Som bekendt passer vi hus og hund for mine forældre, imens de slår deres folder i Rusland. Vi er derfor rykket ind med Villy og alt vores habengut, men heldigvis bor vi jo kun 1 minuts gang fra hinanden, så er der noget vi mangler, smutter vi lige hjem efter det.

Til forskel fra os selv, der stadig er ved at etablere vores have, så har mine forældre en lækker have og ikke mindst en særdeles velassorteret køkkenhave, som bugner af bønner, gulerødder, kartofler, porrer, ærter, løg og ikke mindst rødbeder. Og eftersom jeg ikke tidligere har prøvet at sylte rødbeder, var det en oplagt mulighed for at teste mine evner ud i den disciplin. Jeg hentede 2 kg rødbeder i køkkenhaven og gik i gang – 4 store glas blev det til og de står nu og trækker, hvilket de godt kunne skynde sig med, for jeg er ret spændt på at smage dem.

Man kan for så vidt ikke tale om en decideret sæson for syltning af lige præcis rødbeder, fordi man, ligesom med mange af de andre rodfrugter, kan købe dem i butikkerne fra nu af og til engang i foråret. Der er derfor ingen der siger, at man skal sylte rødbeder om efteråret, man kan lige så godt gøre det om vinteren, medmindre man altså hiver dem op af jorden i køkkenhaven.

Ligesom med de hjemmesyltede asier, synes jeg, det gælder om at bruge de ting, man har på krydderihylden, fremfor at købe en masse forskelligt, så ligger man ikke lige inde med fx hele nelliker eller allehåndefrø så udelad dem og kom måske et laurbærblad eller et par peberkorn ekstra i eddikelagen i stedet.

 

 

Inden rødbederne kan syltes, skal de koges møre. Man koger rødbeder, ligesom man koger kartofler, altså i en gryde med låg og vand og lidt salt. Alt efter størrelsen skal rødbeder koge i 45-60 minutter – stik i dem med en gaffel, så kan man mærke, når de er møre. Herefter hældes vandet fra og koldt vand hældes over rødbederne. Når man kan røre ved rødbederne, gnubbes skindet af.

Syltede rødbeder.

4 store sylteglas.

2 kg kogte rødbeder, se ovenfor

2,5 dl vand

7,5 dl lagereddike

375 gr sukker

4 laurbærblade

6 nelliker

10 peberkorn

5 allehåndefrø

2 spsk salt

Evt. atamon eller alkohol til skoldning af sylteglassene

Skold sylteglassene og skyl dem evt. med atamon eller alkohol – husk også lågene. Gnub skindet af de kogte rødbeder, skær top og bund af og skær dem herefter i skiver af ca. 1/2-1 cm’s tykkelse. Fordel rødbedeskiverne i de skoldede sylteglas. Vand, eddike, sukker og krydderier koges sammen til en lage, som smages til med salt. Den varme lage hældes over rødbederne i glassene og krydderierne fordeles. Sæt låg på glassene og afkøl dem. Lad rødbederne trækkes 1 uges tid, inden de spises.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)