Så ku’ hun være tilbage på sin pind igen, hva? Den sidste uge er simpelthen fløjet af sted, for jeg har nemlig lige overstået min første praktikuge. Jeg læser jo Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, som det så mundret hedder, og i den forbindelse skal vi på Modul 6, som vi er i gang med nu, i praktik i først én uge og så igen i to uger i januar.

Vi er i praktik i grupper á to og i min gruppe har vi været så heldige at få lov til at komme i praktik på et stort plejehjem her i Vejle, hvor min mor er leder, så jeg kender jo en del til huset i forvejen. Vores fokusområde har været “kost til ældre og småtspisende” og det har været rigtig spændende, at få lov til at observere og deltage en smule i løbet af denne første uge, så nu glæder vi os til at komme tilbage og prøve, at implementere nogle af de forslag vi har til forandringer – fx vil vi gerne have erstattet proteindrikke med rigtig mad, men der er jo nogle udfordringer, når det drejer sig om småtspisende, som generelt kan have problemer med at få kalorier nok. Heldigvis glæder personalet sig også til vi kommer igen.

Nå, men for at gøre en lang historie kort, så har den foregående uge ikke kun budt på praktik, men også en gang maling af vores to stuer herhjemme, dvs først malede vi begge stuer med strukturmaling, derefter malede vi lofterne og afslutningsvis malede vi væggene med almindelig maling. Jeg synes egentlig, det er vældig hyggeligt at male, men når man er trukket i arbejdstøjet hver dag efter arbejde i en hel uge, så glæder man sig godt nok til at blive færdig til sidst.

Ugen har ikke budt på nogen som helst former for madlavning overhovedet, for mange af tingene fra stuerne har stået i køkkenet. Jeg har derfor hverken kunnet komme til komfur eller ovn og vi har levet af rugbrødsmadder og en enkelt pizza, så glæden var stor, da jeg endelig kunne komme i køkkenet igen. Det blev fejret med en portion hjemmelavet suppe – aspargessuppe, som er en af Mortens yndlingssupper.

Aspargessuppe er noget af det man oftest ser som færdigprodukt i supermarkederne – enten frosset eller i en karton, men det er faktisk en temmelig enkel og hurtig suppe at lave selv. Har man et par dåser asparges stående på hylden, er man allerede godt på vej, så det var måske en idé til basislageret? Det er måske ikke den mest farverige suppe i verden og nogle drysser hakket persille på toppen, hvilket ser rigtig fint ud, men jeg synes altså også suppen smager dejligt, når den bare serveres helt plain og “hvid”.

Jeg foretrækker små, hjemmelavede kødboller og har egentlig ikke noget imod det lidt ensformige arbejde med at stå og trille dem – det virker meget afslappende på mig, men har man travlt, kan man jo købe en pose færdiglavede kødboller eller bare helt undvære dem, suppen smager skønt alligevel.

Aspargessuppe med hjemmelavede kødboller.

4 pers.

2 ds asparges snitter

30 gr smør

4 spsk hvedemel

1 L hønse- eller grønsagsbouillon, evt. 1 L vand + 2 bouillonterninger

1,5 dl piskefløde

salt og peber, evt hvid peber

Afdryp aspargessnitterne i en sigte, men gem væden. Smelt smørret i en stor gryde og pisk melet i smørret. Tilsæt aspargesvandet under piskning og pisk smør, mel og aspargesvand sammen til en klumpfri opbagning. Tilsæt bouillon eller vand + 2 terninger og lad suppen koge i ca. 5 minutter. Tilsæt piskefløde, smag til med salt og (hvid) peber og tilsæt aspargessnitterne og kødboller. Varm suppen op og server rygende varm, gerne med lækkert brød til.

Hjemmelavede kødboller.

450-500 gr hakket svinekød

1 æg

1 spsk hvedemel

2 tsk salt og friskkværnet peber

1-1,5 L vand til kogning af kødbollerne

Rør farsen sammen af kød, æg, hvedemel, salt og peber. Bring vandet i kog i en gryde – der skal være så meget vand i gryden, at kødbollerne kan flyde under kogningen. Tag farsen op med en teske og tril små kødboller mellem hænderne. Er farsen for klistret, så tilsæt lidt mere mel eller brug teskeen til at forme kødbollerne med. Plump kødbollerne i det kogende vand og kog dem i ca. 5 minutter. Tag kødbollerne op af vandet, lad dem afdryppe og server dem i den hjemmelavede aspargessuppe.

Note. Både kødboller og aspargessuppe kan tilberedes i forvejen og så bare varmes inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)