At spise ristede kastanjer med smør og salt er en rigtig hyggelig efterårstradition, som vi har haft i min familie, lige så langt tilbage jeg kan huske. Egentlig er det med at spise kastanjer vist ikke helt så stort i Danmark, som det fx er i Sydeuropa og USA, hvor man kan købe de nyristede kastanjer på gaderne, men alligevel kan man finde kastanjer i de fleste grønthandlere og i supermarkedernes grøntafdelinger, når vi når hen på efteråret. Dog vil jeg anbefale, at man køber sine kastanjer i grønthandlerne, for min erfaring siger, at de sælger langt flere end supermarkederne og dermed får man de bedste og mest friske kastanjer hos grønthandlerne.

Kastanjen er en nød og derfor kan man heller ikke spise skallen eller den brune hinde, der sidder lige bagved skallen og som indeholder en del bitterstoffer. Men når først skal og hinde er fjernet, er der fri adgang til kastanjen, der ligesom alle mulige andre nødder er fulde af de gode enkelt- og flerumættede fedtstoffer. Vær dog opmærksom på, at man kun kan spise ægte kastanjer. De kastanjer, som børnene ofte samler om efteråret, er hestekastanjer og de er giftige for mennesker og må kun bruges til kastanjedyr eller spises af heste – deraf navnet.

Jeg foretrækker at riste kastanjerne i ovnen, men det kan også gøres i en pande, evt. over åben ild, hvis man vil være rigtig autentisk. Man skal huske at skære et snit i kastanjerne, ikke nødvendigvis et kryds i toppen, som så mange opskrifter angiver, men et snit skal der til, medmindre man føler for at tørre eksploderet kastanje af ovnens inderside. Det er nemmest at skære snittet med en savtakket kniv i den buede del af kastanjen, så kan den flade side imens hvile ned mod skærebrættet og dermed er der bedre styr på både kastanje og kniv.

De fleste opskrifter siger, at kastanjerne skal bages i et tykt lag groft salt. Jeg har aldrig forstået hvorfor, muligvis suger saltet noget af fugten fra kastanjerne under bagningen, men jeg har nu aldrig drysset mere end 4-5 spsk salt i fadet, inden jeg satte kastanjerne i ovnen og det fungerer fint for mig, så jeg synes ikke, der er grund til at bruge mere salt.

Ristede kastanjer er jo egentlig mest en snack og kan derfor nydes som en forret, et mellemmåltid eller måske som dessert med lidt god ost til. Alternativt kan man servere kastanjer til aftensmad som en del af et oste/pølsebord eller sammen med tapas. Ligesom tapas er ristede kastanjer en “ret” som tager tid at spise og der er derfor lagt op til et langt og lækkert måltid, hvis man sætter kastanjer på menuen – ren efterårshygge.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Ristede kastanjer

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 600 gr ægte kastanjer
  • 4 spsk groft salt
  • smør og salt til servering

Fremgangsmåde

  • Skær et snit i hver kastanje.
  • Drys salt i bunden af et ildfast fad og placer kastanjerne ovenpå saltet med snittet opad.
  • Rist kastanjerne i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca. 20-40 minutter eller indtil de har åbnet sig og er blevet "møre" i midten. Bagetiden afhænger selvfølgelig af kastanjernes størrelse.
  • Server kastanjerne med skallen på og iskoldt smør og salt ved siden af.
  • Hver enkelt piller selv skallen og den brune hinde af sine kastanjer, inden de dyppes i lidt smør og salt. 
  • Udover smør og salt kan man også servere de lune kastanjer med en god, cremet (blå)skimmelost og et glas rødvin.

Noter

Jeg køber stort set altid friske kastanjer hos min lokale grønthandler, hvor de typisk koster det halve af, hvad supermarkederne tager. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)