Jeg elsker alle mulige former for kiks – søde, salte, grove, chokolade, ostekiks osv osv. Hvis der bliver serveret ostebord til en eller anden sammenkomst, bliver jeg altid lidt skuffet og på tværs, hvis der kun er flute eller brød til osten – i min verden skal der helst være et eller andet sprødt element og allerhelst skal det være en let sød kiks som modspil til den salte ost.

Nu kan jeg jo altså også godt spise kiks uden ost og en af favoritterne herhjemme er digestive, som jeg i dag for første gang har prøvet at bage selv – temmelig inspireret af de mange, lækre kiks, som deltagerne i “Den store bagedyst” bagte til deres horse d’oeuvres forleden dag. Og det var faktisk overraskende let, både at samle dejen og at lave kiksene, så for fremtiden er der nu en alvorlig konkurrent til den købte udgave af de små lækkerbidskener.

Jeg samlede dejen i min køkkenmaskine og det gik legende let, men har man ikke en sådan, kan man sagtens lave kiksene alligevel. Det tager måske nok lidt længere tid, men det er jo ikke svært at samle dejen med hænderne.

De færdige kiks bliver rent ud sagt vildt lækre – de er knasende sprøde og har den der halvgrove konsistens og den “let mørke og krydrede smag” som man kender fra de købte digestive. Kiksene vil være perfekte som et lille, sødt indslag i min madpakke eller som eftermiddags- eller aftensnack, sammen med lidt bær eller frugt i både og en god, stor kop te.

 

 

Jeg glæder mig i hvert fald til at servere et par stykker for Morten i aften til vores aften-te. Og mon ikke han tager lige så godt imod dem, som jeg har gjort? Jeg overvejer også, om ikke man kunne pensle kiksene med en god lys eller mørk chokolade, men så skal det vist dreje sig kiks til en helt særlig lejlighed og ikke bare som hverdagssnack.

Digestive kiks.

25-30 stk.

100 gr havregryn

100 gr fuldkornshvedemel

75 gr brun farin

1/2 tsk vanillepulver

1 tsk bagepulver

1 nip salt

100 gr smør

2 spsk mælk

Mal havregrynene til fint mel i en minihakker eller lign. Bland alle de tørre ingredienser og smuldr smørret heri. Saml til sidst dejen med mælken. Jeg kom bare alle ingredienserne i min køkkenmaskine og lod den gøre arbejdet, men dejen kan selvfølgelig også samles med hænderne.
Rul dejen ud til en pølse, ca. 5 cm i diameter og læg den på køl, til den er blevet skærefast. Skær dejen i skiver af ca. 1/2 cm tykkelse og bag kiksene ved 180 gr i ca. 15-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl kiksene på ovnristen og opbevar dem derefter i en lufttæt beholder.

Note. Pensl evt. overfladen af hver kiks med mørk eller lys, smeltet chokolade efter kiksene er afkølet. Så får man chokolade digestive kiks.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)