Hjemmelavet tomatsauce – nem grundopskrift.

23 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Tomatsauce til pasta eller pizza kan man jo købe stort set alle steder. Enten på glas eller i karton. Men det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen lækre og aromatiske tomatsauce. Og det smager virkelig godt. Jeg har fået en kæmpe kurvfuld tomater fra mine forældres drivhus. Og selvom vi har spist virkelig mange tomater fra deres drivhus, så kunne vi ikke nå at spise dem alle sammen. Derfor lavede jeg forleden en stor portion hjemmelavet tomatsauce.

Se også – Hjemmelavet tomatsuppe I Hjemmelavet grøntsagslasagne I Tomatsalsa

Nem grundopskrift på hjemmelavet tomatsauce.

Har man ikke adgang til massevis af friske tomater, så kan man sagtens lave saucen på en dåse hakkede tomater. Det er faktisk endnu nemmere, end hvis man bruger friske tomater. De er nemlig både flåede og hakkede på forhånd.

Jeg tilsætter næsten altid lidt sødme i form af sukker, honning eller sirup, når jeg laver tomatsauce. Faktisk kan man også bruge et æble til at søde med. Så laver man tomatsauce af drivhusets sidste tomater om efteråret, og har man alligevel et æbletræ stående i haven, så er det jo ret oplagt at bruge et æble i tern til at søde med. Der er faktisk også tilsat lidt æble til rigtig mange slags ketchup. Det vigtigste er dog, at der tilsættes en eller anden form for sødme til saucen. Det fremhæver nemlig tomatsmagen og gør den endnu mere intens. 

4.69 fra 16 stemmer

Tomatsauce (grundopskrift)

Samlet tid1 t
Antal: 1 liter

Ingredienser

  • 1 kg friske tomater (eller 3 ds hakkede tomater)
  • 2 løg (hakkede)
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 2 spsk tørret basilikum (der kan også bruges frisk basilikum)
  • 1 spsk tørret oregano (der kan også bruges frisk oregano)
  • 1 spsk eddike
  • 1 spsk sukker (der kan også bruges honning eller sirup)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Hvis der anvendes friske tomater skal disse flås. Det gøres nemmest ved at skære et lille kryds i enden af hver tomat (modsat stilken). Læg tomaterne i en skål, overhæld med kogende vand og lad dem stå et minut. Herefter kan skindet pilles af. 
  • Hak tomaterne groft og kom dem i en gryde sammen med løg, hvidløg, krydderier, eddike og sukker.
  • Bring tomatsaucen i kog og lad den simre i ca 1 time uden låg. Jo længere tid den simrer, des mere aromatisk og kraftig bliver den færdige sauce.
  • Bliver saucen for tyk undervejs, kan der tilsætte lidt vand. 
  • Smag saucen til med sukker, salt og peber og afkøl den. Ønskes en helt glat sauce, så kan man blende den med en stavblender.
  • Tomatsaucen kan holde sig på køl i ca 1 uge, hvis den opbevares i en bøtte med låg. Den kan også fryses.

Anvendelse af tomat sauce.

Jeg har pakket en god del af tomatsaucen i mindre poser og kommet dem i fryseren. Og så er det ellers bare at fiske en pose frem, når vi skal bruge tomatsauce. Helt genialt til de travle dage, hvor det godt må være lidt nemt.

Saucen kan eksempelvis vendes med en portion friskkogt pasta og efterfølgende drysses med lidt god parmesan. Så har man et både nemt, lækkert og hurtigt aftensmåltid. Den kan bruges som topping på pizzaer. Og den kan vendes sammen medhakket oksekød og efterfølgende bruges til en fabelagtig spaghetti bolognaise eller måske en hjemmelavet lasagne.

23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Nadia
6 år siden

Kan man godt komme den på glas?

Christoffer
5 år siden

Ville være super fedt hvis du også skrev hvor meget 1 kg tomater rækker til ? altså 1 kg kød eller 4 personer ved godt det ikke er let eftersom man bruger tomatsovs til mange ting men en sammenligning af en slags så man ved hvor mange ingredienser man skal bruge.

Magnus
4 år siden

Hejsa
Kan der komme fløde i saucen for at gøre den mere cremet eller?

Captured
1 år siden
Svar  Magnus

5 stars
Sødmælk er fremragende til en hjemmelavet tomatsovs. Den er ikke fed som fløde, men tager meget af det syrlige.

Birgitte
2 år siden

5 stars
Smed lige to chilier i til 4 kg. tomater og gav det en tur med stavblendere, da jeg bedst kan lide en sovs uden store stykker. Den smager fantastisk og tomaterne fra drivhuset blev brugt

Dorritt Larsen
2 år siden

4 stars
Hej. Tusinde tak for opskriften,den er nu lavet og blev meget lækker. Jeg fryser i 2dl. Portioner.👍

Anette Asbjørn Bahnsen
2 år siden

Hej Anne-Kathrine.
Dejligt med en god opskrift. Jeg har købt 6 kg tomater på landet og i fuld gang.
Jeg tilsætter hakkede peberfrugter, det giver også en god smag til.

Tak for det opskriften 🙂

Mange hilsener
Anette Asbjørn

Anette Asbjørn Bahnsen
2 år siden

5 stars
Super god opskrift.😃 I går lavede vi den af 2 kg. I dag blendede lidt og lagt i små poser til fryseren og vinteren.
Tror vi får brugt det inden, så vi må lave noget mere i dag.
Dejligt når vi selv har krydderurterne i haven.

Mange hilsener Anette Asbjørn

Nana Brink Thomsen
2 år siden

5 stars
Virkelig lækker tomatsovs 🙂

Søren
2 år siden

4 stars
Virkelig fin tomatsauce, Jeg blancherede dog løg og hvidløg let i en god olivenolie inden jeg så kom eddike ved i nogle få sekunder inden jeg tilsatte de øvrige ingredienser. Man skal virkelig nøde sig selv at bruge friske tomater – det tager 10 minutter at flå 2 kilo.

Søren
2 år siden

4 stars
Jeg mener naturligvis ikke blanchere, men klare løgene af i olie inden det øvrige tilsættes 🙂

Anja
5 måneder siden

Lyder til at være lækker, og skal prøves, dog tænker jeg at hvis man har rigtig mange små tomater i drivhuset, kan man vel bruge med skind og blende lidt i stedet?

Anja Holm
4 måneder siden

Super – det skal komme an på en prøve. Har faktisk en del Ribs-/cherrytomater i fryseren som jeg vil forsøge mig med 😀

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)