Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bananpandekager – opskrift uden tilsat sukker.

3 kommentarer
Brunch - opskrifter., Morgenmad, Sund mad
Gå direkte til opskriften

En brunch eller en langsom weekendmorgenmad bliver bare ekstra lækker, hvis den afsluttes med et sødt indslag. Og som det søde indslag laver jeg ofte de her nemme bananpandekager med havregryn. En skøn lækkerbisken, der smager forrygende dejligt med friske bær og lidt honning. Eller hvad med en bananpandekage serveret med en skefuld vaniljeskyr, grofthakket chokolade og mandler eller nødder?

Opskrift på bananpandekager uden sukker.

Jeg laver bananpandekager på modne (gerne overmodne) bananer, æg, lidt havregryn og hvedemel og så smager jeg til med en smule stødt kanel eller vanilje, men det bestemmer man jo selv. Pandekagerne er altså uden tilsat sukker, idet bananerne søder helt perfekt. Man kan også lave bananpandekager i en glutenfri version ved at udelukke hvedemelet. Det har jeg skrevet mere om under opskriften.

Tip! Se evt “ofte stillede spørgsmål” + tips til glutenfri bananpandekager under opskriften.

5 fra 3 stemmer

Bananpandekager

Denne ret er fryseegnet
Hviletid10 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal: 12 stk (små)

Ingredienser

 • 2 modne bananer (mosede)
 • 2 æg
 • 4 spsk hvedemel
 • 4 spsk havregryn
 • 1 tsk stødt kanel (kan udelades)
 • 1 nip salt
 • evt. smør eller olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Pisk mosede bananer, æg, hvedemel, havregryn, kanel og salt sammen i en skål.
 • Lad gerne pandekagedejen hvile i ca 10 minutter.
 • Varm en stegepande op med lidt smør eller olie. Bruges der en "slip-let" pande er det ikke sikkert, det er nødvendigt, at bruge fedtstof.
 • Hæld dejen ud i klatter på den varme pande og steg pandekagerne til de er gyldne på begge sider.
 • Server bananpandekagerne med vaniljeskyr og frisk frugt til morgenmad eller med syltetøj, sukker eller nutella til eftermiddagshygge og dessert.
 • Bliver der rester, så kan bananpandekagerne sagtens holde sig flere dage på køl og lunes inden servering. De kan desuden fryses.

 

Se også – 

 

Bananvafler

 

Amerikanske pandekager

 

Pandekager

 

Ofte stillede spørgsmål.

Hvordan laver man bananpandekager?

Bananpandekager laves ved at mose eller blende modne bananer med æg, havregryn og evt. hvedemel til en glat pandekagedej. Tilsæt gerne vanilje, kanel eller friskrevet appelsin/citronskal efter smag til pandekagedejen. Bag pandekagerne på en varm stegepande i lidt smør eller olie og server til morgenmad/brunch.

Er bananpandekager sunde?

Jeg bryder mig som udgangspunkt ikke om at kategorisere madvarer som sunde eller usunde. Sundhed er individuelt og helt lavpraktisk kan det også være et spørgsmål om, hvilke madvarer man sammenligner med hinanden.
Når det er sagt, så indeholder bananpandekager udelukkende bananer, æg, havregryn og hvedemel. De er ikke tilsat sukker (udover frugtsukker fra bananerne), og jeg ville aldrig tøve med at servere dem til morgenmad. Vær dog OBS på, at selvom bananpandekagerne er nogenlunde “uskyldige”, så kan de sagtens toppes med alt muligt, som er knap så “sundt” – fx nutella, honning, syltetøj, chokolade mm.

Kan bananpandekager fryses?

Ja. Bananpandekager kan uden problemer fryses og lunes let i ovnen (eller på en brødrister) inden servering. Pak gerne bananpandekagerne med bagepapir eller mellemlægspapir imellem hvert lag i en bøtte med låg. På den måde klistrer de ikke sammen.

Glutenfri bananpandekager.

Jeg synes, at ovenstående opskrift på bananpandekager er ret simpel. Men vil man alligevel lave en endnu mere simpel (og glutenfri) udgave af bananpandekager, så kan man sagtens udelade hvedemelet og blot nøjes med blande mosede bananer, æg og havregryn.

I så fald anbefaler jeg, at man laver dejen ved hjælp af en stavblender (eller en almindelige blender/food processor) så ingredienserne blendes godt og havregrynene kommer til at fungere som havremel/bindemiddel. Men derudover er processen helt den samme, og bananpandekagerne skal blot steges på en varm pande i lidt smør eller olie.

Se også – Amerikanske pandekager I Bananvafler I Spinatpandekager I Pandekager

Forbered bananpandekagerne i god tid.

Selvom bananpandekager er ret simple at lave, så er det jo ikke altid, at man har lyst til at kaste sig ud i de helt store madlavningsprojekter om morgenen. Nogle gange er det rigeligt bare at koncentrere sig om at koge et æg. Men vil man gerne have pandekager til morgenmad, så kan man sagtens forberede dejen, eller endda bage bananpandekagerne, dagen før.

Selve dejen kan uden probleme røres sammen om aftenen og hvile i køleskabet natten over. Så skal pandekagerne blot steges på en varm pande, hvorefter de er klar til at sætte på bordet. Vær dog opmærksom på, at det kan være nødvendigt at røre lidt ekstra væde (et ekstra æg eller en sjat vand/mælk) i dejen inden stegningen. Havregrynene kan nemlig godt suge en del væske i løbet af natten. 

Alternativt kan man bage pandekagerne dagen før. Så skal de blot genopvarmes i ovnen ved ca 100 °C (alm. ovnfunktion) indtil de er lune/varme. Dæk evt. fadet til med et stykke stanniol, så pandekagerne holder sig bløde og svampede og ikke danner skorpe, imens de varmes. Det samme gælder frosne pandekager. De skal blot optøs på køkkenbordet, inden de sættes i ovnen.

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
samantha
9 år siden

Perfekt opskrift til pandekage dag 🙂

De bedste hilsner og smil
Samantha

Helle Svendsen
8 år siden

Tak for alle dine skønne opskrifter. En skam jeg bor så langt væk i dag. Ellers var jeg nok kommet på visit