvasken, inden jeg overhovedet var færdig med at komme den på kagen. Et virkelig ærgerligt spild af den lækre sirup og efterfølgende måtte jeg tørre kagefadet rent for løbende sirup ca. én gang i timen, indtil kagen langt om længe kunne serveres. På det tidspunkt var kagen desværre heller ikke længere helt så høj og flot, som da jeg fjernede springformen – den var sunket 2-3 cm, hvilket formentlig også kunnet have været undgået, hvis bare jeg havde fulgt min mavefornemmelse og kommet et par blade husblas i moussen.

Nu kan man jo så overveje, hvorfor jeg alligevel vælger at bringe en opskrift, som jeg tydeligvis er ret utilfreds med, her på bloggen, men det gør jeg af den simple årsag, at jeg absolut synes, at man bør unde sig selv at lave kagen. Den smager helt vanvittig godt. Ønsker man af den ene eller anden grund ikke at anvende husblas, så er det selvfølgelig op til den enkelte, MEN jeg vil altså på det kraftigste anbefale, at man lige tilsætter lidt husblas – både til moussen og til limesiruppen og hvis man følger anvisningen herunder, er det hverken svært eller risikabelt at arbejde med husblas.

 

 

Jeg vælger at skrive opskriften på kagen, sådan som jeg vil lave den næste gang – altså med husblas. Originalopskriften uden husblas ligger her.

Cheesecake med oreos og lime.

8-10 pers.

2 ruller oreos

40 gr smør, smeltet

300 gr hvid chokolade

4 past. æggeblommer

3 spsk flormelis

1/2 tsk vanillepulver

250 gr mascarpone

200 gr creme fraiche 38 %

2 økologiske limefrugter, saft og skal

4 blade husblas

1,5 dl piskefløde

Limesirup.

1 dl limesaft

85 gr sukker

3 blade husblas

Bræk oreos i mindre stykker, kom dem i en foodprocessor eller en mini hakker og knus dem til smulder. Kom smulderet i en skål og rør det sammen med det smeltede smør. For en springform, ca. 24 cm i diameter, med bagepapir i bunden og en strimmel bagepapir rundt i kanten. Tryk oreomassen ud i bunden af springformen med bagsiden af en ske og sørg for, at det er mast godt sammen. Stil bunden på køl.

Stil husblassen i blød i koldt vand. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen og stil den til side. Pisk æggeblommerne luftige og skummende med flormelis og vanillepulver. Pisk derefter mascarpone, creme fraiche og lime skal i blandingen. Hæld limesaften i en skål, knug vandet af husblassen og kom også den i skålen. Smelt nu husblassen ved at lune limesaften – det gøres nemmest i mikroovn, ca 15 sekunder, men kan også gøres over vandbad.

Temperer den lune husblas-limesaft ved at tilsætte 1 tsk af mascarponecremen. Rør godt rundt og tilsæt derefter 1 tsk mascarponecremen mere. Fortsæt med at tilsætte mascarponecreme til limesaften, indtil de to masser har nogenlunde samme temperatur. Derefter hældes limesaften over i skålen med mascarponecreme og vendes rundt. Pisk fløden til let skum og vend ligeledes den i mascarponecremen. Smag til – måske skal der en anelse mere sukker i cremen – husk at der kommer et lag syrligt limesirup øverst på kagen. Fordel cremen ovenpå den afkølede kiksebund og lad kagen stå på køl i minimum 6 timer, men gerne natten over, så cremen kan sætte sig.

Limesirup.

Læg husblassen i blød i koldt vand. Kom limesaft og sukker i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind i ca. 5 minutter. Herefter tages gryden af varmen og vandet knuges af husblassen, inden den røres ud i den varme sirup. Lad siruppen afkøle i gryden i ca. 10 minutter, inden den fordeles i et tyndt lag øverst på afkølede cheesecake. Lad kagen stå koldt i 3-4 timer, så siruppen kan nå at sætte sig. Inden servering fjernes springform og bagepapirstrimlen fra kagen og den sættes på et fint fad.

Ved servering pyntes med frugt og evt. lidt sigtet flormelis.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)