Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Luciaboller – opskrift på luciabrød til luciadag.

0 kommentarer
Brød og boller, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Den 13. december er det luciadag. Det fejrer vi med luciaoptog, og i Sverige spiser man også lucia boller til morgenmad. Faktisk spiser man både luciaboller på luciadag og juleaftensdag i Sverige, men traditionen med at spise luciaboller på luciadag vinder mere og mere indpas i Danmark. Og jeg har for længst indført den hyggelige tradition med friskbagte boller herhjemme hos os. 

Se også – Gammeldags juleboller I Koldhævet franskbrød I Koldhævede kanelsnegle

Nem opskrift på luciaboller. 

Traditionelt indeholder luciabollerne safran, som giver de fineste, gule boller. Men derudover er luciaboller egentlig bare en fed gærdej, der ikke adskiller sig frygtelig meget fra klassiske teboller. Det, der gør hele forskellen, er udformningen af luciabollerne. Der findes et utal af kreative forslag, men bollerne skal i hvert fald som minimum formes som et S. Og så skal der stikkes rosiner eller korender i bollerne.

Luciabollerne smager fantastisk med smør på, når de er helt nybagte. De kan dog sagtens gemmes et par dage og blot lunes på brødristeren eller i ovnen. Og hvis ikke man føler for at stå op midt om natten, for at lave friskbagte luciaboller til morgenmad, så kan de også sagtens laves i en koldhævet version.

Tip! Se opskrift + mine bedste tips til koldhævede luciaboller herunder.

5 fra 3 stemmer

Luciaboller

Hæve- og bagetid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • dl lillefingervarm mælk (eller kold mælk - koldhævet version)
 • ½ pk gær (eller 15 gr gær - koldhævet version)
 • 1 æg
 • 1 spsk sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1/4 tsk safran (ca 0,25 gr)
 • 325 gr hvedemel (+ lidt til æltning)
 • 75 gr blødt smør
 • sammenpisket æg og rosiner til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom mælk i en skål og rør gær ud i mælken. Tilsæt æg, sukker, salt, safran, hvedemel og smør og ælt sammen til en glat og smidig dej.
 • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
 • Del dejen i 12 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse og form den til et S.
 • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pynt med to rosiner og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg.
 • Bag luciabollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl bollerne på ovnristen og spis dem lune. Bollerne kan holde sig i 2-3dage dage, og kan evt. lunes i ovnen/på brødristeren. De kan også fryses.

Koldhævet version.

 • Saml dejen som beskrevet ovenfor, men brug kold mælk og reduceret mængde gær.
 • Dejen skal ikke hæves, men blot formes og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til med film og sæt dem i køleskabet natten over eller i 7-9 timer.
 • Har man ikke plads til en bageplade i køleskabet, så kan man lægge bollerne på 2 skærebrædder beklædt med bagepapir. På denne her tid af året, kan man også hæve bollerne udenfor, hvis ikke det er frost.
 • Ved bagning tages bollerne ud af køleskabet. Har man hævet bollerne på et skærebræt, trækkes de over på en bageplade ved hjælp af bagepapiret.
 • Pensl dejen med sammenpisket æg og lad bollerne hvile i ca. 15-30 minutter, imens ovnen opvarmes.
 • Bag luciabollerne efter anvisning ovenfor.

Koldhævede luciabrød til morgenmad. 

Der er som sådan ingen “regler” for, hvornår på dagen man skal spise luciaboller. Men i Sverige spises de ofte til morgenmad. Og det er da også noget så hyggeligt, at spise en langsom morgenmad med luciaboller på luciadag. Vil man gerne servere nybagte luciaboller til morgenmad, men slippe for at stå op og bage midt om natten, kan jeg anbefale at lave koldhævede luciaboller.

Her laves dejen om aftenen, men man dropper hævningen og former i stedet bollerne med det samme. Herefter lægges bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, sættes på køl og koldhæver natten over. Og når man står op på luciadag, er der blot tilbage at sætte luciabollerne i ovnen og samle familien omkring morgenbordet.

Spiser man derimod ikke luciabollerne til morgenmad, så kan man jo sagtens bage bollerne efter den traditionelle opskrift og hævemetode. De er fx skønne til eftermiddagsteen eller aftenskaffen.

Hyggelige decemberplaner.

Vores Luciadag byder, udover luciaboller til morgenmad, også på julegaveindkøb og frokost. Julegaveturen er en årlig begivenhed, som vi hygger os med og gør en dag ud af. Omend den selvfølgelig ikke nødvendigvis behøver at falde på luciadag.

Vi skal have købt de sidste julegaver (de første for Mortens vedkommende) og bliver gerne ved til vi er færdige. Vi forkæler os selv med en frokost halvvejs og måske også cafe latte og kage, hvis det trækker ud. Aftenen står på afslapning, julehygge og gamle julefilm. Måske også et par småkager og juleslik i skålen og så et glas hjemmelavet gløgg til. Uhhh hvor jeg altså bare elsker december og juletiden.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer