På denne her tid af året bliver der drukket rigtig meget hjemmelavet gløgg herhjemme hos os. Selvfølgelig kan man også bruge den færdigkøbte, men i min verden er der nu ikke meget, der slår den hjemmelavede version – hverken den hvide eller den røde udgave. Så derfor skal der da også en fin patentflaske med en ordentlig omgang hjemmelavet gløgg ekstrakt med i bloggens julekalender, der som bekendt omhandler hjemmelavede værtinde- og julegaver, hvis der stadig skulle være tvivl om det.

Jeg bryder mig ikke om gløgg, som er alt for sprittet og det synes jeg desværre, der er tendens til, at de hjemmelavede opskrifter bliver. Når jeg ser sådan en opskrift, hvor der både skal tilsættes en flaske portvin, en flaske snaps og en flaske vodka til rødvinen, så spekulerer jeg altså på, hvorvidt vi er ude i smagen eller virkningen? Min hjemmelavede gløgg bliver lavet på masser af krydderier og appelsin og/eller citronskiver, men derudover indeholder den ikke andet end rødvin/hvidvin og lidt sukker. Kedeligt måske, men jeg synes virkelig, det er en dejlig gløgg og det gør de fleste af dem, jeg serverer den for også og så har den jo den fordel, at man kan køre hjem, også selvom man har drukket 2 glas.

En flaske med hjemmelavet gløgg ekstrakt kan selvfølgelig ikke holde sig ubegrænset, men hvis man sørger for at si den godt, så krydderierne ikke ligger tilbage i lagen, så kan den godt holde sig ca. 14 dage på køl. Sørg for at sætte en lille seddel på flasken, med en forklaring på hvordan gløggen skal brygges og pak så flasken fint ind i cellofan, evt med en flaske vin ved siden af, som kan blandes i gløggen og vedlæg måske lidt julesmåkager eller konfekt i en lille dåse og/eller en pose med mandelsplitter og rosiner til at komme i gløggen.

 

 

Ved servering kommer man 1 del gløgg ekstrakt og 2 dele vin i en gryde, smager til med lidt sukker og varmer det langsomt op – det må ikke koge, for selvom jeg personligt ikke bryder mig så meget om gløgg, som er alt for stærk, så må der jo gerne være lidt alkohol tilbage.

Hvid gløgg ekstrakt.

2 økologiske citroner, skåret i tynde skiver

2 stjerneanis

3 kanelstænger

8 kardemommekapsler, letknuste

5 hele nelliker

1 L god æblemost

Kom alle ingredienser i en gryde og lad det koge op. Lad det herefter simrer i ca. 20 minutter ved svag varme, tag gryden af varmen og lad det trække i minimum et par timer, men gerne til dagen efter eller længere.
Si krydderier og citronskiver fra gløggen og hæld den på en flaske. Opbevar flasken på køl.

Ved servering blandes gløgg ekstrakt med hvidvin i forholdet 1:2 i en gryde og smages til med sukker efter smag. Varm gløggen op i gryden, husk at den ikke må koge, så fordamper alkoholen. Server den varme gløgg i fine glas eller kopper med en skefuld rosiner og mandler i hver.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)