Jeg elsker skibberlabsovs og det har jeg gjort hele mit liv. Blandingen af de let mosede kartofler og det langtidssimrede, smørmøre kød er simpelthen uovertruffen og for mig er det rigtig efterårs- og vintermad.

Der findes virkelig mange bud på, hvordan en ægte skibberlabskovs skal laves og der er jo ikke nogen fremgangsmåder, der er mere rigtig end andre, men jeg holder altså på, at der skal være en solid overvægt af kartofler. Minimum 1 del kød til 3 dele kartofler og gerne mere, hvis man spørger mig. I denne her portion har jeg brugt, hvad der svarer til 75 gr kød pr. person, men det er virkelig ikke noget man tænker over, imens man sidder og spiser. Kartoflerne har jo simret sammen med kødet i flere timer og derfor har det hele ligesom taget lidt smag af hinanden.

Derfor er skibberlabskovs også glimrende gæstemad, hvis man vælger at være lidt old school her i løbet af efteråret og vinteren og sætte en kæmpe grydefuld på bordet. For det første er det supernemt at lave og når først kartoflerne er skrællede og skåret ud, passer resten jo stort set sig selv. Det er billigt, for det eneste der skal købes er lidt god oksekød i tern, en masse kartofler og lidt løg og så må man jo ikke glemme, at alle de kartofler ligger en ret god bund, så man kan mætte rigtig mange mennesker med sådan en grydefuld. Og så er det da en lidt hyggelig ret. Skal det være rigtig festligt, kan man jo servere øl og en snaps ved siden af, så bliver det nok ikke mere klassisk.

Jeg har altid fået det med hele peberkorn i, også da min lillebror og jeg var små. Det er som om, at hele peberkorn bare hører sig til i skibberlabskovs og så må børn og sarte sjæle bare sutte dem rene og lægge dem på kanten af tallerknen, hvis de ikke kan lide at tygge i dem – no mercy her 🙂

Skibberlabskovs

Stegetid2 t
Samlet tid2 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 400 gr oksekød i tern, fx bov eller tykkam
 • 1 spsk smør
 • 3 løg (skrællede og grofthakkede)
 • vand
 • 5 laurbærblade
 • 1 tsk hele peberkorn (eller kværnet peber)
 • 2 tsk groft salt
 • kg kartofler

Fremgangsmåde

 • Start med at gå kødet efter og fjern evt. urenheder. Skær herefter kødet i tern á ca 2 x 2 cm. Brun kødet i smør i en gryde og tilsæt løgene. Når løgene er klare, hældes der vand i gryden til kød og løg lige netop er dækket. Tilsæt laurbærblade, peberkorn og salt. Læg låg på og bring gryden i kog. Lad herefter kød og løg simre ved svag varme i 1 time. 
  Skræl kartoflerne og skær dem i tern á ca 2 x 2 cm. Efter en time tilsættes kartoflerne til kødet. Læg låget på gryden og lad retten simre i yderligere 1 time. Herefter røres der godt rundt, så de møre kartofler moses let ud i kødet og “samler” retten. Smag til med salt og peber og server med en iskold smørklat, friskhakket persille, groft rugbrød og syltede rødbeder.

Noter

Vi har altid spist skibberlabskovs med hakket persille, men jeg ved, at der er andre som KUN kan spise skibberlabskovs med friskhakket purløg, så det må være op til den enkelte at vælge. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)