Det her indlæg skal handle om hjemmelavet tomatsuppe. For nu, hvor vi for alvor har taget fat på efteråret, så er det hyggeligt at varme sig på en skål suppe på de kølige dage, hvor blæsten suser og de gule og røde blade danser rundt i vinden. Villy forsøger at fange bladene, når vi går tur. Han ligner næsten en lille kat, når han suser rundt efter dem og forsøger at gribe dem mellem poterne. Det er ikke altid det lykkes for ham, men fanger han dem, får de lige en ordentlig rusketur mellem tænderne. Så kan de lære at ligge stille.

Se også – Ovnbagt tomatsuppe I Tomatsuppe med tortellini I Mild peberfrugtsuppe I Kartoffel-porre suppe

Hjemmelavet tomatsuppe.

Mine forældres drivhushus bugner fortsat af store, saftige og modne tomater. Forleden plukkede jeg en stor portion og tryllede dem om til en varm og krydret tomatsuppe med masser af smag, saft og kraft. Jeg fulgte stort set samme fremgangsmåde, som sidst jeg plukkede tomater, hvor jeg lavede hjemmelavet tomatsauce. Denne gang tilsatte jeg dog bouillon, paprika, chili og en smule fløde, for lige at gøre suppen ekstra cremet og lækker.

Fløden kan erstattes af en pakke flødeost naturel eller helt udelades. Suppen smager faktisk fint uden. Men selvfølgelig bliver den lige en lille smule mere cremet med fløde, mælk eller flødeost. Desuden kan man udelade chili’en eller nøjes med mindre. Suppen er i forvejen ret kraftig og intens i smagen. Så skal den serveres for mindre børn, er det måske en meget god idé.

Tomatsuppe
Print opskrift Pin opskrift
4.64 fra 38 stemmer

Tomatsuppe

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • kg friske tomater (eller 4 ds hakkede tomater)
 • 2 spsk olie
 • 3 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (grofthakkede)
 • 2 spsk tomatkoncentrat
 • 2 spsk friskhakket oregano (eller 2 tsk tørret oregano)
 • 2 spsk friskhakket basilikum (eller 2 tsk tørret basilikum)
 • 3 dl grønsagsbouillon (evt. bouillonterning + 3 dl vand)
 • 3 tsk paprika
 • 1 nip chilipulver (kan udelades)
 • 1 dl fløde eller mælk (kan udelades)
 • 2 spsk sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Hvis der bruges friske tomater, skal disse flåes. Det gøres ved at skære et lille kryds i bunden (modsat stilken) af hver tomat, lægge dem i en skål og overhælde dem med kogende vand. Efter 1 minut hældes vandet fra og herefter kan skindet let fjernes fra tomaterne med en lille urtekniv. Skær herefter de flåede tomater i grove stykker.
 • Opvarm olien i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt hakkede tomater, tomatkoncentrat, oregano, basilikum, bouillon, paprika og chili. Bring suppen i kog og lad den simre i 15-30 minutter. Rør rundt et par gange undervejs,
 • Blend suppen glat med en stavblender og tilsæt fløde eller mælk. Smag til med sukker, salt og peber og varm godt igennem.
 • Server den rygende varme suppe med godt brød og evt. en klat creme fraiche og et drys friske krydderurter.

Friske tomater vs. tomater på dåse.

Har man nu ikke et drivhus, hvor de modne tomater nærmest triller ud ad døren. Eller en grønthandler, der sælger friske tomater til spotpris. Så kan suppen også udmærket laves med hakkede tomater på dåse. Det gør jeg selv udenfor tomatsæsonen. Der går ca. 4 dåser hakkede tomater til denne her portion suppe, men det er også en stor portion, som sagtens kan mætte 4 personer.

Man kan evt bruge en blanding af almindelige, hakkede tomater og cherrytomater på dåse for lidt mere smag. Og husk så godt med krydderier og ikke mindst et nip sukker, honning eller lignende til at afrunde smagen. Et lille æble, revet eller skåret i tern, kan også bruges. Men lidt sødt er altså nødvendigt, for det får tomatsmagen til at fremstå endnu mere intens og lækker. Og det kan vi jo godt lide.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)