Jeg synes, at honninghjerter hører julen til og hvert eneste år, når de første juleting begynder at dukke frem i butikkerne, er honningkager og nisseskum noget af det allerførste, jeg køber. Disse her honninghjerter er bagt efter Claus Meyers opskrift, som jeg efterhånden har brugt i en del år. De bliver helt fantastisk bløde og lækre med en intens honningsmag, men det betyder også, at kagerne er bagt med en fordej, som jeg har haft stående i et køkkenskab i lidt over en måned.

I al sin enkelthed laves fordejen ved at ælte 500 gr honning sammen med 500 gr hvedemel. Herefter kommes dejen i en bøtte med låg eller en skål med film omkring og så skal den blot stå ved stuetemperatur – ikke for varmt og ikke for koldt. Jeg har min stående i et køkkenskab.

Jeg bruger flydende honning til hjerterne, selvom der egentlig bare står honning i opskriften. Det er altså ikke yderligere udspecificeret af Claus Meyer, hvilken honning der skal bruges. Til gengæld viste det sig for nogle år siden, at de af bloggens læsere, som havde brugt almindelig, fast honning, havde lidt problemer med at rulle den færdige dej ud, da hjerterne skulle formes, idet dejen var meget hård at arbejde med. Det hjalp tilsyneladende, at komme den i mikrobølgeovnen i nogle sekunder, men belært af den erfaring har jeg nu alligevel besluttet at bruge flydende honning. Jeg har købt et glas med 450 gr flydende akaciehonning i Tiger butikken til 30 kr og de sidste 50 gr honning har jeg så suppleret op med almindelig honning fra køkkenskabet.

>> Se også min opskrift på gammeldags honningkage med smørcreme lige her. 

Der findes rigtig mange fine opskrifter på honninghjerter, som kan bages uden en fordej, der først skal hvile i en måned. Derfor vil jeg stadig opfordre til, at man bager en portion fine hjerter, selvom man ikke har tid eller overskud til at arbejde med en fordej. Man følger blot nedenstående opskrift og lader fordejen hvile så lang eller kort tid, som det nu er muligt.

Synes man honninghjerter har en tendens til at blive tørre, eller gider man bare ikke nøjes med chokoladepynten, så kan man piske en god smørcreme og lave dem om til honningbomber. Honninghjerterne lægges hjerterne sammen to og to med creme og abrikos- eller æblemarmelade og overtrækkes med chokolade, så får man de lækreste bomber.

Hjemmebagte honninghjerter og honningbomber er en både sød og personlig værtindegave, som nok skal vække glæde i december.  Hjerter kan pakkes ind i cellofan med en fin sløjfe på, hvorimod bomberne skal behandles lidt mere forsigtigt. Der ville jeg købe en fin æske, evt en kageæske hos en bager, fylde bunden med lidt silkepapir og så arrangere bomberne i æsken og derefter pakke den ind i cellofan. Det kan man for øvrigt også gøre med honninghjerterne.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Honninghjerter

Hviletid30 d
Samlet tid30 d 1 t
Antal: 20 stk

Ingredienser

Fordej (laves 1 mdr i forvejen)

 • 500 gr hvedemel
 • 500 gr honning (gerne flydende honning)

Honningkagedej

 • 2 æggeblommer
 • tsk hjortetaksalt
 • 2 tsk potaske
 • 2 tsk stødt kanel
 • tsk stødt nellike
 • smeltet chokolade til overtræk

Fremgangsmåde

 • Hvedemel og honning blandes til en fast dej og kommes i en skål eller bøtte med låg.
 • Dæk dejen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst et par dage, men gerne længere. Jeg kan anbefale at lade fordejen stå i minimum 1 måned, men bare 24 timer er bedre end ingenting.

Honninghjerter

 • Kom æggeblommerne i en skål og rør hjortetaksalt ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper.
 • Rør potaske ud i 2 spsk vand til det er helt opløst. Begynder det at blive lidt varmt, er det blot fordi, der sker en kemisk reaktion.
 • Bland æggeblommer, potaske og krydderier i fordejen og ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller i røremaskine. Det er nemmest at bruge en røremaskine.
 • Er fordejen blevet stenhård, og slet ikke til at arbejde med, så kan man med fordel give den et par sekunder i mikrobølgeovnen. Men det hjælper altid, hvis man bruger flydende honning.
 • Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 5 mm tyk og stik den ud som hjerter.
 • Bag hjerterne ved 180 °C (alm ovnfunktion) i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige. De må ikke kunne falde sammen.
 • Afkøl hjerterne på en bagerist.
 • Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i et fad med et fugtigt klæde/viskestykke over og stilles i køleskabet i 2-3 dage, indtil de bliver lækre og bløde. Fugt viskestykket efter behov.
 • Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre og kan overtrækkes efter behov.

Noter

Hvis man ikke har brugt flydende honning, kan det godt være lidt hårdt at ælte fordejen sammen med krydderierne. Man kan evt. komme dejen 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen, så bliver den lidt blødere at arbejde med.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)