Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmebagte honninghjerter…

35 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager
Gå direkte til opskriften

Jeg synes, at honninghjerter hører julen til og hvert eneste år, når de første juleting begynder at dukke frem i butikkerne, er honningkager og nisseskum noget af det allerførste, jeg køber. Disse her honninghjerter er bagt efter Claus Meyers opskrift, som jeg efterhånden har brugt i en del år. De bliver helt fantastisk bløde og lækre med en intens honningsmag, men det betyder også, at kagerne er bagt med en fordej, som jeg har haft stående i et køkkenskab i lidt over en måned.

I al sin enkelthed laves fordejen ved at ælte 500 gr honning sammen med 500 gr hvedemel. Herefter kommes dejen i en bøtte med låg eller en skål med film omkring og så skal den blot stå ved stuetemperatur – ikke for varmt og ikke for koldt. Jeg har min stående i et køkkenskab.

Jeg bruger flydende honning til hjerterne, selvom der egentlig bare står honning i opskriften. Det er altså ikke yderligere udspecificeret af Claus Meyer, hvilken honning der skal bruges. Til gengæld viste det sig for nogle år siden, at de af bloggens læsere, som havde brugt almindelig, fast honning, havde lidt problemer med at rulle den færdige dej ud, da hjerterne skulle formes, idet dejen var meget hård at arbejde med. Det hjalp tilsyneladende, at komme den i mikrobølgeovnen i nogle sekunder, men belært af den erfaring har jeg nu alligevel besluttet at bruge flydende honning. Jeg har købt et glas med 450 gr flydende akaciehonning i Tiger butikken til 30 kr og de sidste 50 gr honning har jeg så suppleret op med almindelig honning fra køkkenskabet.

>> Se også min opskrift på gammeldags honningkage med smørcreme lige her. 

Der findes rigtig mange fine opskrifter på honninghjerter, som kan bages uden en fordej, der først skal hvile i en måned. Derfor vil jeg stadig opfordre til, at man bager en portion fine hjerter, selvom man ikke har tid eller overskud til at arbejde med en fordej. Man følger blot nedenstående opskrift og lader fordejen hvile så lang eller kort tid, som det nu er muligt.

Synes man honninghjerter har en tendens til at blive tørre, eller gider man bare ikke nøjes med chokoladepynten, så kan man piske en god smørcreme og lave dem om til honningbomber. Honninghjerterne lægges hjerterne sammen to og to med creme og abrikos- eller æblemarmelade og overtrækkes med chokolade, så får man de lækreste bomber.

Hjemmebagte honninghjerter og honningbomber er en både sød og personlig værtindegave, som nok skal vække glæde i december.  Hjerter kan pakkes ind i cellofan med en fin sløjfe på, hvorimod bomberne skal behandles lidt mere forsigtigt. Der ville jeg købe en fin æske, evt en kageæske hos en bager, fylde bunden med lidt silkepapir og så arrangere bomberne i æsken og derefter pakke den ind i cellofan. Det kan man for øvrigt også gøre med honninghjerterne.

5 fra 6 stemmer

Honninghjerter

Hviletid30 days
Samlet tid30 days 1 time
Antal: 20 stk

Ingredienser

Fordej (laves 1 mdr i forvejen)

 • 500 gr hvedemel
 • 500 gr honning (gerne flydende honning)

Honningkagedej

 • 2 æggeblommer
 • tsk hjortetaksalt
 • 2 tsk potaske
 • 2 tsk stødt kanel
 • tsk stødt nellike
 • smeltet chokolade til overtræk

Fremgangsmåde

 • Hvedemel og honning blandes til en fast dej og kommes i en skål eller bøtte med låg.
 • Dæk dejen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst et par dage, men gerne længere. Jeg kan anbefale at lade fordejen stå i minimum 1 måned, men bare 24 timer er bedre end ingenting.

Honninghjerter

 • Kom æggeblommerne i en skål og rør hjortetaksalt ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper.
 • Rør potaske ud i 2 spsk vand til det er helt opløst. Begynder det at blive lidt varmt, er det blot fordi, der sker en kemisk reaktion.
 • Bland æggeblommer, potaske og krydderier i fordejen og ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller i røremaskine. Det er nemmest at bruge en røremaskine.
 • Er fordejen blevet stenhård, og slet ikke til at arbejde med, så kan man med fordel give den et par sekunder i mikrobølgeovnen. Men det hjælper altid, hvis man bruger flydende honning.
 • Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 5 mm tyk og stik den ud som hjerter.
 • Bag hjerterne ved 180 °C (alm ovnfunktion) i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige. De må ikke kunne falde sammen.
 • Afkøl hjerterne på en bagerist.
 • Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i et fad med et fugtigt klæde/viskestykke over og stilles i køleskabet i 2-3 dage, indtil de bliver lækre og bløde. Fugt viskestykket efter behov.
 • Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre og kan overtrækkes efter behov.
Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med.
Subscribe
Notify of
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anne-Marie
9 år siden

Jeg har nu en hurtig opskrift, som kan laves på 1-2 dage. Den er baseret på sirup, men jeg tror sagtens det kan udskiftes med flydende honning. De er så lækre med abrikosmarmelade og chokoladeovertræk, nærmest som konfekt.
Men måske prøver jeg honninghjerter igen næste år. Det fif med køleskab og det våde klæde har jeg ikke set før. Dengang jeg sidst prøvede anbefalede Meyer at de lå i en åben pose i kælderen, hvor de kunne suge fugt fra, gerne en måned. Ikke videre lækkert… Andre råd var at spraye dem med vand, lægge dem med rå kartofler og så det våde klæde.

Kh.
Anne-Marie

Bianca
9 år siden

Som altid fine fra din hånd. Virkelig flot blank chokolade 🙂

Ann
9 år siden

Vi har nu bagt dem for første gang og første plade blev sorte nedenunder 🙁
Men derefter blev resten fine 🙂 Kan det passe at de er meeeget krydret ? Og hvis de skal kunne lægges sammen med smørcreme og abrikos marmelade skal de vel være tykkere?

Trine
3 år siden

Hvordan opbevare du dem i køleskabet?

Mine bliver enten alt for våde i toppen af bøtten eller alt for hårde i bunden fordi fugten ikke rigtig når derned. Var bange for at de ville hænge sammen, så jeg har lagt bagepapir mellem lagene. Er det dumt?

Mia Kristensen
1 år siden

Taglagt ? Hvordan gør man det ?

Sonja Gonzales
6 år siden

Har du ikke skruet ned for krydderierne i forhold til meyers?

Sonja Gonzales
6 år siden

Det havde du ikke kan jeg se… ved ikke hvorfor jeg lige troede det.
?

Lotte
5 år siden

Hej Anne

jeg ved ikke om du er klar over det men Claus Meyer har lavet en opdatering til opskriften

Fordej (laves 1 måned i forvejen)
500 g honning (almindelig fast honning eller akaciehonning)
250 g hvedemel

Honningkagedej
2 æggeblommer
10 g hjortetaksalt
750 g honningkagefordej
250 g hvedemel
10 g potaske
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike
Olie og mel til bagepladen

super hyggelig blog at læse

Kristine
4 år siden

Mine flød ud og lignede mere cirkler end hjerter.

Ina Christensen
4 år siden

Så blev der bagt honninghjerter og stjerner 20 stk og de blev såååå fine i formen måtte dog putte mere mel i dejen da den klistrede meget, nu står de på køl indtil de skal pyntes.
Opdate senere om smagen glæder mig og tak for fine opskrifter 👍

Marianne Christensen
4 år siden

Har lige lavet Meyers honninghjerter de blev super gode selv om fordejen har stået siden sidste år🤩Slet ikke hårde som han skriver i opskriften🎄

Pia
3 år siden

Hvor stor en udstiksform bruger du?

Rikke
3 år siden

Nu er min fordej ved at være klar til de lækre hjerter😀 Jeg har aldrig bagt honningkager før og kan forstå at de bliver hårde når de er bagt. Skal de bare lægges i et fad med et fugtigt klæde over – altså uden låg ?

Rikke
3 år siden

Skal kagerne have låg på i køleskabet ? Eller kun et fugtigt klæde ?

Stine
3 år siden

Hej, tak for en opskrift som giver en super smag. Mine blev dog helt tynde og lidt klistret, nærmest som om de var blevet en lille smule karameliseret, hvis man kan sige det sådan. Jeg synes jeg gjorde nærmest som der stod, har du et bud på hvad jeg har kludret i, og skal gøre anderledes næste gang? 🙂 Vil rigtigt gerne prøve at have dem til at lykkes. Kan smage at smagen er der, men konsistensen og udseendet er der bestemt ikke 😛 God jul!

Anette Germandsen
3 år siden

Hejsa.
Jeg har aldrig prøvet honningkager før.
De er blevet meget lækre.
Men er nu kommet i tvivl;skal honningkager blive ved med at have fugtig klæde på helt indtil de skal bruges eller bare til de er bløde?

Mette
2 år siden

Hejsa, det er første gang nogen sinde at jeg prøver at bage noget som helst til jul.
Når jeg laver fordejen kan det så godt passe at den er lidt klistret, eller er det mig der gør noget forkert?

Tulle
2 år siden

Hejsa, hvor er det skønt at følge med herinde. Tak!
Jeg har netop bagt en portion hjerter, eller cirkler blev det faktisk da jeg ikke havde en stor nok hjerteudstikker. Men mit spørgsmål er om du ved hvad jeg har gjort galt? Mine kager hævede ligeså fint i ovnene og så faldt de ligesom sammen igen. Jeg prøvede at give dem forskelligt bagetid men ligelidt hjalp det. Har du et forslag til hvad jeg har gjort galt?
Glædelig jul

Lene Hansen
1 år siden

Hej Anne

Så har jeg fået bagt honninghjerter, og de smager skønt ❤ Men noget må være gået galt???

Jeg rørte hjortetaksalt ud i æggeblommerne i et krus. Det gik fint.
Jeg opløste potaske i vand i et andet krus. Det blev lidt varmt, men gik fint.
Jeg varmede fordejen lidt i microovnen, da den var stenhård. Den blev let at ælte, men varm.
Jeg kom kanel og stødt nellike i kruset med æg og hjortetaksalt. Fint.
Så kom jeg også potaskeopløsningen deri, og der kom en forfærdelig stank, der blev værre og værre, mens jeg æltede det i fordejen.
Jeg har googlet, at hjortetaksalt udvikler ammoniak, men vel ikke, så jeg måtte vende hovedet væk, mens jeg æltede for ikke at kaste op??? Gemalen, der har meget svagere lugtesans end mig, sagde, det lugtede af l…

Hvad har jeg gjort forkert??? For vil helt sikkert bage dem igen i 23.

PFT Lene