For mange mennesker bliver det bare ikke rigtigt jul, hvis ikke de har fået havregrynskugler. De små mundfulde der, hvis rygtet taler sandt, blev opfundet under 2. Verdenskrig som en slags erstatning for det traditionelle marcipankonfekt, fordi mandler var umulige at skaffe, er noget af det allermest populære, hjemmelavede juleguf der findes og derfor synes jeg sagtens, at man kan lave en stor bunke og dele den i mindre portioner, som man forærer væk i denne søde juletid.

Jeg laver normalt bare helt plain havregrynskugler, som er helt traditionelle og meget børnevenlige, men skal kuglerne primært spise af voksne, kan man tilsætte et par spsk kold, stærk kaffe til havregrynsmassen, ligesom det også smager godt at tilsætte lidt kahlua, rom eller evt romessens.

Kuglerne trilles i kokos, men det kunne også være havregryn, farvet krymmel, grofthakkede nødder eller noget helt andet. Lad gerne ungerne deltage i processen – deres små fingre er som skabte til at trille havregrynskugler, imens de fløjter i vilden sky, og så kan de voksne koncentrere sig om at pakke de havregrynskugler, der skal foræres væk til bedsteforældre, familie og venner i fine æsker med silkepapir eller cellofanposer med fine sløjfer.

Lad evt. børnene forære en pose eller æske med havregrynskugler væk som værtindegave juleaften – det bringer altid lykke med noget hjemmelavet, både for modtager og giver, og så kan man jo passende smage på herlighederne til aftenkaffen.

Havregrynskugler.

70 gr blødt smør

2 dl havregryn

1 dl kokosmel

1/2 dl flormelis

1-2 spsk kakao

1/2 tsk vanillepulver

Desuden lidt ekstra kokos til at trille kuglerne i.

Alle ingredienserne blandes sammen og trilles til små kugler på størrelse med hasselnødder. Vend kuglerne i kokosmel og opbevar dem i en lufttæt beholder – evt. i køleskabet, hvis man foretrækker, at kuglerne ikke er alt for bløde.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)