Tomatsauce til pasta eller pizza kan man jo købe stort set alle steder, enten på glas eller i karton, men det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen lækre og aromatiske tomatsauce og det smager virkelig virkelig godt.

Mine forældre, vis hus og hund vi har passet det sidste par dage, fordi de selv er på en forlænget weekend i Tyskland, har et meget stort drivhus med hundredevis af tomater og selvom vi har spist mange, i de dage vi har været her, så måtte jeg også bare indse, at vi ikke ville kunne nå at spise dem alle sammen, inden de rådnede. Det kunne jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig, derfor lavede jeg forleden en kæmpe portion tomatsauce, som nu er pakket i mindre poser og smidt i fryseren. Har man ikke adgang til massevis af friske tomater, så kan man sagtens lave saucen på en dåse hakkede tomater – det er faktisk endnu nemmere, end hvis man bruger friske tomater, for de skal ikke flåes og hakkes, men saucen smager stadigvæk så englene synger og så har man desuden 100 % styr på både krydring og hvilke ingredienser der kommer i saucen.

Jeg har sødet tomatsaucen med et æble fra haven – der er faktisk også tilsat lidt æble til rigtig mange slags ketchup, men har man ikke lige et æble til overs, kan man sagtens bruge lidt sukker, honning eller sirup. Det vigtigste er næsten, at der tilsættes lidt sødt til saucen, for det fremhæver tomatsmagen og gør den endnu mere intens og det kan vi godt lide.

Saucen kan vendes med en portion friskkogt pasta og efterfølgende drysses med lidt god parmesan, så har man et hurtigt og sundt aftensmåltid, eller den kan bruges som topping på pizzaer. Den kan også vendes med lidt hakket oksekød og efterfølgende bruges til en fabelagtig spaghetti bolognaise eller hjemmelavet lasagne.

Hjemmelavet tomatsauce

Samlet tid1 t
Antal: 1 liter

Ingredienser

 • 1 kg friske tomater (eller 3 ds hakkede tomater)
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (hakkede)
 • 2 spsk friskhakket basilikum
 • 1 spsk friskhakket oregano
 • 1 æble (skrællet og skåret i tern)
 • 2 spsk æbleeddike (andre slags eddike kan også bruges)
 • 2 tsk groft salt
 • peber

Fremgangsmåde

 • Hvis der anvendes friske tomater skal disse flåes. Det gøres nemmest ved at skære et lille kryds i enden af hver tomat, modsat stilken, med en lille skarp kniv. Læg tomaterne i en skål, overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et minut. Herefter kan skindet pilles af. 
  Hak tomaterne groft og kom dem i en gryde sammen med hvidløg, løg, krydderurter, æbletern, æbleeddike, salt og peber. Bring tomatsaucen i kog og lad den simre i 1 times tid uden låg. Jo længere tid den simrer, jo mere aromatisk bliver den færdige sauce. Bliver saucen for tyk undervejs, kan man tilsætte lidt vand. Smag saucen til og afkøl den. 

Noter

Ønsker man en cremet sauce uden klumper,så kan man sagtens give saucen en tur med en stavblender.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)