Den store New York guide – Ta’ en bid af Æblet!!!

25 kommentarer
Rejser/ture

Det er jo ingen hemmelighed, at både Morten og mig er vilde med USA og i særdeleshed New York, som vi har besøgt ikke mindre end 7 gange………….og planlægningen af det 8. besøg er faktisk så småt i gang, for den. 1. november står den på en uges efterårsferie i byen.

Ofte har jeg beskrevet vores ture her på bloggen og det har igennem tiden affødt en hel del mailes med spørgsmål fra Jer derude, når I selv går i gang med at planlægge ture “over dammen”. Derfor har jeg nu forsøgt at strikke den  ultimative “Jeg skal til New York ” guide sammen til Jer. Guiden indeholder en hel del praktiske oplysninger – oplysninger som jeg ville ønske, at nogen havde gjort mig opmærksom på, den første gang vi besøgte byen. Derudover der er et par håndfulde med tips til “must see” attraktioner, som de fleste nok på et eller andet niveau kender til i forvejen, som jeg jeg bare synes, hører til i en guide samt en lille shopping/spiseguide mm.

Det har taget mig et stykke tid at skrive guiden og der er garanteret en del ting, som jeg har glemt undervejs, men jeg har gjort det så godt som muligt og så håber jeg dermed, at jeg kan besvare, de fleste af de spørgsmål man har som førstegangsrejsende til byen over dem alle, i hvert fald i min verden.

Jeg har prøvet at bygge guiden op, så den går i nogenlunde kronologisk rækkefølge fra rejsens forberedelse og frem til man står i byen og skal i gang med at opleve. Skulle der være noget jeg har glemt, eller spørgsmål vedr. guiden, så er I selvfølgelig altid velkomne til at skrive en kommentar til indlægget eller sende mig en mail.

Hvad skal jeg huske, inden jeg rejser til New York?

Tjaaa, nogen siger jo, at man skal tage en tom kuffert med, til alt det billige tøj man skal shoppe derovre, og det er da også billigt sammenlignet med de danske priser – fx koster et par Lewis Cowboybukser omkring 200 kr, ligesom mærkevarer som Calvin Klein, Diesel, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, DKNY og lign. koster nogenlunde det halve af, hvad vi skal betale for det herhjemme. Dog skal man være opmærksom på, at man max må indføre varer for 3250 kr, når man kommer fra et land udenfor EU, hvilket USA jo må siges at være. Det er ikke fordi tolderne ligefrem står på ryggen af hinanden, for at komme til at kontrollere rejsende fra USA, men det vil jo være dumt at få en bøde, fordi man lidt skulle have et par ekstra bukser og en taske med hjem.

Husk endelig også en rejseforsikring. Der er ikke noget der er gratis i USA, heller ikke sygehus eller lægebesøg.

Desuden skal man huske, at udfylde ESTA, som er en indrejsetilladelse, som alle rejsende til USA skal have. Det tager mellem 5-10 minutter at udfylde den på internettet og man får svar indenfor få sekunder. Dog anbefales det, at man udfylder den senest 72 timer, inden man skal af sted, for skulle der opstå problemer, kan man nå at løse dem, fremfor at måtte aflyse rejsen. Prisen for ESTA ligger på ca. 14 $ og så gælder den i øvrigt i 2 år – dvs at hvis man skal til USA igen indenfor 2 år, udfylder man bare sine oplysninger på ESTA’s hjemmeside og så “dukker man op”. Der er ikke krav fra USA’s side om, at man skal printe sin ESTA ud, men mange flyselskaber forlanger at se den ved indtjekning i lufthavnen – det har lidt at gøre med, at hvis ikke man har sin ESTA i orden, kan USA nægte en indrejse og så er det flyselskabet, der hænger på personen, så print den ud og tag den med for en sikkerheds skyld. Du kan finde og udfylde ESTA lige her.

Jeg har tidligere linket til en side, hvor man kan udfylde sin ESTA på dansk. Det link har jeg nu fjernet, idet en sød læser var så venlig at gøre mig opmærksom på, at man bliver opkrævet en form for “servicegebyr”, hvis man benytter omtalte side. Dvs. at prisen for ESTA løber op i 89 $ i stedet for 14 $, hvilket må siges at være en væsentlig forskel. Siden har fået mange, vrede anmeldelser på Trustpilot, men det er heldigvis sådan, at hvis man opdager sin “fejl” indenfor 30 dage, kan man få sine penge retur. Vær derfor altid opmærksom på, at få læst det hele – også det med småt. Ovenstående link til ESTA skulle være i orden – det er det jeg selv benytter. Læs evt. kommentarerne vedr. ESTA og “den falske side” fra den læser jeg omtaler – de ligger i bunden af dette indlæg.

Hvem skal vi flyve med?

Generelt oplever vi ikke, at der er 1-2 flyselskaber, der er de billigste. Tværtimod skiftes de alle til at have billige billetter og vi har således rejst derover med både British Airways, Lufthansa, Continental Airlines, Delta Airlines og American Airlines. Billetpriserne varierer selvfølgelig, efter hvornår på året man ønsker at rejse til New York, men generelt er januar/februar de billige måneder og juli/august er de dyre måneder. Vi plejer at finde vores flybilletter ved at bruge de forskellige søgemaskiner, der findes på nettet fx Momondo, Expedia, Flybillet.dk osv, og så køber vi de billetter, vi finder passende ift. pris og ankomst og afgangstider. Vi giver gerne mellem 2500-3500 pr. person tur/retur. Til gengæld skal man jo så huske på, at der er både mad og fri drikkevarer under flyveturen inkluderet i prisen.

Hvad så når vi lander?

Det kan betale sig at bestille flyvebilletter med afgang fra DK tidligt om morgenen. På grund af tidsforskellen på 6 timer lander man så i New York ved middagstid, medmindre man har bestilt en rejse med mange stop og dermed længere flyvetid. Når man lander i New York ved middagstid, har man det meste af dagen til rådighed, hvorimod den første dag nærmest er gået, hvis man først ankommer om aftenen.

Under flyveturen udleveres endnu en form for indrejsetilladelser, som skal udfyldes med navn, adresse, hotel adresse, hvor længe man skal opholde sig i USA, osv osv. Spørgsmålene minder lidt om dem fra ESTA. Desuden skal man svare på om man er terrorist, om man har tænkt sig at begå vold, hærværk eller anden kriminalitet, imens man er der og om man har æbler eller korn med sig. Det er strengt forbudt 😉

Inden man får lov til at bevæge sig fra lufthavnen og ud i “Guds eget land” skal disse indrejsetilladelser godkendes, ligesom man får stempler i sit pas, får taget et foto og får sine fingeraftryk registreret. Det tager lidt tid, men sådan er det.

Hvad så, når vi kommer ud fra lufthavnen?

Ja, det kommer jo helt an på, hvor man skal hen, men da de fleste, der rejser til New York skal til Manhattan, vil jeg gå ud fra dette. Man kan vælge at booke en limousine – de ses overalt på gaderne i New York i større eller mindre målestok og der er en del, der vælger, at ankomme til byen for første gang i sådan en karl. Det er noget billigere at leje en limousine i USA end herhjemme og det kan gøres via New York Limousines hjemmeside, men vær opmærksom på, at selvom limousinerne er kæmpestore – nogle af dem kan rumme både 20 og 25 mennesker, så er der kun ét bagagerum og det betyder, at de typisk kan tage 3-5 stk. bagage. Og det vil jo være rigtig surt, at bruge mange penge på transport ind til Manhattan og så være nødt til at få bagagen kørt efter i en taxa eller få den opbevaret i lufthavnen.

Man kan også  vælge at tage en taxa – en yellow Cap, som fragter én helt ind til Manhattan. Det er noget billigere at køre i taxa i USA end herhjemme, men der er alligevel billigere alternativer.

Hvis man er landet i Newark Lufthavn, som ligger i New Jersey – nabostaten til New York, skal man med toget. Dvs. først skal man med et Air Train fra lufthavnen, men det er meget nemt at finde, for skiltningen er god. Ved opgangen til Air Train stationen, står en billetautomat og i den kan man købe billetter til det tog, som skal fragte én helt ind til Manhattan.

Det koster i omegnen af 15 $ pr person, så vidt jeg husker, hvilket er lidt dyrt i betragtning af det relativt lille stykke, man skal tranporteres, men det er fordi, man skal fra én stat til en anden, selvom man kan se Manhattan fra lufthavnen. Dog er det stadig noget billigere end en tur i taxa, medmindre man er mange mennesker.
Herefter er det bare at sætte sig til rette i et Air Train og lade sig fragte til endestationen, hvorfra toget til Manhattan afgår. Air Train er gratis, men for at komme ud fra stationen og ned på togperronen, skal man lige stemple sin nyindkøbte togbillet – det er ret nemt at huske, for man kan ikke komme ud, hvis ikke man stempler 😉

Hvis man derimod lander i JFK lufthavnen er det noget nemmere, fordi den ligger i staten New York. Man kan derfor nøjes med at tage et Air Train til nærmeste Subway station, hvorfra man tager en blå sub med kurs mod Manhattan. Det koster 5 $ at blive lukket ud fra Air Train området, hvorefter man går ned på stationen og køber sin subway billet til Manhattan – 2,5 $ for en enkelt billet. Alternativt kan man købe en 7 dages subway “free ride” billet. Den koster 30 $, men så kan man til gengæld køre alt det man vil med subway og bybusser i 7 dage, så pengene er godt givet ud. Har man alligevel tænkt sig at investere i et 7-dages kort, kan man lige så godt købe det nu og spare de 2,50 $, som enkeltbilletten koster.

Uanset om man kører med tog fra New Jersey eller Sub fra JFK, er det en god idé at stå af på Penn Station (for dem der kører med toget fra New Jersey – husk, der er også en Penn Station i New Jersey, det er IKKE der man skal af). Penn Station er et knudepunkt for tog og subs og kan virke noget uoverskueligt lige i starten, men stort set alle de forskellige subway linier på Manhattan krydser Penn Station og man kan derfor næsten altid komme videre til det område, man skal bo i.

Endelig kan man komme til og fra lufthavnene med shuttlebusser. De holder ved ankomsthallen og kører ind til Manhattan og parkerer ved Port Authority – en stor station, som ligger midt på Manhattan og lige i nærheden af Times Square. Herfra kan man let komme videre med taxa eller subway og prisen ligger på 15-17 $ pr. pers. og så kan man give chaufføren lidt drikkepenge.

Hvor skal vi bo?

Ja, det kommer jo lidt an på smag og behag, temperament og ikke mindst årstid, hvis man spørger mig. Manhattan er delt op i 5 boroughs omfattende Bronx, Queens, Brooklyn, Manhattan og Staten Island. Manhattan er yderligere delt op i adskillige neighbourhoods, fx Harlem, Upper West og East, Mittown, Downtown, Noho, Soho osv osv. Mange af områderne har fået navne efter deres placering, fx Noho (North of Houston Street) og Soho (South of Houston Street). Vi plejer at tjekke de forskellige hoteller ud, når vi har bestemt os for, hvilke flybilletter vi skal have – mange gange kan man nemlig få rabat ved at bestille flybilletter og hotel sammen, fx hos Expedia, men tjek også gerne, hvad det koster at booke værelser direkte på hotellets egen hjemmeside. Når man så finder et hotel, der ser rigtig fint ud og passer nogenlunde med pengepungen, så er det smart at undersøge, hvilket område hotellet ligger i.

Harlem ligger i den nordligste ende af Manhattan og det er her rigtig mange af de lokale bor. Det gør så også, at der ligger rigtig mange boligkomplekser her og måske er det ikke det mest charmerende område i byen – altså uanset hvordan man vender og drejer det, så er det jo ikke ligefrem yndigt med betonbyggerier og man bosætter sig jo heller ikke i en “beton-park”, hvis man besøger byer herhjemme. Dog er der også områder i Harlem med hyggelige Brown stone huse og her ville jeg ikke have spor imod at bo, men hold lige øje med, hvor højt oppe i Harlem hotellet befinder sig, for selvom subwaynettet er rigtig fint udbygget over det meste af Manhattan og man kan komme stort set alle steder hen på under 30 minutter, så er det jo stadigvæk sjovest, at man ikke bor alt for langt væk fra alle de ting, man kommer til New York for at opleve.

Personligt vil jeg helst ikke bo nordligere på Manhattan end 110. st. hvor Central Park ophører. Det skal helst være sådan, at vi kan gå hjem til hotellet, hvis vi får lyst til det en rigtig lækker og lun sommeraften og rigtig mange af de ting man kommer til New York for at opleve ligger desuden i Mittown.

Jeg vil mene, at Upper East er et no go, i hvert fald hvis der skal ske noget. Upper East er ambassade kvarterer og museer. Det er blandt andet her at The Met og Guggenheim museerne ligger, ligesom også de store lejligheder på Park Avenue er placeret her. Til gengæld er der ikke så mange butikker eller restauranter og Deli’s som på resten af Manhattan, ligesom subway nettet ikke er særlig udbygget på denne side af Manhattan. De fleste har jo bil med privatchauffør. Man skal altså forberede sig på at gå en hel del, hvis man vælger at bosætte sig her. Til gengæld er der meget rent og en del grønne områder, midterrabatter på vejene med blomster og lign.

Upper West er derimod særdeles hyggeligt. Det er på Upper West side, at Broadway bugter sig og der er masser af butikker, restauranter og helt almindelige mennesker, der bor i lejlighederne i de høje huse. På Upper West er subway nettet desuden særdeles veludbygget, om end stationerne ikke ligger helt så tæt, som de gør, hvis man bevæger sig sydligere på Manhattan. Upper West ligger på den modsatte side af Central Park, modsat Upper East og man er derfor hele tiden tæt på den store, grønne oase, som parken udgør. Jeg elsker at bo på Upper West, når det er lunt eller varmt i vejret – altså forår og sommer. Det er fantastisk at have den store park så tæt på og gå rundt på de brede fortorve, hvor der er masser af plads, lokale og turister blandt hinanden, restauranter med udendørs servering og fred og ro, hvis man ønsker det. Om sommeren generer det mig ikke, at skulle gå lidt efter den helt rigtige restaurant eller for at komme hen til en subway station, men om vinteren, når det er koldt og vinden suser igennem de lige gader, kan det godt være noget koldt på Upper West.

Midtown er hjertet på Manhattan – her ligger Times Square og det er her lysene skinner og butikkerne stort set har åbnet døgnet rundt. Det er også her, der er rigtig mange mennesker – primært turister. Til gengæld ligger både restauranter, cafeer, butikker og subway stationer tæt og en kold vinterdag er det slet ikke så dårligt, at man ikke skal bevæge sig ude i kulden alt for længe, før der er udsigt til en lækker café og varm kakao. Det er også en fordel, at man kan komme ud til stort set hele Manhattan fra Mittown via bus eller subway, uden at man skal gå alt for langt mellem de forskellige stationer, når vinden rigtig får fat. Jeg synes, det er perfekt at bo i Mittown om efteråret og om vinteren – måske ikke lige på hotellerne på Times Square, men i udkanten, hvor man ikke bliver bombaderet af sælgere med “jump-on/jump-off tilbud” og helikopterture, lige så snart man stikker næsen udenfor hotellets foyer.

Greenwich Village er uden sammenligning det hyggeligste område på Manhattan. Man føler slet ikke, at man går rundt på Manhattan, når man kommer derned. De høje skyskrabere er skiftet ud med små, hyggelige byhuse – en del af dem i træ. Gaderne er stille, til forskel fra ræset på de brede avenuer et par blogge væk og der vokser små vejtræer og buske. Der er en del restauranter, men ikke så mange Deli’s eller deciderede butikker, dem skal man ud på avenuerne for at finde –  til gengæld er der hygge og afslapning for alle pengene – og hvem kan ikke trænge til det, efter et par dage i et hæsblæsende storbytempo.

Den nederste del af Manhattan indbefatter bl.a. Soho, China Town, Little Italy, Tribeca og Lower West og East Side. Her finder man blandt andet alle butikkerne i China Town, men det er også her Financial Center ligger med Wall Street og The Stock Exchange. Jeg tror ikke, jeg kunne tænke mig at bo i dette område, der er for mange kontorer og forretningsmænd, undtagen når man bevæger sig over mod China Town, som til gengæld forekommer mig lidt rodet og beskidt – for at være ærlig, bryder jeg mig ikke så meget om China Town. Det er et af de få steder på Manhattan, hvor man ikke kan få lov til at gå forbi de mange butikker, uden at ejerne står udenfor dørene og forsøger at lokke kunderne ind med tilråb, hvilket altid får mig til at blive modsat og gå videre. Men selvfølgelig skal man da opleve China Town og ikke mindst Little Italy, som efterhånden er meget meget lille, fordi det er blevet “spist” af China Town. I dag udgøres Little Italy faktisk kun af Mulberry Street og der er mange andre steder i byen, hvor man får bedre, italiensk mad, men det ser meget hyggeligt ud.

Kommer man til New York i på det helt rigtige tidspunkt i september, skal man i øvrigt unde sig selv at deltage i den årlige “feast of San Gennero”, som afholdes i Little Italy. Hele gaden er pyntet op til fest og i en hel uge, er der opstillet masser af boder med mad og drikke, ligesom der også er sang og musik overalt.

Nu har vi fundet hotellet.

Og det er forhåbentligt et rigtig godt hotel, men som dansker kan man altså godt blive en smule betuttet, når man åbner døren og ser sit værelse. Vi har aldrig oplevet det og måske har vi bare været heldige, men man kan altså sagtens komme til at bo med vindue ud til en baggård eller en væg. Bygningerne ligger tæt og derfor er det nødvendigvis ikke alle, der får lige meget sol og udsigt. Desuden kan amerikanerne godt lide tunge gardiner, blomstrede guldtæpper og store møbler, så man kan, som dansker, godt få lidt af et kulturchok. Der er heller ikke tradition for, at bruge toiletmøbler så ofte har jeg oplevet, at håndvasken i badeværelset blev holdt oppe af 2 jernstænger, selv på de lidt dyrere hoteller. Til gengæld går man op i skabsplads og næsten alle værelser har walk-in closets der er på størrelse med, eller lidt større, end badeværelset. Desuden kan mange amerikanske hoteller være lettere slidte i det, i hvert fald sammenlignet med dansk og europæisk standart, men de hoteller jeg har besøgt, har altid været pæne og rene og det er jo også de færreste, der rejser til New York, for at tilbringe en uge på værelset.

Hvordan kommer man rundt?

New Yorkerne er vilde med at køre i taxa, hvilket som nævnt også er billigere end herhjemme, men det er absolut ikke specielt hurtigt at komme rundt med taxa, når gaderne lukker til pga trafikken hver morgen og eftermiddag i “rush hour”. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man kommer rundt på Manhattan vha. subway, busser og sine egne ben. Som nævnt under transport til og fra lufthavnen, så kan man købe et “free ride” kort til subway’en i 7 dage for 30 $ og dette gælder også busser. Man stempler sit subwaykort, når man stiger ind i bussen, på samme måde som man kører det igennem automaten, når man skal ind på en subway station.

Det er ret nemt at gennemskue bussystemet, for rigtig mange avenuer og gader er ensrettede. Det betyder at busserne enten kører fra Nord til Syd eller fra Syd til Nord afhængigt af, om man befinder sig på en nordlig eller sydligt gående avenue. Befinder man sig på en nordlig og skal syd på, går man bare en blok til højre eller venstre og befinder sig så på en sydlig. På samme måde kører busserne på tværs af Manhattan enten East eller West og befinder man sig på en East med kurs mod vest, smutter man en blog op eller ned og så kører busserne pludselig i den rigtige retning. Så gælder det bare om at finde et busstoppested, hvor man kan vente på bussen – der går sjældent ret lang tid.

Subway’en fungerer på stort set samme måde, men er en smule mere omstændelig, idet de forskellige linier krydser hinanden, så man kan skifte fra én linie til en anden på de forskellige stationer. Subway’en kører primært op og ned langs Manhattan, men laver også et par sving. Der hænger dog kort på alle stationer, ligesom man også kan tage et gratis kort i baglommen til at orientere sig med. Dette kan være en rigtig god idé, navnlig de første par dage.

I virkeligheden skal man bare finde ud af, hvorvidt man skal nordpå eller sydpå og så følge skiltene – Up Town eller Down town. Er man i tvivl kan man altid spørge – is this going up or down? Der vil altid være et kor af mennesker, der svarer.

Hvordan køber vi billet til Subway’en?

Der er opstillet billetautomater på de fleste subway stationer. Man vælger sprog og får derefter forskellige valgmuligheder. Blandt andet bliver man spurgt, om man vil købe et kort eller overføre penge til et eksisterende kort. I de fleste tilfælde har turister jo ikke et subwaykort i forvejen, så man trykker på køb. Derudover beder maskinen om en såkaldt zipkode – et 5-cifret postnummer. Eftersom de fleste danske turister ikke har et postnummer på mere end 4 cifre, kan det volde en del vanskeligheder, men hemmeligheden er, at maskinen er fuldstændig ligeglad med hvilke 5 cifre man trykker. Man skriver et hvilket som helst tal og så trykker man på “videre”. Jeg plejer at skrive 10001, som er New Yorks postnummer og jeg har aldrig haft problemer. Derefter er det bare at betale med kontanter eller kreditkort og så får man sit subwaykort udleveret. Det skal man gemme et sted, hvor man ikke kan komme til at tabe det, for man skal bruge det hver gang, man skal stemple ind og ud fra en station. Kortet holder op med at virke, når de dage man har betalt for, er gået. Der er ikke billetkontrol i togene, men kommer der alligevel en konduktør, skal man selvfølgelig kunne fremvise en gyldig billet/kort.

Husk i øvrigt, når man slæber rundt på sin kuffert og ikke kan forestille sig, hvordan man skal få den med gennem de smalle ind og udgange på de forskellige subwaystationer – der er mulighed for at benytte emergency udgangene, som er tunge gitterdøre. Der lyder en høj alarm, men der er ikke en kat, der løfter et øjnbryn og både rullestolsbrugere og folk med barnevogne og klapvogne bruger dem, fordi det er den eneste måde, de kan komme igennem systemet på, ligesom de også bliver flittigt brugt i myldretiden, når alle folk skal ud gennem de smalle passager på én gang.

Hvad skal vi så opleve?

Jamen altså, hvad skal man ikke opleve? Der er så mange ting, der bare SKAL opleves i New York og for at være helt ærlig, så er der stadig ting, som kæresten og jeg mangler at opleve, på trods af at vi har været der så mange gange. Vi tager det i vores eget tempo og jeg er sikker på, at vi nok skal nå det hele engang, men hvis man er førstegangsbesøgende i New York, vil jeg mene, at der er nogle få ting, som man absolut er nødt til at se.

Empire State Building. Bygningen blev færdiggjort i 1931 og fik titlen som New Yorks højeste skyskraber. En titel tårnet beholdt, indtil man byggede World Trade Center med de to tvillingetårne, men efter terrorangrebet på World Trade Center har Empire State Building genvundet sin plads som New York højeste skyskraber. Det er dog et spørgsmål om tid, skulle jeg hilse og sige fra det nye One Tower 😉

Man kan se Empire State Building over stort set hele Manhattan – ikke mindst om aftenen, hvor tårnet oplyses i de smukkeste farver. Alt efter hvilken dag det er, lyser tårnet i forskellige farver – fx har jeg set det være lyserødt i forbindelse med “støt brysterne” kampagner. Til jul er det rødt og grønt. Til 4. juli er det selvfølgelig rødt, hvidt og blåt ligesom det amerikanske flag og så fremdeles. I forbindelse med Halloween, laver de et stort anlagt lysshow, hvor tårnet skifter farve i takt til musikken, som gerne er sange man forbinder med uhygge og Halloween, fx The Adams Family theme. Man kan i øvrigt besøge tårnets hjemmeside og se, lige præcis hvilken farve tårnet har i aften og hvorfor?

Tårnet har åbent dagligt fra 08:00 morgen til 02:00 nat og nedenfor bygningen står der folk, som forsøger at sælge dig bedre pladser i køen. Jeg har besøgt tårnet både sommer, vinter, forår og efterår og har aldrig oplevet at stå så lang tid i kø, at det kunne svare sig at betale sig fra det. Systemet er opbygget således, at der kan sluses rigtig mange mennesker igennem ad gangen og det er meget sjældent, man oplever, at stå stille i køen – den er hele tiden i bevægelse og dermed føles det ikke som om, det tager særlig lang tid. Desuden går en del af tiden jo også med at kigge sig rundt, for der er virkelig flot indenfor. Reelt går der vel en 20 minutters tid, fra man går ind i Empire, til man står på toppen og nyder udsigten.

Når man køber billetter, kan man selv bestemme, hvorvidt man vil “nøjes” med udsigten fra 86. etage, eller om man vil helt op på 102. etage. Det koster lidt ekstra, at komme helt til tops og lad os bare sige, at langt de fleste holder sig til 86. etage, hvilket også er ret højt oppe. Min kæreste er ikke så vild med højder, så vi har kun besøgt 86. etage, men man er virkelig godt lukket inde, selvom det selvfølgelig er konstrueret på en måde, der giver mulighed for at tage fine billeder, uden at det ser ud som om, man har været i fængsel.

Bemærk i øvrigt, at når man går rundt på 86. etage, kan man mærke hvordan tårnet ligesom “svajer” let i vinden – det er ikke ret meget og nogle registrerer det slet ikke, men er man ikke så meget til højder, bryder man sig måske ikke så meget om det og så kan det være, man skal overveje, om det er bedre at blive på jorden, fremfor at komme op og stå og klamre sig til elevatoren. Dog har jeg været i tårnet 3 gange, med min kæreste med højdeskræk, uden problemer.

Rockefeller Center og “Top of the Rock”. Hvis ikke man synes, man har lyst til at tage en tur op i Empire State Building, eller man bare ønsker at besøge 2 tårne og få muligheden for at tage smukke billeder fra luften af både Empire State Building og Central Park kan man i stedet tage op til Rockefeller Center, hvor man kan komme op i toppen af bygningen og nyde udsigten fra 70. etage fra “Top of the Rock”. I Rockefeller Center er der desuden masser af butikker, fx en stor Lego Butik, hvor de har bygget Rockefeller Center i Legoklodser. Det er desuden her, på Rockefeller Plaza, at der er en skøjtebane om vinteren og det er også her et af byens største juletræer, berømt fra mange amerikanske julefilm, står. Besøg evt. Rockefeller Centers hjemmeside her for mere information.

Sejltur. Cirkle Line er et selskab, der arrangerer bådture rundt om Manhattan. De holder til ved Pier 42 ud mod Hudson River og man kan både komme på en tur ud til Frihedsgudinden, på en tur halvt rundt om Manhattan og på en “full Island cruise” hele vejen rundt om Manhattan, som tager 3 timer. Guiderne er virkelig dygtige og ved noget om stort set alt, hvad man sejler forbi og det er en rigtig god måde, at blive introduceret til byen på, så jeg vil foreslå, at man tager den store 3 timers rundfart en af de allerførste dage. Bådene er overdækkede, hvilket er meget rart om vinteren, men har desuden et meget stort soldæk, hvor man kan nyde livet og sejlturen om sommeren. Der er et lille cafeteria ombord, hvor man kan købe kolde og varme drikke, chips, slik, pølser, pretzels mm.

Bådene sejler fra Pier 42 sydpå forbi Financial og World Trade Center og til Ellis Island og Frihedsgudinden. Derefter rundt om Manhattans sydspids op under Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge, forbi Pier 17 og videre under de mange broer, der forbinder Manhattan med Brooklyn op til Harlem og forbi Columbia University, inden den igen rammer Hudson River og sejler nedad floden tilbage til Pier 42. Det er derfor en god idé at gå efter en siddeplads i højre side af båden, når man kommer ombord og står og kigger ud over alle stolerækkerne og over mod New Jersey – på den måde er man sikker på at sidde med udsigten ind mod Manhattan hele vejen rundt. Har man fået vendt sig rundt, så man kigger ind mod Manhattan, er det derimod venstre side, man skal gå efter 😉

Der kører ikke subway ud til Cirkle Line, men idet den ligger for enden af 42. st, kan man bare stå af subway’en ved Times Square, som også ligger på 42. st. og så tage en bus Cross Town – altså en af dem, der kører på tværs af Manhattan. Meget heldigt er 42. st nemlig en af de få veje, der ikke er ensrettet og trafikken kører derfor i begge retninger – hvilket er grunden til, at man også bare hopper på en af de busser, der altid holder klar, når man kommer af bådene igen og bliver kørt tilbage til Times Square, hvorfra man finder en sub.

Man kan i øvrigt finde foldere fra Cirkle Line Cruises med priser og afgangstider på de fleste hoteller. De står sammen med alle de andre foldere, der reklamerer for shows, teaterforestillinger, helikopterture og meget mere.

Ground Zero og 9/11 Memorial. Der er vist ikke ret mange af os, der ikke ved hvad Ground Zero er. Området hvor de to tvillingetårne, der udgjorde en del af World Trade Center, stod indtil d. 11. september 2001 – hvilket faktisk er præcis 13 år siden i dag, imens jeg sidder og skriver dette her. I dag er der som bekendt bygget en park til minde om ofrene for terrorangrebet og i “fodsporene” af de to tårne, er der bygget to enorme vandbassiner og på kanten rundt om disse, er alle ofrenes navne indgraveret. Der er gratis adgang til parken og det har tidligere fungeret sådan, at man reserverede tid og printede sin billet ud hjemmefra, hvorefter man mødte op på aftalte tid og blev lukket ind. Efter at 9/11 museet blev færdigt og åbnede i maj 2014, er der nu fri adgang til parken hver dag fra 7.30 morgen til 21.00 aften og man behøver ikke længere printe en adgangsbillet ud. Dog skal man betale entre for at komme ind i selve museet. Se evt. mere her.

Staten Island Ferries. Hvis ikke man ønsker en sejltur med Cirkle Line, men stadig gerne vil sejle forbi Frihedsgudinden og få et par gode billeder af Manhattan fra vandsiden, kan man i stedet tage en tur med Staten Island Ferries, som er store orange færger, der sejler i fast rutefart mellem Manhattan og Staten Island. Det er gratis at sejle med færgerne og der er masser af plads, så man skal ikke være bange for, at man kommer til at stå op, selvom det ser ud som om, der skal mange mennesker med færgen.

Man kommer med fra South Ferry, som er endestation for den røde subway linie på Manhattans sydspids og man skal ikke have hverken billet eller reservere pladser. Man går ganske enkelt bare om bord, sætter sig og nyder udsigten til Manhattan, som bliver mindre og mindre. Turen tager ca. 25-30 minutter og hvis man ønsker det, kan man gå i land og udforske Staten Island, men de fleste turister, står nu bare af færgen, følger gangen rundt og går ombord igen. For at være ærlig, er der altså heller ikke så meget at komme efter på Staten Island, men reglerne siger at alle passagerne skal forlade færgen og hvis de så vil med tilbage, så kan de stige på igen. Der er ingen grund til at løbe – der går gerne 5-10 minutter fra færgen lægger til, før den sejler igen. Der er for det meste 2-3 færger, der sejler i fast rutefart, så man skal ikke planlægge sin tur efter afgangs og ankomsttider – man møder bare op i terminalen, når det passer sig og så kommer der gerne en færge indenfor relativt kort tid.

Det kan i øvrigt anbefales at tage en tur med færgen om aften, efter det er blevet mørkt, hvis man virkelig vil nyde synet af Manhattan, når alle lysene tændes i de mange skyskrabere. Køb en kop kaffe, te eller varm kakao, sæt Jer godt til rette på bænkene på den udendørs balkon og nyd synet af byens mange millioner af lys, stjerner og de blinkende prikker fra flyvemaskinerne.

Frihedsgudinden skal selvfølgelig ses, men jeg må nok indrømme, at jeg hidtil har nøjedes med at beundre og fotografere “Lady Liberty” på afstand, fx fra Staten Island Færgen eller fra tour bådene, når man tager en 3 timers full Island cruise med Cirkle Line. Bådene sejler meget tæt på og der er rig mulighed for både at kigge og tage fine billeder og det har hidtil været nok for mig. Skulle man alligevel ønske at komme helt tæt på, så sejler der små både i fast rutefart fra Battery Park, som ligger på den yderste sydlige spids af Manhattan. Det er i øvrigt kun ca. 100 meter fra South Ferry, hvor den røde subway linie har endestation, så står man af her, er man tæt på både færgerne til Staten Island, rutebådene til Frihedsgudinden og Wall Street, som ligger lige et stenkast derfra.

Central Park. Central park er en af verdens mest berømte parker og uanset om det er sommer, vinter, forår eller efterår, så er der noget fuldstændig surrealistisk ved at gå rundt i den kæmpestore grønne park, der hele vejen rundt er omkranset af høje huse. Central Park er new yorkernes åndehul – her holder de picnic på store tæpper og spiller baseball, når vejret er til det. Her løber de og går ture. Her sejler de romantiske ture på søen eller kigger på dyr i den zoologiske have. Her tager de sol og her slapper de af. Det er ikke unormalt, at forretningsfolk i jakkesæt ligger på græsset og snupper en powernap i frokostpausen.

Parken er 100 % menneskeskabt og næsten alting er meget nøje placeret, også selvom den i den nordligste ende ligner noget, der ligesom er opstået af sig selv og efterfølgende har fået lov til at ligge uberørt hen. Overalt i parken myldrer det med liv og stemning, gøglere, gadehandlere, isbutikker og små boder, hvor man kan købe drikkevarer og hotdogs.

Parken er 4,1 km lang og 825 m bred og byder blandt andet på en zoologisk have, et tivoli i sommerhalvåret og 2 skøjtebaner i vinterhalvåret, en statue af H. C. Andersen og en statue af Alice i Eventyrland, en borg, en sø fyldt med skildpadder, en norsk bjælkehytte, massevis af viadukter og romantiske broer, en sø med robåde og gondoler, springvand, Strawberry Fields, som er en mindepark Yoko Ono fik lavet for John Lennon, den store sø “Jacqueline Kennedy reservoir” og meget meget mere.

Parken har åbent hver dag fra solopgang til solnedgang og selvom der er rigtig mange fine parker i New York, så vil jeg mene, at det er et must at besøge Central Park mindst én gang.

Museer. Der er utroligt mange museer på Manhattan og de er store. Kæmpe store. Man kan sagtens få en hel dag til at gå med at vandre rundt i de enorme sale, hvor der er udstillet genstande for mange milliarder og det er muligvis også amerikanernes mening – i hvert fald er der både butikker og restauranter i museerne, så man ikke er nødt til at forlade stedet pga. sult. Er man ikke så meget til kunstværker og malerier, er et besøg på Museum of Modern Art måske sjovere – her er der udstillet en hel del sjove og finurlige ting fra hverdagen, blandt andet en KitchenAid maskine og er man mere til det naturhistoriske, kan man besøge Natural History Museum, hvor man også har mulighed for at besøge planetariet og se hvordan jorden og vores solsystem blev skabt.

Vælger man helt at droppe museerne, synes jeg alligevel, man skal snuppe en bustur op ad 5. Avenue langs med den østlige del af Central Park og stå af ved Guggenheim museet for bare lige at se det. Man kan sagtens fotografere og beundre museet udefra, men man kan også gå indenfor, hvor den specielle byggestil går igen og hvor der også er mulighed for at tage billeder. Vær dog opmærksom på, at Guggenheim har lukket om torsdagen.

5. Avenue. Egentlig er 5. Avenue jo ikke en turistattraktion i sig selv – det er bare en lang gade med en helt masse mærkevarebutikker og langt de fleste brands har andre butikker spredt ud over det meste af Manhattan, men grunden til at det er lidt sjovere at se dem her er, at de fleste har deres hovedbutik eller “flagship” liggende på 5. Av. og den er der altså kræset en hel del mere for. Her er ekstremt flotte bygninger med udskæringer, forgyldte engle, enorme porte og selvfølgelig uniformerede dørmænd.

5. Avenue er ligesom delt i 2 halvdele – den nordlige ende går op langs østsiden af Central park også kaldet Upper East – det er her ambassaderne, de store lejligheder og museerne ligger. Den anden halvdel starter ved den sydligste del af Central park og fortsætter sydpå – her ligger alle de store butikker og lige midt i det hele ligger The Plaza Hotel, som et gigantisk, hvidt slot. Som sagt er 5. Avenue lang, men hop på en bybus, sæt Jer godt til rette og nyd så synet, imens det langsomt glider forbi.

The High Line. Engang var det en togbane – højt hævet over byens gader. Nu er togbanen nedlagt og i stedet har man lavet en 1,6 km lang gangsti/park, der bugter sig fra Gansevoort Street gennem Meatpacking District til 30. th St. Undervejs er der opstillet borde og stole, bænke og solsenge lavet af træ, hvor man har mulighed for at tage en slapper og nyde en lille pause. Selvom parken er omkring halvanden km. lang, er der flere trapper undervejs, så man har mulighed for både at “stå af og på”. Udover trapper er der desuden elevator, hvis man skal have barnevogne, klapvogne eller rullestole med op på The High Line.

Times Square. Vi kommer ikke uden om det. Times Square er et mylder af folk, butikker, restauranter, fest, lys og liv. Der er en helt speciel stemning på Times Square og ikke mindst om aftenen er her rigtig rigtig mange mennesker, der fotograferer det fantastiske lyshav, som man konstant er badet i. Det kan nærmest ikke beskrives – det skal opleves. Når mørket falder på og det stadig er lige så lyst som om dagen pga. de mange lys, så ved man, at man er havnet på Times Square. Her er gøglere, disneyfigurer der stiller op til fotografering, glade mennesker, taxaer, lysshows, reklamer, M&M’s shoppen og teaterplakater i megaformat i én pærevælling. Man skal ikke komme der for ofte, men en lun sommeraften er det helt fantastisk og det er et af de første steder, vi opsøger, når vi lander i New York – for lige at komme i stemning!

Coney Island. Indrømmet, man skal ikke tage til Coney Island i vinterhalvåret. Medmindre man trænger til en ensom strandtur og til at blive blæst godt og grundigt igennem. Coney Island er “lukket” om vinteren. Om sommeren derimod er her tivolier og på strandpromenaden myldrer det med mennesker, der køber is, pølser, pommes frites, pretzels og candy floss og nyder livet. Man siger, at de rige har The Hamptons og de fattige har Coney Island. Well, så har de fattige det i hvert fald sjovere, for hvor er der bare fyldt med stemning, fest og glæde på Coney Island Beach. Mågeskrig og børn der griner, solnedgang og de store bølger, der slår op med stranden. Som alle andre steder i New York er her både velholdt, rent og pænt og ikke engang på stranden, ligger der affald efter en dag med besøgende i tusindvis – der kunne vi vist lære noget herhjemme. Coney Island ligger i Brooklyn og man kan tage subway direkte fra Manhattan – det tager omkring 50-60 minutter, men til gengæld kan man nyde udsigten undervejs, idet toget ikke kører under jorden hele tiden, som på Manhattan.

Er der nogle attraktioner, der er overvurderede?

Generelt synes jeg faktisk ikke, at det virker som om new yorkerne er ude på at snyde og bedrage turister, så deciderede turistfælder synes jeg ikke, at jeg kan nævne. Dog vil jeg komme med en advarsel mod Ellen’s Stardust Diner, som ligger på Broadway lige ved Times Square. Her er alle tjenerne “morgendagens” stjerner i de store stykker på Broadway og imens de venter på at blive “opdaget” og for at kunne betale deres sang/danse timer, arbejder de som tjenere og afryddere i Ellen’s Diner. Hele konceptet går så ud på at tjenerne, når man mindst venter det, bryder ud i sang. De fleste af dem er virkelig dygtige og de udfører et flot show, men maden er virkelig ikke noget at skrive hjem om, omend den ikke er decideret dårlig og så er det ret dyrt! Vi spiste derinde for første og sidste gang for en del år siden efterhånden og vi fik turens dårligste, mindste og dyreste måltid – vi var ikke engang mætte, da vi var færdige – en temmelig uvant oplevelse i USA. Derfor vil jeg sige – tjenerne synger rigtig godt og selvfølgelig er det en oplevelse, at ens tjener pludselig hopper op på et bord og giver et musicalhit, imens man spiser, men så skal man gå derind for at få oplevelsen – og det handler vel at mærke ikke om madoplevelsen.

Hvordan med drikkepenge?

Man giver drikkepenge til tjeneren, når man har spist på en restaurant i New York og det er ikke til diskussion. Rigtig mange steder får tjenerne en løn, der ligger mellem 5-8 $ i timen, men bliver beskattet af en noget højere løn, så resten af deres løn skal tjenes hjem i drikkepenge. Typisk ligger man 15-20 % i drikkepenge. 10 % betyder, at man ikke har været tilfreds med betjeningen, 15 % betyder at det hele har været okay og 20 % betyder, at det har været excellent. 25 % gives for en betjening og oplevelse udover det sædvanlige. En typisk new yorker, der spiser de fleste af sine måltider ude, giver 15 % – hverken mere eller mindre.

Det kan være lidt bøvlet, at skulle i gang med procentregningen efter en god middag, men et lille trick, som new yorkerne selv bruger, er at skele til skatten, som er opgivet nederst på regningen – også opgivet som”taxes”. Den ganger man med 2 og runder op til et nogenlunde lige beløb og så har man lagt sådan ca. 15-16 % i drikkepenge. Dette beløb kan så rundes yderligere op, hvis man har været meget tilfreds. Et eksempel – tax = 2.97 $ Dette ganges med 2 = 5,94 og rundes op til 6 $. Slut færdig og alle er glade.

Hvis man er et selskab på over 6 pers, lægger tjeneren som oftest automatisk drikkepenge på regningen. Flere og flere af de finere restauranter i storbyerne, fx New York, er også begyndt automatisk at sætte drikkepengene på regningen, så tjek lige regningen, inden der lægges alt for drikkepenge på bordet. Dog skal tjenerne nok sørge for, at man er klar over, om der er sat drikkepenge eller ej på regningen, når de har med turister at gøre – fx er der trykt sætninger a la “tips are NOT included” på mange regninger og dette kan tjeneren så sætte en lille diskret ring omkring, inden regningen afleveres.

I øvrigt er det kutyme, at man bare lægger betaling + drikkepenge ovenpå regningen og går, når man er færdig. Man behøver ikke sidde og vente på, at tjeneren kommer og afregner, medmindre man eksempelvis kun har 100 $ og er nødt til at få vekslet. Derefter lægger man så et passende beløb i drikkepenge og går – tjeneren kunne aldrig drømme om, at komme hen til bordet og hente sine drikkepenge, før det er forladt.

Sidder man på en bar, altså ved selve bardisken, og drikker cocktails, er det i øvrigt kutyme at give bartenderen 1 $ pr. drink man har drukket, når der afregnes. I taxa’er giver man chaufføren 10-15 % af regningen i drikkepenge og besøger man en af de mange neglesaloner, gives også typisk 15-20 % Får man hjælp af en piccolo til at bære bagagen op på værelset, skal han have 1-2 $.

Hvor skal vi handle?

Det kommer jo helt an på, hvad man interesserer sig for, men hvis det er billige mærkevarer man går efter, så er der et par simple fif.

Amerikanske mærkevarer som fx Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Levis, Ralph Lauren osv. er ikke noget specielt i USA og derfor noget billigere, end det vi kan købe dem til herhjemme. Fx kan man købe et par Levis bukser til ca. 300 kr, hvorimod de vil koste mellem 800-1000 kr herhjemme. Min kæreste køber også gerne Ralph Lauren og Tommy Hilfiger poloer og T-shirts, når vi er derovre, fordi de koster omkring 1/3 af, hvad vi giver herhjemme. Til gengæld er der ikke rigtigt noget at spare på europæiske mærker som Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Hugo Boss og lign, men da de har lidt lavere skatter end os, kan man alligevel være heldig og finde et godt tilbud.

Besøg evt. Macy’s, som er et kæmpe stormagasin, der ligger på 34. West st. De har alle mærkerne og giver en rigtig god betjening. Husk for resten lige at slå et smut forbi deres kundeservice – her kan man få udleveret et rabatkort med 10 % rabat på stort set alle køb i forretningen, hvis man er bosiddende udenfor Manhattan – hvilket de fleste af os jo er.

Er man interesseret i sportstøj kan man også gøre en rigtig god handel idet både tøj og ikke mindst sko, fx løbesko, er meget billigere end herhjemme. Der er rigtig mange sportsbutikker, så det er bare at vælge en.

Woodbury Outlets er en “by” fyldt med butikker, ca 220 stk,  som ligger lidt udenfor Manhattan. “Byen” består udelukkende af træhuse, deraf navnet, og her kan man være heldig, at finde en masse, forskellige mærkevarer til billige penge. Jeg har aldrig selv besøgt Woodbury, men har hørt en del forskellige meninger om det. Nogen siger, at det er det fedeste sted i verden, hvis man interesserer sig for tøj og mærkevarer. Andre siger, at medmindre man er vant til at give eksempelvis 1200 kr for en T-shirt herhjemme og falder i svime over, at den “kun” koster 700 kr i Woodbury, hvilket retfærdigvis må siges at være en besparelse på næsten 50 %, selvom det stadig er meget for en T-shirt, så skal man holde sig væk.

Der kører busser fra Port Authority Bus Terminal på 42. st på Manhattan til Woodbury og turen tager ca. 1 time. Det er ret underholdende, at gå forbi buskøen og se de mange mennesker der står med kufferter, tomme vel at mærke, for at kunne slæbe rovet med hjem, men selve billetterne er lidt dyre – jeg mener, de koster over 200 kr pr. pers, så man skal måske lige tænke sig om, inden man tager derud. Hvis man normalt er glad for eksempelvis H&M tøj herhjemme, så vil man nok ikke synes, at Woodbury er specielt billigt, men hvis man derimod går op i mærkevarer og gerne vil betale for det, så kan få en fest ud af, at tage til woodbury. Restauranterne derude kører for øvrigt også med outlet priser 😉

Make up koster “ingenting” i New York – det koster i hvert fald meget mindre, end hvad vi giver herhjemme og jeg køber gerne et lager, så jeg kan klare mig til næste gang, vi kommer derover. Fx koster min yndlingsmascara fra L’oreal 140 kr i Matas herhjemme og jeg giver ca. 45 kr for en magen til derovre. Besøg evt. en af de utallige Duane Read’s, som er en kombineret Matas og købmand. De ligger på stort set hvert eneste gadehjørne og har et bredt udvalg af de gængse make up mærker. Skal det være lidt mere eksklusivt, kan jeg anbefale at besøge en Sephora, som også ligger en hel del steder – udover make up og parfumer sælges også lækre cremer, blandt andet Ole Henriksen produkter – selvfølgelig noget billigere end vi kan få dem herhjemme.

Så er der jo det der med maden, for selvfølgelig går sådan en madnørd som mig også op i at få shoppet lidt mad med hjem. Eataly, som ligger skråt overfor Flatiron Building, er et supermarked udelukkende med italienske delikatesser og virkelig sjov at gå rundt og snuse i, hvis man interesserer sig bare lidt for mad. Deres grøntafdeling er fantastisk og selv folk som ikke kan se det helt særlige i madshopping bliver bidt af det. Spis evt. frokost derinde og nyd stemningen.

Chelsea Market er en tidligere kiksefabrik, som nu er lavet om til madmarked. Her er alt fra delikatesser og specialbutikker til små, sjove restauranter hvor man kan nyde alt fra en god kop gourmetkaffe til en hotdog med hummer.

Vi kommer ikke udenom M&M’s World og Hershey’s chokoladebutik. De to butikker ligger overfor hinanden på Times Square og selvom man måske ikke just kan kalde chokolade for mad, så er det alligevel lidt sjovt at kigge indenfor og opleve stemningen. Overalt er der merchandise og navnlig i M&M’s World kan man købe stort set ALT med M&M’s på. Desuden kan man købe M&M’s i alle regnbuens farver og dermed lave sin helt egen personlige blanding. I USA har de M&M’s, som af en eller anden mærkelig grund aldrig når til Danmark, fx M&M’s med mandler, mint, kokos, hvid chokolade, peanutbutter, hindbær og pretzels.

Skal det være mere dagligdags shopping, så er Whole Foods absolut et besøg værd. Rigtig mange af deres varer er økologiske og så har de en af de største take away buffet’er, jeg har set i New York. Her er alt hvad hjertet kan begære af supper, salater, varme og kolde retter, desserter og kager. Man tager en boks, blander det man vil have, går op til kassen og får boksen vejet og så betaler man. Man kan vælge at tage maden med sig, men er det dårligt vejr, eller har man ikke andre planer, kan man i stedet slå sig ned i deres “cafe” og nyde maden. Her er bestik, plastiktallerkner og glas, mikroovn, salt, peber og diverse saucer og så er det ellers bare at gå i gang. Det er jo genialt, at man kan købe mad, fx suppe, fra deres køledisk og derefter varme den i mikroovnen, men jeg synes især det er smart, at man på den måde kan købe en stor portion mad og dele den uden at nogen skal undvære tallerken eller bestik. I det hele taget er de faktisk meget large med både plastikservice og ketchup/diverse andre slags dyppelse i USA og jeg har aldrig prøvet at betale for det nogen steder.

Whole Foods ligger flere forskellige steder på Manhattan, men den største ligger på Greenwich St. 270 på det sydligste Manhattan – den har et lækkert, stort siddeområde på første sal, men ellers kan Whole Foods på Columbus Circle lige overfor Central Park også anbefales. Deres siddeområde er faktisk det hyggeligste, hvor man ligesom sidder afskærmet ved hvert bord, men også noget mindre end det der er i den store Whole Foods på Greenwich St.

Hvor skal vi spise?

Åhhhhh……..jamen altså. Det siges, at hvis man tager til New York og spiser på en ny restaurant hver aften, så kan man alligevel ikke nå dem alle på et helt liv. Og den sætning siger om noget lidt om udvalget af restauranter. Jeg kan virkelig ikke anbefale en enkelt eller to og vil i stedet nøjes med at sige, at det kommer helt an på en selv og hvad man har lyst til. Læs evt. mine rejsebeskrivelser nederst i dette indlæg, hvor jeg beskriver nogle af de restauranter vi har besøgt.

New York betegnes ofte som en stor smeltedigel af nationaliteter og det har i allerhøjeste grad smittet af på madkulturen – her er virkelig noget for enhver smag og selv den mindste diner har et menukort der fylder minimum 5-6 sider. Jeg har ofte undret mig over, hvordan eksempelvis en diner kunne have så mange forskellige ting på menuen, uden at det på nogen måde gik ud over kvaliteten – det synes jeg nemlig man ofte oplever herhjemme, men jeg har vitterlig aldrig fået et decideret dårligt måltid i New York. Det vrimler med restauranter overalt og kniber det alligevel med at finde den helt rigtige, så gå en tur ned ad 9. Avenue fra omkring 57. th og sydpå – aldrig i mit liv har jeg set så mange forskellige restauranter samlet på en gade.

Skal man også have lidt fastfood indenbords, fx som en hurtig frokost, så ligger den nærmeste McDonalds, Taco Bell, KFC, Burger King og Wendies sjældent mere end et stenkast væk, men vær lige opmærksom på at en mellem menu i USA svarer nogenlunde til vores store herhjemme, så pas på med at bestille alt for meget – appetitten skulle jo nødigt spoleres, når der er så meget, man gerne vil smage på.

Er der slet ikke farligt og fyldt med kriminelle i New York?

Hånden på hjertet – da vi tog til New York den første gang, troede jeg, at jeg skulle over og opleve noget fra en amerikansk film. Jeg var forberedt på hjemløse, der varmede sig over brændende tønder, jeg troede, der ville være slagsmål og havde i øvrigt læst, at man skulle holde sig fra steder som Brooklyn Bridge og alle parkerne efter mørkets frembrud.

Jeg ved ikke, hvem der havde skrevet den guidebog, men i hvert fald har jeg sjældent opholdt mig i en storby, hvor jeg har følt mig mere sikker. Aldrig i mit liv har jeg set så mange politibetjente på gaderne – de er overalt og holder opsyn med det hele. Om eftermiddagen dirigerer de trafikken og så dukker de i øvrigt op de underligste steder og når man mindst venter det. Pludselig stiger der 2 betjente ind i subway’en, de kører med et par stop og stiger så af igen. De er meget meget synlige og jeg tror, det har en virkelig præventiv virkning. Selvfølgelig er der højere kriminalitet i New York end eksempelvis i Århus, men byens størrelse og de mange mennesker taget i betragtning, er det virkelig ikke ret meget. Jeg har personligt aldrig oplevet noget som helst og man siger jo, at New York er en af verdens sikreste storbyer at færdes i.

Jeg har gået rundt i New York om natten, på vej hjem fra barer og jeg har ventet på subways på nogle temmelig øde stationer. Jeg har ikke gået rundt i parkerne efter mørkets frembrug – det kan jeg nu heller ikke se nogen grund til at man skulle, i og med, at de lukker ved solnedgang, men til gengæld har jeg rendt rundt i et socialt boligbyggeri i Brooklyn ved 22-tiden om aftenen og udover en gruppe unge fyre, som vi hilste på, var der altså ikke så meget som en kat, der kiggede efter os.

Det er rigtigt, at der engang var problemer med kriminalitet og vold i New York, men det har man i dag gjort op med og fået slået ned og jeg må nok indrømme, at der er få steder i verden, hvor jeg føler mig så tryg som i New York.

Og hermed vil jeg slutte min guide over New York – The Big Apple. Jeg håber, at I vil glæde Jer lige så meget over at læse om denne fantastiske by, som jeg har glædet mig over at skrive om den. Men afslutningsvis vil jeg også sige, at New York kan man ikke nøjes med at læse om eller se på billeder – den skal opleves!!!

Igennem den tid jeg har haft bloggen, har jeg lavet rejsebeskrivelser, når vi kom hjem fra New York. Jeg har samlet links til samtlige beskrivelser på bloggen om New York herunder –

 

Sommerferie New York 2016, part 1.

Sommerferie New York 2016, part 2.

Sommerferie New York 2016, part 3.

Sommerferie New York 2016, part 4.

Sommerferie New York 2016, part 5.

Sommerferie New York 2016, part 6.

Sommerferie New York 2016, part 7.

Sommerferie New York 2016, part 8.

 

Vinterferie New York 2016, part 1.

Vinterferie New York 2016, part 2.

Vinterferie New York 2016, part 3.

Vinterferie New York 2016, part 4.

Vinterferie New York 2016, part 5.

 

Efterårsferie New York 2014, part 1.

Efterårsferie New York 2014, part 2.

Efterårsferie New York 2014, part 3.

Efterårsferie New York 2014, part 4.

Efterårsferie New York 2014, part 5.

 

Efterårsferie New York 2013, part 1.

Efterårsferie New York 2013, part 2.

Efterårsferie New York 2013, part 3.

Efterårsferie New York 2013, part 4.

Efterårsferie New York 2013, part 5.

Efterårsferie New York 2013, part 6.

 

Vinterferie New York 2013, part 1.

Vinterferie New York 2013, part 2.

Vinterferie New York 2013, part 3.

Vinterferie New York 2013, part 4.

Vinterferie New York 2013, part 5.

 

Sommerferie New York 2012, part 1.

Sommerferie New York 2012, part 2.

Sommerferie New York 2012, part 3.

Sommerferie New York 2012, part 4.

Sommerferie New York 2012, part 5.

Sommerferie New York 2012, part 6.

 

New York i billeder.

New York i billeder, del 2.

Og vi spiste os igennem Manhattan.

Og vi spiste os igennem Manhattan, del 2.

25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Annika
8 år siden

Takker – den er gemt i favoritmappen USA/New York 😉 Regner da med at jeg skal dertil engang….

ESTA koster så vidt jeg husker 14 USD pr person…
Whole foods regner jeg med selv at skulle forbi senere på måneden…

N.Y har jeg stadigvæk til gode, så ingen gode tips herfra.
Til gengæld har jeg været mere eller mindre i 20 andre stater (og mange byer), og forventer at der nok kommer 1-2 mere i denne mdr :$
Jeg og min mutti hopper nemlig en tur til Texas med et par sidespring :$ 😉

Rigtig god planlægning… Du har jo god tid til det 😉
(læs: Jeg fandt ud af det 3 uger før denne gang, sidste år havde jeg vist under 1 mdr til at planlægge 5 ugers tur :$)

Har I planer om andre steder end lige NY? Har I været andre steder? (lyder introen til)

Annika
8 år siden

Håber jeg at I gør…
Husk at gør det mens I kan – der kan hurtigt komme forhindringer, og så er det jo rart at kunne se tilbage på de oplevelser livet har givet en.
Også derfor jeg (prøver) på at komme mange forskellige steder hen.
Fx er Australien stadigvæk på ‘must’ listen og en rundrejse i Japan :$

Annika
8 år siden

Forståeligt… og fedt at I trods alt kan rejse så meget 😀

Piskeriset
8 år siden

Jeg ELSKER dine indlæg om New York ♥

Katja (@Eeyorenyk)
8 år siden

Tusind tak for en fantastisk guide – Den er hermed gemt til næste års New York tur. 😀 Jeg elsker jo USA, men NY har jeg aldrig set og jeg GLÆDER mig!

Apropos kriminaliteten, så læste jeg for nylig en artikel, hvor byen var blevet udråbt til at være den mest sikre by i USA hvad angik lommetyverier og lign. “dagligdags”-kriminaliteter. Det skulle efter sigende være fordi at byen i det seneste årti har postet millioner af dollars i foretagendet, for at forbedre deres image. 🙂

Malou Klidmoster
8 år siden

Tusind tak – det var bare lige alt det jeg havde brug for at læse. Nøj, hvor er jeg lettet nu. Det skal nok gå alt sammen 🙂

Louise
7 år siden

I linker til en falsk ESTA side…! Det koster kun $14 at få visa til indrejse, men på denne side tager de 89$ – altså et kæmpe servicefee. Det er noget svindel. Tjek dem selv ud på trustpilot. Den korrekte side er https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Louise
7 år siden

Det var så lidt. Synes, I fortjente at få beskeden, nu I har lavet sådan et kæmpe arbejde med siden. Jeg sender mine forældre afsted til NY på onsdag, og sendte min mor forbi jeres side – og linket til ESTA. Hun kunne ikke forstå, at det kostede 89$, for der stod også at ESTA kostede 14$. Men resten er så et servicefee, de tager. Det står på siden – men er man ny til det, ved man ikke, om det er et fee, man kan undgå at betale eller ej. Så min mor gjorde det i god tro. Prøv at tjek siden på trustpilot – mange har åbenbart oplevet det. Det er nok ikke ulovligt, men stadig snyd, synes jeg, for det er jo samme formular man udfylder. Min mor har skrevet til dem (faktisk er der nederst på siden en beskrivelse af, hvis man vil annullere, hvilket er muligt i 30 dage…mon ikke alle der opdager det, gerne vil det…) og hun har fået svar retur, at hun får pengene tilbage. Hun har nu udfyldt på den korrekte side og kun betalt 14$. Har selv været i NY flere gange og er ikke stødt på siden før, men søger man på “indrejsetilladelse USA” eller “ESTA fra Danmark” kommer “svindelsiden” op først. Og kan som sagt se på trustpilot, at mange er blevet narret… Måske kan I nævne i jeres guide, at man skal være obs på at benytte den rigtige gov-side. God dag.

Louise
7 år siden

Bemærk, at der på den “falske side” ved betaling står, at det koster 14§ – men der står så et andet sted, at de tager et fee, så man ender på de 89$. Så man tror måske, at man kun betaler de 14$, selv om man må af med mere… :-/

Jette
7 år siden

Rigtig fin og brugbar guide til NYC, taaak…

Birgit
5 år siden

Tusinde tak for den gode guide – nu kan jeg tage afsted med lidt mere ro i maven ?

Hanne Helt Kevy
5 år siden

Hej
Jeg skal til New York med min datter og mit barnebarn. (Teenager begge 2 )
De vil begge i outlook. Jeg har tænkt over om det er nødvendigt at købe busbilletter hjemmefra? Kan læse at der generelt er ventetid på at få dem byttet.
Er det ikke muligt blot at stige på busserne og så betale, eller bliver det dyrere. ?
Er det nødvendigt med VIP kupon – sparer vi noget/ er det adgangsbillet til indkøbscenteret?
Vivil gerne se Lion King. Er det nødvendigt at bestille billetter hjemmefra, i så fald. Hvor vil du anbefale. Jeg syntes det er svært at tage stilling til hvor det er bedst at sidde. Det samme med billet til koncert med Erik Clapton.
Vi vil gerne se Frihedsgudinden. Der er mange mulighedder for at komme derud. Kan vi tage de orange færger og så selv købe billet, for så at tage de orange færger retur.
Vi rejser 4. September. Glæder os helt vildt. Det er første gang for os alle. Hvad vil du anbefale af transport fra Newark lufthavn. Vi er 4 personer. Vi ankommer først ca. 19.30 aften.
Jeg vil gerne til Harlem og se en gudstjeneste og gospel koncert. Helst autentisk, ikke opsat for turister.
Vil gerne købe leeweis overall til små børnebørn og bukser til større børnebørn. Hvor kan det bedst svare sig?
Hvor meget bruger du på kost – transport og seværdigheder dagligt. Blot et ca beløb.
Tak for din rejsebeskrivelse.
Venligst Hanne

Inge Lise Rasmussen
5 år siden

Tak for en virkelig fin intro til NY!

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)