Brændte mandler er en helt uundværlig del af julen. I hvert fald for mig, som er vokset op med hjemmelavede brændte mandler og jeg må da også indrømme, at duften fra de mange mandelboder, som dukker op på gader og torve i december måned, er ret uimodståelig. Brændte mandler er en sød og knasende lækkerbisken, som kan holde sig i laaaang tid i en lufttæt kagedåse, så man kan sagtens lave en god stor portion. Men pas nu på, ikke at komme til at spise hele dåsen på én gang.

Brændte mandler er perfekte som en lille haps til eftermiddagshyggen, fx med en god kop te, og hjemme hos os er de en fast del af julens konfektfad. Men de er faktisk også oplagte at forære væk som en hjemmelavet værtindegave, hvis man mangler gode ideer til nogle af decembers mange arrangementer. De skal bare pakkes ned i en fin dåse eller kommes i en cellonfanpose, evt med en flot sløjfe og måske en lille grangren, mistelten eller kristtorn med et par røde bær. Julestemning for alle pengene og medmindre modtageren er nøddeallergiker, så er der næsten garanti for succes og glade smil.

Mandlerne kan laves helt plain eller tilføjes et utal af smagsvarianter. Man kan fx tilsætte lidt kanel, vaniljepulver, lakridspulver eller kakaopulver til sukkeret og mandlerne i gryden eller på panden og dermed give mandlerne et personligt touch. Selv jeg er ret vild med vaniljesmagen, men kan bestemt også anbefale stødt kanel, som både dufter og smager ekstra meget af jul.

>> Se også min nemme trin-for-trin guide til perfekte, hjemmelavede brændte mandler lige her. 

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Brændte mandler

Samlet tid20 min

Ingredienser

  • 300 gr mandler
  • 300 gr sukker
  • ½ dl vand

Fremgangsmåde

  • Mandler, sukker og vand røres sammen i en stor gryde eller pande under svag/jævn varme. Det er vigtigt, at gryden er stor nok til, at mandlerne kan røres godt rundt. Lad sukkeret koge til karamel under jævnlig omrøring, imens vandet fordamper.
  • Når al vandet er fordampet, vil karamellen begynde at krystallisere og blive hvid og grynet. Fortsæt med at røre rundt til sukkeret smelter igen og bliver til gylden karamel, der samler sig om mandlerne. 
  • Når karamellen er helt smeltet og sidder på mandlerne tages gryden af varmen og mandlerne hældes ud på bagepapir.
  • Adskil mandlerne hurtigst muligt vha. en gaffel eller måske fingrene, når mandlerne er kølet lidt af, men pas på, karamellen er brændende varm.
  • Lad mandlerne afkøle på bagepapiret og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Noter

Disse mandler bliver helt blanke og fine. Vil man hellere have klumpede mandler, som til gengæld ikke skal adskilles med en gaffel, kan man tage gryden af varmen, når sukkeret lige netop er karamelliseret for anden gang og mandlerne stadig er fyldt med sukkerklumper. Det er lidt nemmere, til gengæld synes jeg ikke, mandlerne bliver helt så pæne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)