Jeg ved ikke, hvordan det forholder sig i resten af landet, men her i Sydjylland, hvor jeg kommer fra, der er grønlangkål og hamburgerryg noget, man spiser til nytår og så måske et par gange i løbet af december til en julefrokost eller lign. I min familie har vi dog aldrig rigtig gjort det i grønlangkål til nytår og i virkeligheden skal vi måske også lidt længere ned i Sønderjylland, før det for alvor binder an. Jeg har til gengæld indimellem fået det serveret til aftensmad som barn, ikke mindst i løbet af december, fordi min far er vild med det.

Grønlangkål er lavet på grønkål og som med så mange andre kåltyper, så er der en rimelig pæn mæthedsfaktor inkluderet. Kål er desuden vanvittigt sundt, men vi må jo nok erkende, at en del af sundheden opvejes af den smør og fløde, som også tilsættes grønlangkålen. Men nu skal det hele jo ikke handle om sundhed og faktum er, at grønlangkål er en yderst populær spise her i julen.

Jeg havde faktisk aldrig lavet grønlangkål, kun spist min mors, før jeg kastede mig over denne her omgang. Men kan man lave en hvid, opbagt sauce, fx en persillesauce, så kan man også lave grønlangkål. Mht. grønkålen, så bestemmer man selv, hvor meget eller lidt arbejde, man vil lægge i det. Man kan købe en grønkålsstok, ribbe den for blade og selv hakke kålen. Man kan også købe kæmpestore poser med frisk, hakket grønkål i stort set alle supermarkeder lige nu. Den skal bare lige blancheres og er så klar til brug. Og endelig kan man købe poser med frossen grønkål, præcis som man kan købe frossen spinat. Kålen er allerede er både blancheret og hakket og skal blot optøs og presses fri for væde og så bliver det vist ikke nemmere.

Mht. til den opbagte sauce, så er der 2 muligheder. Man kan smelte smørret i gryden og sautere kålen let heri. Derefter røres et par skefulde mel i grønkålen og til sidst hældes fløde og mælk i gryden, som bringes i kog. På den måde jævner det hele sig selv og saucen tykner, når den når kogepunket. Dermed slipper man for både opbagning og piskning. Den anden metode er beskrevet i opskriften herunder og det er den “originale” måde at gøre det på. Det tager dog ikke meget mere end 10 minutter at lave grønlangkål, uanset hvilken metode man vælger.

Grønlangkål serveres traditionelt med kogt hamburgerryg og evt. kålpølser, som ikke har noget med kål at gøre, men blot hedder kålpølser, fordi de serveres til kål. Pølserne kan koges i vandet sammen med hamburgerryggen og de kan også steges på en pande. Desuden kan man servere stegt medisterpølse til grønlangkålen og selvfølgelig en god, grovkornet sennep. Endelig kan man koge en hvid kartoffel, hvis man synes og så må vi ikke glemme de brunede kartofler, som også hører sig til.

>> Se også min opskrift på de nemmeste, brunede kartofler tilberedt i ovnen lige her. 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Grønlangkål og hamburgerryg

Kogetid1 t 15 min
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 hamburgerryg i net (ca 750 -800 gr)
 • 25 gr smør
 • 2 spsk hvedemel
 • dl fløde
 • dl mælk
 • 500 gr frossen, hakket grønkål (optøet og presset fri for væde)
 • sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

Kogt hamburgerryg

 • Hæld vand i en stor gryde, så det lige netop kan dække hamburgerryggen, læg låg på gryden og bring den i kog.
 • Når vandet koger fjernes plastikemballage og net fra hamburgerryggen og den lægges i gryden.
 • Bring vandet i kog igen og lad hamburgerryggen småkoge under låg i 30-45 minutter, eller indtil centrumtemperaturen når ca 60 °C.
 • Slut for varmen og lad hamburgerryggen hvile i det varme vand i ca 30 minutter.

Grønlangkål

 • Smelt smørret i en gryde og rør hvedemelet i.
 • Tilsæt fløde og mælk og pisk grundigt, så der ikke dannes klumper.
 • Bring saucen i kog og lad den koge igennem i et par minutter, til den tykner og evt. melsmag forsvinder.
 • Vend hakket grønkål i saucen og smag til med sukker, salt og peber. Hvor sød eller salt, grønlangkålen skal være, afhænger af den enkeltes smag og behag.
 • Varm grønlangkålen godt igennem.
 • Skær hamburgerryggen i skiver og server med grønlangkål, hvide og evt. brunede kartofler.

Noter

Man kan selvfølgelig også anvende frisk grønkål til grønlangkål. Grønkålsstænglerne ribbes for blade og stænglen kasseres. Bladene blancheres i kogende vand til de falder sammen, afkøles og hakkes groft med en skarp kniv eller vha. en kødhakker. Herefter følges ovenstående opskrift.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)