I dag er det som bekendt d. 13. december – også kaldet Lucia dag. Traditionen med at spise luciaboller eller “lussekatter”, som de også kaldes på den anden side af sundet, kommer oprindeligt fra Sverige. Her er hører luciaboller og jul uløseligt sammen og man spiser både luciaboller på Lucia dag og til morgenmad juleaftensdag.

Traditionelt indeholder luciabollerne safran eller lidt gurkemeje, som giver de fineste, gule boller – jeg må nok indrømme, at jeg ikke bryder mig så meget om den karakteristiske smag af safran, så jeg nøjes med gurkemeje. Det farver bollerne fint, men smager ikke rigtigt af noget.

Bolledejen er egentlig bare en fed gærdej, der ikke adskiller sig så frygtelig meget fra en portion fødselsdagsboller, men det der gør hele forskellen er udformningen. Der findes et utal af kreative forslag, men bollerne skal i hvert fald som minimum formes som et S og så skal der stikkes rosiner eller korender i bollen. Luciabollerne smager fantastisk samme dag de er bagt, men de kan altså sagtens gemmes et par dage og da vi spiser dem til morgenmad, bager jeg dem gerne aftenen før og nøjes så bare lige med at lune dem i ovnen, inden vi skal spise. Og så smager de altså som nybagte.

Der er dog ingen “regler” om, hvornår på dagen, man skal spise luciaboller og selvom vi spiser dem til morgenmad, kan man jo sagtens bage en portion i løbet af dagen og servere dem til eftermiddagsteen eller aftenskaffen.

 

 

Vores Lucia dag byder, udover luciaboller, også på julegaveindkøb og frokost – en årligt tilbagevendende begivenhed, som vi hygger os med og gør en dag ud af, om end den selvfølgelig ikke nødvendigvis behøver at falde på Lucia dag. Vi skal have købt de sidste julegaver (de første for Mortens vedkommende) og bliver gerne ved til vi er færdige og forkæler os selv med en frokost halvvejs – måske også latte og kage, hvis det trækker ud. Aftenen står på afslapning, julehygge og gamle julefilm. Måske også et par småkager og juleslik i skålen og så et glas hjemmelavet gløgg til.

Lucia boller.

12 stk.

75 gr smør

1 dl fløde

1/2 dl vand

25 gr gær

1 æg + lidt sammenpisket æg til pensling

1 spsk sukker

1 tsk salt

1/4 tsk gurkemeje

325 gr hvedemel

24 rosiner

Smelt smørret og tilsæt fløde og vand. Rør gær ud i blandingen og tilsæt æg, sukker, salt, gurkemeje og hvedemel. Ælt dejen glat og smidig og lad den hæve ca. 1 time til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og del den i 12 små boller. Tril hver bolle til en pølse og form den til et S. Læg bollerne på en bageplade, pynt med to rosiner og lad dem efterhæve ca. 30 minutter. Pensl bollerne med lidt sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på ovnristen og spis dem lune.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)