Jeg har fødselsdag i morgen og i den anledning, havde jeg i går aftes inviteret hele familien på fødselsdagsfest, aftensmad og hygge. Vi kan godt være lidt af en flok, når vi mødes – i går var vi fx 16 personer og det betyder selvfølgelig også, at man skal tænke lidt kreativt, når det kommer til maden.

Jeg er kommet frem til, at den nemmeste måde at servere aftensmad for så mange mennesker, er ved at anrette det hele på en buffet og så ellers lade gæsterne klare arbejdet selv. Det har jeg efterhånden gjort i en del år nu og det fungerer hver gang. Derfor var jeg både fredag og lørdag formiddag travlt beskæftiget med at fremstille diverse retter til buffet’en, som traditionelt indeholder klassikere, nogle vil måske ligefrem kalde dem evergreens, som bare aldrig går af mode i min familie – tunmousse med rejer, en stor varmrøget ørred med æggestand og friskhakket purløg, æbleflæsk, nybagt, lun skinkestang, varm leverpostej med ristede champignons og bacon, klassiske frikadeller med rødkål og friskbagt rugbrød og franskbrød, som Mortens mor havde været så sød at bage. Desuden var der et stort fad med blandede oste, kiks, druer og peberfrugt og små chokolademousser til dessert – opskriften kommer på bloggen en af de nærmeste dage. Til kaffen var der havregrynskager og blandede chokolader og der var med garanti ingen, der gik sultne i seng. Heller ikke dem af os, der først kom i seng klokken 4.30 i morges.

Den varmrøgede ørred faldt jeg over ved et tilfælde, da vi forleden var på marked i vores jagt på en havebænk til fortrappen. De havde desværre ingen havebænk i butikken, men til gengæld kunne de tilbyde os en helt frisk, varmrøget ørred!!! Den havde vi jo ikke lige noget at bruge til i sidste weekend, men til gengæld bestilte vi én til min fødselsdagsbuffet og den var super lækker og meget populær.

 

 

Ørreden blev serveret med hjemmelavet æggestand og purløg, ligesom man også får det til eksempelvis røget ål. Jeg havde egentlig forestillet mig, at jeg ville købe en færdiglavet æggestand, men efter at have set, hvor nemt det er at lave den selv, droppede jeg den købte og gik i stedet i køkkenet. Det var virkelig nemt og smagte skønt, så det er ikke sidste gang, jeg laver min æggestand selv i stedet for at købe den.

Hjemmelavet æggestand.

4 æg

1,5 dl mælk

salt og hvid peber

lidt olie

Rør æggene sammen med en gaffel, tilsæt mælk, salt og hvid peber og bland det sammen. Smør en lille aluform med lidt olie og passér æggemassen gennem en finmasket sigte ned i den smurte form. Dæk formen med stanniol og prik lidt lufthuller med en gaffel. Kom vand i et ildfast fad i passende størrelse og placer aluformen med æggemassen heri. Bag æggemassen i vandbadet i ovnen i 20-25 minutter ved 175 grader – herefter slukkes der for varmen og æggemassen bager i yderligere 15 minutter, til den er stivnet. Lad æggemassen afkøle, gerne til næste dag, inden den fjernes fra formen og skæres i tynde skiver.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)