Kartoffel-lasagne er et vinter og efterårshit her i huset – comford food på den gode måde. Så det er ved at være noget tid siden, vi sidst fik sådan en omgang. Men nu er vi så småt ved at være ovre det med de nye kartofler, der bare lige skal vendes med lidt persille og serveres med en smørklat og vi skal til at tænke lidt mere kreativt, når der skal kartofler på menuen.
Kartoffel-lasagne er både nem og lækker aftensmad, som bare skal samles og derefter passer sig selv i ovnen. Man kan bruge sin egen yndlingskødsauce – man kan endda anvende en rest, hvis man eksempelvis har lidt tilovers fra en omgang spaghetti bolognaise, eller man kan følge den opskrift, som jeg har angivet herunder. Det er sjældent, at jeg laver den samme kødsauce to gange i træk, men der er da visse elementer som stort set altid går igen.
Jeg putter gerne lidt forskellige slags grønsager i lasagnen, så det hele ikke bliver alt for “kartofler med kødsauce” – agtigt. Denne gang blev det revne gulerødder og en lille dåse majs. Alternativt kan man også skrælle og skære forskellige slags rodfrugter i tynde skiver og blande dem med kartoffelskiverne, som lægges lagvist med kødsauce og mornaysauce.
Lasagnen flyder let ud på tallerknen og det er stort set umuligt at lave pæne stykker – til gengæld er den lækker på den der cremede “kartofler vendt i sauce” – måde som gør, at man lynhurtigt dropper kniven og bare bruger gaflen og skovler maden ind med et saligt smil om munden.

Cremet kartoffellasagne med kødsauce
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 2 løg hakkede
- 2 fed hvidløg finthakkede
- 450 gr hakket oksekød
- 2 ds. hakkede tomater
- 1/2 dl mælk – kan udelades
- 2 gulerødder revne
- 1 lille dåse majs
- 2 tsk. all round mix
- 2 tsk tørret basilikum
- 1 tsk paprika
- 1/2 tsk chilipulver
- salt peber og evt. et nip sukker
- 3 store bagekartofler
- 1 brik mornaysauce
- 1 kugle frisk mozzarellaost
- evt. lidt frisk basilikum til servering
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en gryde og svits løg og hvidløg heri.
- Når løgene er klare, tilsættes oksekødet og det brunes godt af.
- Kom hakkede tomater, mælk, revne gulerødder og majs i gryden og tilsæt krydderierne.
- Lad saucen simre i ca. 10 minutter og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
- Skræl kartoflerne og skær dem i ultratynde skiver á ca. 1/2 cm. tykkelse.
- Hæld lidt mornaysauce i bunden af et ildfast fad og fordel et lag kartoffelskiver herpå.
- Ovenpå kartoffelskiverne fordeles kødsauce, endnu lidt mornaysauce og kartoffelskiver.
- Fortsæt således til det hele er brugt – slut af med kødsauce og det sidste mornaysauce.
- Knug vandet af mozzarellaen, pluk osten i mindre bider og fordel den på toppen af lasagnen.
- Bag lasagnen ved 200 gr i 50-60 minutter til den har sat sig nogenlunde. Bliver osten for mørk under bagningen, kan man lægge et stykke stanniol over fadet undervejs.
- Tag lasagnen ud af ovnen og lad den hvile i ca. 5 minutter, inden den serveres.
- Det giver lasagnen tid til yderligere at sætte sig.
- Server evt. med en let salat – hvis ikke der er kommet så mange grønsager i lasagnen, at den i sig selv er nok.
Hvad og hvor finder du all rotunde mix, er det et krydderi?
Pernille – All round mix er sådan et blandingskrydderi med løg, hvidløg, tomat, peberfrugt mm, som man kan købe i de fleste supermarkeder. Santa Maria laver det og så mener jeg også, at jeg har købt det i Søstrene Grene og i TIGER 😀
Hejsa 😊 jeg er vild med retten, men der sker noget virkelig mærkeligt – jeg kan ikke få kartoflerne møre – de er skåret meget tynde ud (under 1/2 cm) – også selvom de får 1,5 time i ovnen eller mere. Det sker hver gang – er det noget du eller andre har oplevet?
Elizabeth – Ja, det lyder da lidt underligt. Bruger du mon en sort kartofler, som ikke egner sig til bagning? For så kan man jo nærmest bage dem i dagevis, uden at de bliver helt møre. Ellers er der også den mulighed, at du giver kartoffelskiverne et kort opkog, inden du laver lasagnen. På den måde, er de halvmøre, når de kommes i lasagnen og så burde det næsten ikke kunne gå galt 🙂
Det sker hver gang – igennem flere år – så det er virkelig underligt, for det må da være forskellige sorter af kartofler jeg har brugt. Når vi laver flødekartofler er der aldrig noget problem. Jeg har tænkt på at forkoge dem, men har hver gang tænkt, at det da må kunne lade sig gøre uden 😉
Elizabeth – Ja, det lyder godt nok mystisk. Så kan jeg næsten ikke komme på andre ideer, end at du må forkoge kartoflerne. Men jeg kan sagtens følge din undren, for det burde kunne lade sig gøre, som du også selv er inde på, og især når det lykkes med flødekartofler. Den´t kan næsten heller ikke være fordi, du ikke har væde nok i lasagnen, for den er jo noget mere “våd” end en klassisk lasagne 😀 Har du nogensinde prøvet med nogle rigtig gode store bagekartofler? Og så prøv at være opmærksom på, at kartoflerne kun lægges i et enkelt lag pr lag – hvis det giver mening 🙂 Altså du kan prøve at passe på med, at de ikke overlapper for meget 🙂
Forslag til hvad majs kan erstattes med? Kan man evt bare proppe en gulerod mere i ?
Carina – Du kan sagtens bare udelade majsen, uden at erstatte med andet, men ellers er en ekstra gulerod helt fint. Jeg har en vane med at komme majs i rigtig mange ovnretter, fordi jeg elsker majs, men det er absolut ikke nødvendigt 🙂
Tror du man med succes ville kunne anvende søde kartofler som et alternativ? 😀
Karen – Det tror jeg sagtens, at du kan. Der er jo ikke den helt store forskel 😀