Forleden var det hjemmelavet fudge med lakrids og i dag er det så fudge med peanutbutter og havsalt, som kan laves på relativ kort tid og derefter foræres væk – enten som hjemmelavet værtinde- eller julegave. Og fordelen ved alle de her lækre, hjemmelavede ting, som bloggens julekalender omhandler i år, er at man dermed altid har en gave til ham eller hende, som aldrig ønsker sig noget særligt og derfor er skide irriterende at købe gaver til.

Jeg synes, at både lakrids fudge og peanutbutter fudge smager fantastisk, men hvis man har lyst til at bringe peanutbutter udgaven til hidtil uanede højder, så smelter man lige lidt god lys eller mørk chokolade over vandbad og overtrækker hele baduljen = peanutbutter fudge med et strejf af havsalt møder snickers. Og så bliver det vist heller ikke meget bedre 😉

Jeg bruger crunchy peanutbutter – dels fordi jeg havde et glas stående og så fordi jeg godt kan lide det der knas fra jordnødderne, som den færdige fudge får. Har man nu kun mulighed for at skaffe almindelig peanutbutter, eller har man simpelthen et glas af den almindelige stående, så bruger man selvfølgelig bare det. Det har ikke noget at sige for smagen på de færdige lækkerbiskner.

 

 

Pak de lækre små, og som sagt gerne chokolade overtrukne, “guldklumper” i en cellofanpose, sæt en sløjfe på og vær forberedt på at blive genstand for modtagerens evige taknemlighed – hvis denne vel at mærke har en sød tand. Og ligesom med lakrids fudge, så er der ingen undskyldning for ikke at lave en portion, hvis man ikke lige står og skal forære hverken værtinde- eller julegaver af den hjemmelavede slags væk. De gør sig nemlig fantastisk blandt julens konfektstykker.

Fudge med peanutbutter og havsalt.

1 ds kondenseret mælk

450 gr sukker

115 gr smør

1,5 dl mælk

75 gr crunchy peanutbutter

1 nip havsalt

evt. chokolade til overtræk

Hæld kondenseret mælk, sukker, smør og mælk i en stor gryde eller en pande for at få mest mulig overflade. Lad massen koge ind til gylden karamel – rør jævnligt undervejs. Massen er færdig, når den når 115 grader, eller når man kommer en lille smule karamel i et glas med koldt vand og derefter kan trille den til en kugle. Flyder karamellen bare ud i vandet, må den koge lidt længere.
Kom den varme karamelmasse i en skål, tilsæt peanutbutter og havsalt og pisk i ca 10 minutter, til massen er blevet koldere og begynder at sætte sig. Bred massen ud på et stykke bagepapir – læg evt. bagepapiret i en firkantet form, hvis der ønskes helt lige kanter og lad den afkøle. Skær den afkølede fudge i firkanter på ca. 2 x 2 cm. Overtræk evt. hver firkant med god chokolade og drys med ganske lidt havsalt. Når chokoladen er stivnet, kan firkanterne opbevares i en lufttæt beholder.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)