1. søndag i advent holder vi altid julehygge med tilhørende tænding af det første lys i adventskransen for min familie og dertil hører selvfølgelig også servering af diverse juleklassikere såsom gløgg og æbleskiver, juleslik, småkager, clementiner, nødder mm. I år havde jeg bestemt mig for, at vi også skulle have en smagsprøve på en amerikansk juleklassiker, nemlig eggnog som er en klassisk juledrik, der mest af alt minder om flydende æggesnaps med sprut i og de fleste, der har set amerikanske julefilm, har vist stiftet bekendtskab med den.

Jeg søgte lidt frem og tilbage på nettet for at finde den bedste fremgangsmåde og jeg må nok indrømme, at jeg blev noget overrasket over mængden af alkohol der indgik i de forskellige opskrifter. Det mest gænge var faktisk 1 dl whiskey og 1,5 dl rom til et par æggeblommer og lidt mælk og det synes jeg måske nok var en smule stærkere, end jeg umiddelbart ville bryde mig om. Derfor endte jeg med at lave min egen version helt uden whiskey og med en noget mere moderat mængde rom, men faktisk kan man helt undlade alkohol, hvis børn og “sarte sjæle” også skal have en smagsprøve, eller man kan nøjes med at tilsætte et par enkelte spiseskefulde.

 

 

Amerikanerne ynder at servere deres eggnog i store punchbowler med tilhørende glas, gerne formet som julemænd eller rensdyr, men mindre kan nu også gøre det og jeg valgte altså bare, at servere vores eggnog i en fin glaskande med en tilhørende rørepind. Husk endelig at bruge små glas, for eggnog er ikke noget, man drikker meget af og det er jo synd at skulle hælde en hel masse sjatter ud.

Eggnog.

ca. 1 liter.

8 past. æggeblommer

1 dl sukker

4 dl mælk

8 nelliker

1/2 tsk stødt kanel

1/2 dl rom – ca 5 spsk eller efter smag

2 dl piskefløde

friskrevet muskatnød

Pisk æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps. Kom mælk, nellier og kanel i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Pisk herefter den varme mælk i æggesnapsen under konstant omrøring og sæt gryden tilbage på varmen. Under omrøring varmes blandingen op til den tykner let – det sker, når temperaturen når omkring 65 grader. Sørg endelig for, at æggemassen ikke bliver for varm – så bliver det til scrambled eggs. Tag gryden af varmen, tilsæt rom og afkøl den i køleskabet i minimum 1 time, men gerne længere. Lige inden servering piskes fløden til let skum og vendes i den afkølede eggnog. Hæld den færdige drink i en bowle eller en kande og drys med lidt friskrevet muskatnød.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)