I dag er det d. 13. december – også kaldet Luciadag. Traditionen med at spise luciaboller eller “lussekatter”, som de også kaldes på den anden side af sundet, kommer oprindeligt fra Sverige. Her hører luciaboller og jul uløseligt sammen og man spiser både luciaboller på Luciadag og til morgenmad juleaftensdag.

Traditionelt indeholder luciabollerne safran eller lidt gurkemeje, som giver de fineste, gule boller. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke bryder mig så meget om den karakteristiske smag af safran, så jeg nøjes med gurkemeje. Det farver bollerne fint, men smager ikke rigtigt af noget.

Dejen til luciaboller er egentlig bare en fed gærdej, der ikke adskiller sig så frygtelig meget fra en portion fødselsdagsboller, men det der gør hele forskellen er udformningen. Der findes et utal af kreative forslag, men bollerne skal i hvert fald som minimum formes som et S og så skal der stikkes rosiner eller korender i bollerne. Luciabollerne smager fantastisk samme dag de er bagt, men de kan også sagtens gemmes et par dage og så blot lunes på brødristeren eller i ovnen.

Der er ingen “regler” for hvornår på dagen, man skal spise luciaboller, men i Sverige spises de ofte til morgenmad. Vil man gerne servere helt nybagte luciaboller for familien uden at skulle stå op og bage midt om natten, kan jeg derfor anbefale at prøve min opskrift på koldhævede luciaboller. Her laves dejen om aftenen, ligesom bollerne formes, inden de sættes på køl og hæver natten over. Så er der bare tilbage at sætte sine luciaboller i ovnen om morgenen og samle familien omkring morgenbordet. Og spiser man dem ikke til morgenmad, så kan man jo sagtens bage en portion i løbet af dagen og servere dem til eftermiddagsteen eller aftenskaffen.

Vores Luciadag byder, udover luciaboller, også på julegaveindkøb og frokost. Julegaveturen er en årligt tilbagevendende begivenhed, som vi hygger os med og gør en dag ud af, om end den selvfølgelig ikke nødvendigvis behøver at falde på Lucia dag. Vi skal have købt de sidste julegaver (de første for Mortens vedkommende) og bliver gerne ved til vi er færdige og forkæler os selv med en frokost halvvejs og måske også cafe latte og kage, hvis det trækker ud. Aftenen står på afslapning, julehygge og gamle julefilm. Måske også et par småkager og juleslik i skålen og så et glas hjemmelavet gløgg til. Jeg behøver vist ikke uddybe yderligere, hvorfor jeg elsker december.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Luciaboller

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 dl fløde
 • ½ dl varmt vand
 • ½ pk gær
 • 1 æg
 • 1 spsk sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1/4 tsk stødt gurkemeje (eller 1 nip safran)
 • 325 gr hvedemel (+ lidt til æltning)
 • 75 gr blødt smør
 • sammenpisket æg og rosiner til pynt

Fremgangsmåde

 • Rør fløde og vand sammen, så blandingen bliver lillefingervarm. Udrør gær i blandingen og tilsæt æg, sukker, salt, gurkemeje og hvedemel. Rør dejen sammen og arbejd herefter blødt smør ind i dejen. Ælt dejen glat og smidig og lad den hæve tildækket i ca. 1 time. 
 • Del dejen i 12 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse og form den til et S. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pynt med to rosiner og lad bollerne efterhævei ca. 30 minutter. 
 • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på ovnristen og spis dem lune.

Noter

Luciabollerne er selvfølgelig bedst, når de er helt nybagte, men de kan godt holde sig et par dage i en frysepose. Bollerne kan også fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)