Morten har altid tidligt fri om fredagen og så spiser vi gerne en lækker frokost og fejrer, at det er weekend. Det er ikke nogen kæmpe frokost med flere lune retter, men der plejer altid at være lidt godt, udover det gængse pålæg – fx et par lune frikadeller eller lidt stegt torskerogn, et nykogt æg med lidt rejer, en fiskefilet eller en lun leverpostej. I fredags havde jeg så lavet en portion pæreflæsk til vores frokost og jeg kan lige så godt indrømme, at jeg var meget spændt på, hvordan det ville ende med at smage.

Altså ét er jo god gammeldags æbleflæsk, det kender de fleste af os vist til, men pæreflæsk! På den ene side kunne jeg ikke forestille mig, at det ikke skulle kunne lade sig gøre – pærer minder jo ret meget om æbler. På den anden side, så er der jo en lille smagsforskel – blandt andet er pærer noget mildere og knapt så syrlige i smagen som æbler og det kunne jo netop være denne lille smagsforskel, der gjorde, at pæreflæsk ikke blev en succes, men derimod en temmelig tam og smagsløs omgang.

Jeg var nødt til at prøve og havde til formålet anskaffet mig nogle store, modne og saftige, danske pærer. Flæsket blev i dagens anledning skiftet ud med en pakke bacon i skiver, som jeg alligevel havde liggende i køleskabet – det var jo ikke nogen kæmpe portion, jeg skulle lave og slet ikke denne første gang. Og hvordan blev resultatet så?

Det smagte faktisk rigtig rigtig godt. Jeg eksperimenterede lidt med balancen mellem sødme og syre undervejs og endte med både at tilsætte citronsaft og et nip sukker, for rigtigt at få sødmen i pærerne til at smage igennem. Det smagte ikke som æbleflæsk og alligevel var der noget velkendt over smagen af den søde frugt og det salte bacon, når man fik det ind i munden.

 

 

Hvis man kan lide æbleflæsk vil jeg bestemt opfordre til, at man køber et par pærer og forsøger sig med en omgang pæreflæsk – man kan jo bare lave en lille portion den første gang. Dog skal man huske, at bruge nogle pærer, som er modne og saftige – præcis som de er nu. Jeg er ikke sikker på, at man opnår et lige så godt resultat med de der udenlandske, kedelige og smagsløse pærer, som man ellers kan købe i butikkerne det meste af året.

Pæreflæsk med timian.

2 pers.

4 store, modne og saftige pærer

1 pk. bacon i skiver eller 5-6 skiver flæsk

1-2 kviste timian

2 spsk citronsaft

salt, peber og evt. et nip sukker

Skræl pærerne, fjern kernehuset og skær dem i tynde både. Steg baconskiverne sprøde på en varm pande. Hvis der er meget overskydende baconfedt på panden, så hæld noget af det fra, men gem lidt. Steg pærestykkerne i baconfedtet på panden sammen med timiankviste, til de er møre og moser let ud. Tilsæt citronsaft og smag til med salt, peber og evt. et nip sukker, hvis pæresmagen ikke trænger helt igennem. Fjern timiankvistene, pynt med baconskiverne og server pæreflæsket varmt, lunt eller koldt på godt rugbrød med lidt grønt drys, fx purløg eller forårsløg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)