Egentlig er det nok lidt for tidligt både at bage og spise juleboller, men efter jeg så en portion i Bilka i går aftes, har jeg ligesom ikke rigtigt kunnet få dem ud af hovedet igen. Juleboller er bare noget, jeg forbinder med vintermørke morgener og eftermiddagstusmørke med varm te, bløde tæpper, stearinlys, december og familiehygge. Og den stemning har jeg bestemt ikke noget imod at være i, heller ikke selvom det betyder, at jeg må tage lidt tidligere hul på julebagningen end det egentlig var meningen. Jeg bagte desuden ikke juleboller sidste år, så efterhånden er det to år siden, at jeg har smagt dem sidst, så nu må det være på sin plads, at de igen kommer på frem.

Modsat mange andre juleboller, som er lavet på wienerbrødsdej og mest af alt minder om kage, så er disse her lavet på gærdej og konsistensen bliver som en blød og lækker, svampet bolle. Man kan enten spise dem som de er, eller man kan komme lidt smør eller ost på. Bollerne er rigtig fine af servere til eftermiddagskaffen, ikke mindst i løbet af december. De passer også perfekt som en del af morgenbordet – oplagt er det jo at servere dem til morgenmad i juledagene, men de kan sandelig også udgøre det søde og hyggelige indslag på weekendmorgenbordet her i løbet af november og december måned.

Jeg elsker sukat og holder på, at der også skal sukat i mine juleboller, men hører man ikke til dem der mener, at sukat er guds gave til juleelskerne, så kan man bare udelade den og i stedet bruge lidt mere appelsinskal og lidt flere rosiner. Jeg synes desuden, det ser fint ud, hvis man lige drysser hver enkelt bolle med et nip sukker, men igen må det være op til den enkelte og det er absolut ikke, fordi bollerne kommer til at mangle sødme, selvom man dropper det.

Juleboller med rosiner og syltet appelsinskal.

16 stk.

2 dl mælk

75 gr smør

50 gr gær

1 æg

1/2 tsk salt

1 tsk stødt kardemomme

50 gr sukker + lidt ekstra til drys

50 gr hakket sukat – kan udelades eller erstattes af syltet appelsinskal

50 gr hakket, syltet appelsinskal

50 gr rosiner

450-500 gr hvedemel

Smelt smørret, bland det sammen med mælken og opløs gæren heri. Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, sukat, syltet appelsinskal og rosiner. Rør til sidst hvedemelet i og ælt til en blank og smidig dej. Jeg kom alle tingene i en røreskål og kørte dejen på min køkkenmaskine. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – ca. 45 minutter. Form dejen til 16 små boller og læg dem tæt sammen i en firkant på en bageplade. De må ikke røre hinanden, men de skal heller ikke ligge længere fra hinanden, end at de kan vokse sammen.

Lad bollerne efterhæve ved damp i ca. 30 minutter. Det gøres ved at stille bagepladen i en kold ovn og stille et fad eller en skål i bunden af ovnen. Hæld derefter kogende vand fra elkedlen i fadet og luk ovndøren. Når bollerne har hævet i ca. 30 minutter tages de ud af ovnen, ligesom også fadet med vand fjernes – det skal ikke bruges mere. Drys evt. bollerne med lidt sukker. Varm ovnen op til 180 grader (ikke varmluft) og bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle lidt af på risten og server dem som de er eller med lidt smør til.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)