Egentlig er det nok lidt for tidligt både at bage og spise juleboller, men efter jeg så en portion i Bilka i går aftes, har jeg ligesom ikke rigtigt kunnet få dem ud af hovedet igen. Juleboller med appelsin er bare noget, som jeg forbinder med vintermørke morgener og eftermiddagstusmørke med varm te, bløde tæpper, stearinlys, december og familiehygge. Og den stemning har jeg bestemt ikke noget imod at være i, heller ikke selvom det betyder, at jeg må tage lidt tidligere hul på julebagningen end det egentlig var meningen. Jeg bagte for øvrigt ikke juleboller sidste år, så efterhånden er det to år siden, at jeg har smagt dem sidst, så nu må det være på sin plads, at de igen kommer på frem.

>> Se også min opskrift på nemme, gammeldags juleboller lige her. 

Modsat mange andre juleboller, som er lavet på wienerbrødsdej og mest af alt minder om kager, så er disse her lavet på gærdej og konsistensen bliver som en blød og lækker, svampet bolle. Man kan enten spise dem som de er, eller man kan komme lidt smør, syltetøj eller ost på. Bollerne er rigtig fine af servere til eftermiddagskaffen, ikke mindst i løbet af december, hvor de er gode, når adventskransen skal tændes. De passer også perfekt som en del af morgenbordet. Det er jo oplagt, at servere dem til morgenmad i juledagene, men de kan sandelig også udgøre det søde og hyggelige indslag på weekendmorgenbordet her i løbet af november og december måned. Det bestemmer man jo heldigvis selv.

Jeg elsker sukat og kan sagtens finde på at tilsætte hakket sukat til de her juleboller, men hører man ikke til dem der mener, at sukat er guds gave til juleelskerne, så kan man bare udelade den. Jeg synes desuden, at det ser fint ud, hvis man lige drysser hver enkelt bolle med lidt almindeligt sukker eller perlesukker, men igen må det være op til den enkelte. Og det er absolut ikke, fordi bollerne kommer til at mangle sødme, selvom man dropper det

Juleboller med appelsin

Hæve- og bagetid1 t 30 min
Samlet tid2 t
Antal: 16 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
 • 50 gr gær
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 1 æg
 • 75 gr hakket, syltet appelsinskal (fx fra Dr. Oetker)
 • 75 gr rosiner
 • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 75 gr blødt smør
 • evt. sukker/perlesukker til pynt

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
 • Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg, syltet appelsinskal, rosiner, hvedemel og blødt smør og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 minutter.
 • Dejen kan også samles i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Form dejen til 16 små boller og læg dem tæt sammen i en firkant på en bageplade med bagepapir. Bollerne må ikke røre hinanden, men skal heller ikke ligge længere fra hinanden, end at de kan vokse sammen.
 • Lad bollerne efterhæve ved damp i ovnen. Det gøres ved at sætte bagepladen med bollerne på midterste ovnrille i en SLUKKET ovn. Sæt et fad i bunden af ovnen, hæld kogende vand fra elkedlen i fadet, luk ovndøren og lad bollerne hæve i dampen i ca 30 minutter.
 • Når bollerne er hævede, tages de ud af ovnen og drysses på toppen med lidt sukker. Det er ikke nødvendigt at pensle bollerne, da dampen fra vandet har tilført masser af fugt. Fadet med vand skal også tages ud - det skal ikke bruges mere.
 • Bag bollerne på midterste ovnrille ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne køle lidt af på risten og server dem som de er eller med lidt smør til.

Noter

Bollerne holder sig svampede og bløde i et par dage. De kan også fryses og evt. lunes på brødristeren eller i ovnen inden servering. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)