Jeg vågnede op i morges til den smukkeste morgen, hvor alting udenfor glitrede og var dækket af rimfrost. Dagen har været kold og klar med det dejligste solskin og mine to hunde – vi passer mine forældres hund i et par dage, imens de er på juletur til Lübeck, har leget i haven det meste af dagen og nydt, at det ikke regnede.

Selvom solen har skinnet, har det været koldt og brændeovnen har været tændt hele dagen, så jeg har rigtig hygget mig indendøre – drukket varm te, nydt julepynten og duften af hyacinterne og så har jeg bagt dette her lækre rosinbrød, som jeg nød et par skiver af til min eftermiddagste.

Brødet er blødt og svampet og serveret med iskoldt smør er det virkelig en helt uimodståelig lækkerbisken. Det minder lidt om kanelbrød og selvom der selvfølgelig ikke er kanelfyld i rosinbrødet, så er jeg faktisk gået ud fra min opskrift på kanelbrød, netop fordi kanelbrødet er lige præcist så svampet, blødt og lækkert, som jeg synes et rosinbrød skal være.

 

 

Brødet holder sig lækkert og blødt i flere dage, men så lang tid tror jeg ikke, vores brød kommer til at holde. Jeg har i hvert fald planer om, at det skal findes frem igen, når vi har spist til aften.

Rosinbrød.

1 stk.

1 dl mælk

1/2 dl vand

25 gr gær

50 gr smør

50 gr sukker

1/2 tsk stødt kardemomme

1 tsk salt

2 æg, sammenpiskede – gem ca. 2 spsk sammenpisket æg til pensling

50-75 gr rosiner

400 gr hvedemel

Desuden – perlesukker og nøddeflager til drys.

Lun mælk og vand og smelt smørret heri. Opløs gær i blandingen og tilsæt sukker, kardemomme, salt, sammenpisket æg og rosiner. Tilsæt melet og ælt dejen godt. Bruger man en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i røreskålen, hvorefter maskinen samler dejen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur, ca 1 time. Slå dejen ned og ælt den godt igennem – form den til et brød og læg den i en franskbrødsform foret med bagepapir. Lad dejen hæve i ca. 30 minutter, pensl med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker og nøddeflager. Bag brødet ved 175 gr i ca. 45 minutter til det er gennembagt og lyder hult, når man banker forsigtigt i bunden af brødet. Lad brødet afkøle let og server med koldt smør.

Note. Bliver brødet for mørkt inden det er gennembagt, kan man lægge et stykke sølvpapir over bageformen under resten af bagningen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)