Forrygende sprøde og lækre falafler…

9 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Lette retter, Madpakkehits, Opskrifter, Tilbehør, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Hvorfor jeg ikke tidligere har fået taget mig sammen til at lave hjemmelavede falafler er mig en gåde. Javist, der har været masser af tilløb, men jeg er ligesom aldrig nået ud over kanten og har fået gjort tanke til handling før nu. For i går lykkedes det så langt om længe og hvor er jeg glad for det, for det var jo hverken svært eller tidskrævende og resultatet blev de lækreste, små, sprødstegte kugler.

Det mest tidskrævende var faktisk at hakke kikærterne, for jeg var for doven til at finde foodprocessoren frem og derefter rengøre den. Derfor hakkede dem bare ad 3 portioner i minihakkeren, til konsistensen var passende, men hvis man ikke er så doven som mig, kan man jo bruge sin foodprocessor og ejer man ikke en sådan, har jeg lige bevist, at man sagtens kan lave falafler i en minihakker.

De små kugler blev stegt gyldne og sprøde i varm olie i en gryde. Man kan også stege dem i lidt olie på en pande – de skal nok blive sprøde og lækre, men jeg tror faconen kommer til at minde en smule om frikadeller og de bliver nok heller ikke helt så ensartede gyldne. Smagen går det til gengæld ikke ud over og det er jo det vigtigste.

 

 

Vi “snack’ede” os igennem falaflerne og dyppede dem i en lidt skarp chili mayonnaise, hvilket gav et perfekt modspil til de sprøde, krydrede kugler, men næste gang tror jeg, vi skal prøve at spise dem på den lidt mere traditionelle måde, nemlig i et pitabrød med en lækker salat og yoghurtdressing.

Falafler.

Ca. 25 stk.

200 gr tørrede kikærter

1 lille løg

3 fed hvidløg

1/4 tsk chilipulver

1,5 tsk stødt koriander

1,5 tsk stødt spidskommen

1,5 tsk salt

1 spsk citronsaft

1/2 tsk bagepulver

2 spsk hvedemel

4 spsk rasp

1 dl vand

Ca. 4-5 dl smagsneutral olie til fritering

Hæld kikærterne i en skål, dæk dem med rigeligt vand og lad dem trække i minimum 8 timer. Hæld herefter vandet fra kikærterne og kom dem i en foodprocessor/minihakker sammen med løg og hvidløg. Blend i ca. 30 sekunder til en grynet masse. Hæld massen i en skål og rør krydderier, citronsaft, bagepulver, mel og rasp i. Tilsæt vand og rør til en formbar masse. Måske skal der tilsættes lidt mere mel/rasp eller vand, for at det kan lade sig gøre at trille massen til kugler.

Varm olien op i en lille gryde og tril skefulde af massen til runde falafler. Friter falaflerne sprøde og lysbrune i den varme olie og lad dem derefter trække på fedtsugende papir. Server som snacks med en lækker dip eller i pitabrød med salat og dressing.

9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Sarah
7 år siden

Har nu 2 gange prøvet denne opskrift og det går helt galt. Dejen falder fuldstændig fra hinanden når jeg kommer den i olien og svømmer bare rundt dernede og ser ulækker ud. Kan det passe der slet ikke skal æg i?

Mvh Sarah

Sarah
7 år siden

Hej Anne.
Tak for dit svar. Hmmmmm jeg har brugt kikærter jeg selv har udblødt, så gad vide hvad der så er gået galt…..:)
Må jo blive ved med at prøve, for ungerne elsker falafel 🙂
Mvh Sarah

anna mogensen
7 år siden

Jeg kommer et æg i og en revet rå kartoffel, og kommer til gengæld ikke vand i. Supplerer med mel til det har en passende konsistens. Former dem i hånden med hjælp fra en teske, hvor jeg så kan mærke at kuglen holder sammmen. Lækker med suppleret med hjemmelavet pandebrød..

Mette
3 år siden

Hej,
Jeg kan desværrre heller ikke få denne opskrift til at lykkes. Jeg har anvendt kikærter, som jeg selv har kogt. Massen var find og kun formes til små faste runde boller. MEN da de kommer ned i olie som er det ligesom det yderste lag “smuldrer” af og tilsidst er der kun krummer i olien.

Marie
3 år siden
Svar  Mette

Hej Mette,
Kikærterne må ikke koges, det er derfor de smuldre. de skal blendes rå (dog udblødt i min. 8 timer).
Håber det lykkedes for dig

Venligst
Marie

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)