Da jeg var lille, fik vi ofte bagels med rosiner og kanel til morgenmad i weekenden i efterårs- og vintermånederne. Faktisk fik vi dem også tit om eftermiddagen, hvis vi skulle have lidt godt til teen. Der er altså bare et eller andet med rosiner og kanel, der rimer på hygge og varm te. Desværre, og ikke mindst til min fars store frustrationer, så virker det som om, at det der koncept med rosin og kanelbagels kommer og går. Nogle gange kan man købe dem, men så kan de forsvinde fra frysedisken i flere år, for så pludselig at dukke op igen.

Derfor har jeg i dag bagt min egen version af de fantastiske, kanelduftende basser og nu dufter hele huset af efterår og en lille smule af jul og jeg glæder mig allerede til at sætte tænderne i én om lidt. Giver rosinerne problemer, så kan man for resten sagtens nøjes med at bruge kanel, men jeg synes nu, at rosinerne er et must.

 

 

Vi plejer at fryse de nybagte bagels ned i mindre portioner og riste dem på brødristeren, inden de spises med lidt koldt smør til en kop varm te – bagels smager både godt til eftermiddagsteen og morgenteen. Det er ikke spor svært, at lave sine egne bagels, faktisk er det lidt sjovt, at stå og se hvordan de rå bagels vokser, når de kommer ned i det kogende vand og så smager de bare så englene synger, når de kommer ud af ovnen og er lune og nybagte – et rigtigt efterårsferie projekt.

Bagels med rosiner og kanel.

10-12 stk.

2,5 dl lunkent vand

25 gr gær

1 spsk olie

1 tsk salt

25 gr sirup

2 spsk stødt kanel

2 håndfulde rosiner

450 gr hvedemel

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt olie, salt, sirup, kanel og rosiner. Til sidst tilsættes melet og dejen æltes blank og smidig. Lad dejen hæve ca. 15 minutter. Herefter deles dejen i 10-12 mindre boller. Stik en pegefinger ned i midten af hver bolle og lav et hul. Hold fingeren ned mod køkkenbordet og bevæg den så rundt, så bollen drejer rundt om fingeren og der dannes en fin, rund bagel med et hul i midten. Lad de færdige bagels efterhæve på en bageplade med bagepapir i 30 minutter.

Sæt en stor gryde med vand over varmen og kog derefter de rå bagels ca. 1 minut på hver side i det kogende vand. Man kan godt koge 2-3 bagels af gangen, hvis gryden er stor nok. Tag de kogte bagels op af vandet og læg dem tilbage på bagepladen. Bag de kogte bagels i 20-25 minutter ved 200 gr. til de er gyldne og slipper bagepapiret. Lad de færdige bagels køle af på ovnristen.

Note. Hvis man ønsker almindelige hvedebagels, kan man udelade kanel og rosiner i dejen. Man kan også tilsætte smag i form af hakkede oliven, soltørrede tomater eller krydderier til dejen. De kogte bagels kan desuden drysses med revet ost eller forskellige slags frø, fx solsikke, sesam eller græskar inden bagningen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)