Vi har passet hus for mine forældre i de sidste par dage. Og selvom vi har spist virkelig mange tomater fra deres drivhus, så måtte jeg også bare indse, at vi ikke ville kunne nå at spise dem alle sammen. Ikke inden de blev dårlige i hvert fald. Og det kunne jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig. Derfor lavede jeg forleden en kæmpe portion tomatsauce med friske tomater og masser af skønne krydderurter fra krukkerne.

Se også – Hjemmelavet tomatsuppe I Hjemmelavet grøntsagslasagne I Tomatsalsa

Nem grundopskrift på hjemmelavet tomatsauce.

Tomatsauce til pasta eller pizza kan man jo købe stort set alle steder, enten på glas eller i karton. Men det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen lækre og aromatiske tomatsauce. Og det smager virkelig virkelig godt.

Har man ikke adgang til massevis af friske tomater, så kan man sagtens lave saucen på en dåse hakkede tomater. Det er faktisk endnu nemmere, end hvis man bruger friske tomater. De er nemlig både flåede og hakkede på forhånd.

Jeg har sødet tomatsaucen med et æble fra haven. Der er faktisk også tilsat lidt æble til rigtig mange slags ketchup. Men har man ikke lige et æble til overs, kan man sagtens bruge lidt sukker, honning eller sirup. Det vigtigste er næsten, at der tilsættes lidt sødt til saucen. Det fremhæver nemlig tomatsmagen og gør den endnu mere intens. Og det kan vi godt lide.

Saucen er nu pakket i mindre poser og smidt i fryseren. Og så er det ellers bare at fiske en pose frem, når vi skal bruge tomatsauce. Helt genialt til de travle dage, hvor det godt må være lidt nemt. Saucen kan eksempelvis vendes med en portion friskkogt pasta og efterfølgende drysses med lidt god parmesan. Så har man et både nemt, lækkert og hurtigt aftensmåltid. Den kan bruges som topping på pizzaer. Og den kan vendes sammen medhakket oksekød og efterfølgende bruges til en fabelagtig spaghetti bolognaise eller måske en hjemmelavet lasagne.

Print opskrift Pin opskrift
4.63 fra 8 stemmer

Tomatsauce (grundopskrift)

Samlet tid1 t
Antal: 1 liter

Ingredienser

 • 1 kg friske tomater (eller 3 ds hakkede tomater)
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (hakkede)
 • 2 spsk friskhakket basilikum (eller 2 tsk tørret basilikum)
 • 1 spsk friskhakket oregano (eller 2 tsk tørret oregano)
 • 1 æble (skrællet og skåret i tern)
 • 2 spsk æbleeddike (andre slags eddike kan også bruges)
 • 2 tsk groft salt
 • peber

Fremgangsmåde

 • Hvis der anvendes friske tomater skal disse flåes. Det gøres nemmest ved at skære et lille kryds i enden af hver tomat (modsat stilken) med en lille skarp kniv. Læg tomaterne i en skål, overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et minut. Herefter kan skindet pilles af. 
 • Hak tomaterne groft og kom dem i en gryde sammen med hvidløg, løg, krydderurter, æbletern, æbleeddike, salt og peber.
 • Bring tomatsaucen i kog og lad den simre i ca 1 time uden låg. Jo længere tid den simrer, jo mere aromatisk bliver den færdige sauce.
 • Bliver saucen for tyk undervejs, kan man tilsætte lidt vand. 
 • Smag saucen til og afkøl den. Ønskes en helt glat sauce, så kan man også blende den med en stavblender.
 • Opbevar på køl i 3-5 dage eller kom saucen i fryseren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)