Vi har passet hus for mine forældre i de sidste par dage. Og selvom vi har spist virkelig mange tomater fra deres drivhus, så måtte jeg også bare indse, at vi ikke ville kunne nå at spise dem alle sammen. Ikke inden de blev dårlige i hvert fald. Og det kunne jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig. Derfor lavede jeg forleden en kæmpe portion tomatsauce med friske tomater og masser af skønne krydderurter fra krukkerne.
Se også – Hjemmelavet tomatsuppe I Hjemmelavet grøntsagslasagne I Tomatsalsa
Nem grundopskrift på hjemmelavet tomatsauce.
Tomatsauce til pasta eller pizza kan man jo købe stort set alle steder, enten på glas eller i karton. Men det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen lækre og aromatiske tomatsauce. Og det smager virkelig virkelig godt.
Har man ikke adgang til massevis af friske tomater, så kan man sagtens lave saucen på en dåse hakkede tomater. Det er faktisk endnu nemmere, end hvis man bruger friske tomater. De er nemlig både flåede og hakkede på forhånd.
Jeg har sødet tomatsaucen med et æble fra haven. Der er faktisk også tilsat lidt æble til rigtig mange slags ketchup. Men har man ikke lige et æble til overs, kan man sagtens bruge lidt sukker, honning eller sirup. Det vigtigste er næsten, at der tilsættes lidt sødt til saucen. Det fremhæver nemlig tomatsmagen og gør den endnu mere intens. Og det kan vi godt lide.
Saucen er nu pakket i mindre poser og smidt i fryseren. Og så er det ellers bare at fiske en pose frem, når vi skal bruge tomatsauce. Helt genialt til de travle dage, hvor det godt må være lidt nemt. Saucen kan eksempelvis vendes med en portion friskkogt pasta og efterfølgende drysses med lidt god parmesan. Så har man et både nemt, lækkert og hurtigt aftensmåltid. Den kan bruges som topping på pizzaer. Og den kan vendes sammen medhakket oksekød og efterfølgende bruges til en fabelagtig spaghetti bolognaise eller måske en hjemmelavet lasagne.
Tomatsauce (grundopskrift)
Ingredienser
- 1 kg friske tomater (eller 3 ds hakkede tomater)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 2 løg (hakkede)
- 2 spsk friskhakket basilikum (eller 2 tsk tørret basilikum)
- 1 spsk friskhakket oregano (eller 2 tsk tørret oregano)
- 1 æble (skrællet og skåret i tern)
- 2 spsk æbleeddike (andre slags eddike kan også bruges)
- 2 tsk groft salt
- peber
Fremgangsmåde
- Hvis der anvendes friske tomater skal disse flåes. Det gøres nemmest ved at skære et lille kryds i enden af hver tomat (modsat stilken) med en lille skarp kniv. Læg tomaterne i en skål, overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et minut. Herefter kan skindet pilles af.
- Hak tomaterne groft og kom dem i en gryde sammen med hvidløg, løg, krydderurter, æbletern, æbleeddike, salt og peber.
- Bring tomatsaucen i kog og lad den simre i ca 1 time uden låg. Jo længere tid den simrer, jo mere aromatisk bliver den færdige sauce.
- Bliver saucen for tyk undervejs, kan man tilsætte lidt vand.
- Smag saucen til og afkøl den. Ønskes en helt glat sauce, så kan man også blende den med en stavblender.
- Opbevar på køl i 3-5 dage eller kom saucen i fryseren.
Kan man godt komme den på glas?
Nadia – Det tror jeg egentlig godt man kan. Under alle omstændigheder ville jeg skylle glassene godt med atamon eller alkohol og skolde dem, men så tror jeg egentlig også, at tomatsaucen kan holde sig i et stykke tid – der er jo ikke den store forskel på at gemme en chutney eller relish og så en tomatsauce på glas 😀
Ville være super fedt hvis du også skrev hvor meget 1 kg tomater rækker til ? altså 1 kg kød eller 4 personer ved godt det ikke er let eftersom man bruger tomatsovs til mange ting men en sammenligning af en slags så man ved hvor mange ingredienser man skal bruge.
Christoffer – Nej, som du siger er det ikke helt nemt at sige præcis, hvor meget 1 kg tomater egentlig rækker til, så det er med fuldt overlæg, at jeg ikke har gjort det. Det kommer også lidt an på, hvor meget man lader saucen koge ind, for dermed kan der jo også forsvinde en vis mængde. Men hvis man som udgangspunkt regner med, at man skal bruge 1 kg tomater eller 3 dåser, så tager man jo udgangspunkt i en opskrift der fylder det samme som 3 dåser hakkede tomater og det færdige resultat bliver jo så også deromkring 😀
Hejsa
Kan der komme fløde i saucen for at gøre den mere cremet eller?
Magnus – Det kan man sagtens. Jeg bruger jævnligt mælk når jeg laver pastasauce og tomatsauce 😀
Sødmælk er fremragende til en hjemmelavet tomatsovs. Den er ikke fed som fløde, men tager meget af det syrlige.
Smed lige to chilier i til 4 kg. tomater og gav det en tur med stavblendere, da jeg bedst kan lide en sovs uden store stykker. Den smager fantastisk og tomaterne fra drivhuset blev brugt
Birgitte – Dejligt at høre. En hjemmelavet tomatsauce er en oplagt måde at få brugt drivhustomaterne på 😀
Hej. Tusinde tak for opskriften,den er nu lavet og blev meget lækker. Jeg fryser i 2dl. Portioner.👍
Dorritt – Velbekomme. Dejligt at høre, at det blev en succes 😀
Hej Anne-Kathrine.
Dejligt med en god opskrift. Jeg har købt 6 kg tomater på landet og i fuld gang.
Jeg tilsætter hakkede peberfrugter, det giver også en god smag til.
Tak for det opskriften 🙂
Mange hilsener
Anette Asbjørn
Anette – Uhhh hvor lækkert. Og super med lidt peberfrugt også 😀
Super god opskrift.😃 I går lavede vi den af 2 kg. I dag blendede lidt og lagt i små poser til fryseren og vinteren.
Tror vi får brugt det inden, så vi må lave noget mere i dag.
Dejligt når vi selv har krydderurterne i haven.
Mange hilsener Anette Asbjørn
Anette – Uhhh, hvor lyder det bare hyggeligt med sådan en kæmpe portion hujemmelavet tomatsauce i fryseren. Det kan man hurtigt blive afhængig af 😀
Virkelig lækker tomatsovs 🙂
Nana – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Virkelig fin tomatsauce, Jeg blancherede dog løg og hvidløg let i en god olivenolie inden jeg så kom eddike ved i nogle få sekunder inden jeg tilsatte de øvrige ingredienser. Man skal virkelig nøde sig selv at bruge friske tomater – det tager 10 minutter at flå 2 kilo.
Jeg mener naturligvis ikke blanchere, men klare løgene af i olie inden det øvrige tilsættes 🙂