Kartoffel-lasagne er et vinter og efterårshit her i huset – comford food på den gode måde. Så det er ved at være noget tid siden, vi sidst fik sådan en omgang. Men nu er vi så småt ved at være ovre det med de nye kartofler, der bare lige skal vendes med lidt persille og serveres med en smørklat og vi skal til at tænke lidt mere kreativt, når der skal kartofler på menuen.

Kartoffel-lasagne er både nem og lækker aftensmad, som bare skal samles og derefter passer sig selv i ovnen. Man kan bruge sin egen yndlingskødsauce – man kan endda anvende en rest, hvis man eksempelvis har lidt tilovers fra en omgang spaghetti bolognaise, eller man kan følge den opskrift, som jeg har angivet herunder. Det er sjældent, at jeg laver den samme kødsauce to gange i træk, men der er da visse elementer som stort set altid går igen.

Jeg putter gerne lidt forskellige slags grønsager i lasagnen, så det hele ikke bliver alt for “kartofler med kødsauce” – agtigt. Denne gang blev det revne gulerødder og en lille dåse majs. Alternativt kan man også skrælle og skære forskellige slags rodfrugter i tynde skiver og blande dem med kartoffelskiverne, som lægges lagvist med kødsauce og mornaysauce.

Lasagnen flyder let ud på tallerknen og det er stort set umuligt at lave pæne stykker – til gengæld er den lækker på den der cremede “kartofler vendt i sauce” – måde som gør, at man lynhurtigt dropper kniven og bare bruger gaflen og skovler maden ind med et saligt smil om munden.

Cremet kartoffellasagne med kødsauce.

4 pers.

1 spsk olie

2 løg, hakkede

2 fed hvidløg, finthakkede

450 gr hakket oksekød

2 ds. hakkede tomater

1/2 dl mælk – kan udelades

2 gulerødder, revne

1 lille dåse majs

2 tsk. all round mix

2 tsk tørret basilikum

1 tsk paprika

1/2 tsk chilipulver

salt, peber og evt. et nip sukker

3 store bagekartofler

1 brik mornaysauce

1 kugle frisk mozzarellaost

evt. lidt frisk basilikum til servering

Varm olien op i en gryde og svits løg og hvidløg heri. Når løgene er klare, tilsættes oksekødet og det brunes godt af. Kom hakkede tomater, mælk, revne gulerødder og majs i gryden og tilsæt krydderierne. Lad saucen simre i ca. 10 minutter og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Skræl kartoflerne og skær dem i ultratynde skiver á ca. 1/2 cm. tykkelse. Hæld lidt mornaysauce i bunden af et ildfast fad og fordel et lag kartoffelskiver herpå. Ovenpå kartoffelskiverne fordeles kødsauce, endnu lidt mornaysauce og kartoffelskiver. Fortsæt således til det hele er brugt – slut af med kødsauce og det sidste mornaysauce. Knug vandet af mozzarellaen, pluk osten i mindre bider og fordel den på toppen af lasagnen. Bag lasagnen ved 200 gr i 50-60 minutter til den har sat sig nogenlunde. Bliver osten for mørk under bagningen, kan man lægge et stykke stanniol over fadet undervejs.

Tag lasagnen ud af ovnen og lad den hvile i ca. 5 minutter, inden den serveres. Det giver lasagnen tid til yderligere at sætte sig. Server evt. med en let salat – hvis ikke der er kommet så mange grønsager i lasagnen, at den i sig selv er nok.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)