Så tager vi hul på et nyt år lige om lidt og derfor starter madplanen, som holdt en velfortjent julepause i sidste uge, også helt fra starten med en splinterny uge 1. Madplanen har snart 1 års fødselsdag her på bloggen og jeg tror virkelig, den er kommet for at blive. Dels fornemmer jeg, at der er rigtig mange af Jer læsere, der er glade for den og dels er jeg selv blevet rigtig glad for den og nærmest afhængig og det er der flere grunde til.
Som jeg vist har været inde på før, så har madplanen sparet os for rigtig mange penge herhjemme og det er jo værd at tage med, når jeg er studerende, men noget andet vi også har sparet væk er de utallige, nærmest daglige indkøbsture samt spekulationerne over, hvad vi nu skulle finde på at spise til aftensmad. Og dermed har vi altså også sparet en del af de nemme take away og fast food løsninger væk, når vi kom trætte hjem og ikke gad finde på aftensmad.
Jeg er klar over, at det ikke er alle, der kan forlige sig med en madplan, men herhjemme fungerer det altså rigtig godt lige pt og så er der jo heller ingen der siger, at man absolut skal følge en madplan 100 % Hvis bare der er købt ind, så kan man jo selv bestemme, om man har mere lyst/tid/overskud til at lave og spise spaghetti med kødsauce om tirsdagen, selvom det egentlig er skrevet på madplanen om søndagen – sådan gør vi i hvert fald herhjemme.
Madplan uge 1.
Mandag – Jeg trænger til salat, grønt og knas ovenpå julens lidt fede retter, brun sauce og kartofler. Så selvom det ikke ligefrem er sæson for salatgrønt, så skal vi altså have pitabrød med salat, tomater, agurk, ærter, majs, feta og hjemmelavet dressing. Kødet bliver en rest kogt hamburgerryg i tern, tun og lidt grillet kyllingebryst – alt sammen rester, som vi dermed får spist.
Tirsdag – Jeg har vist skrevet lidt om det de andre år, men lige omkring nytår er der altid rigtig mange gode tilbud på lækre fisk og skaldyr hos både fiskehandleren og i supermarkederne og det plejer vi at benytte os af. Derfor skal vi have en omgang hvidvinsdampede blåmuslinger med rigtig godt brød til.
Onsdag – Nytårsaften byder selvfølgelig på lækker mad. Hos os skal vi i år have en lækker, røget bornholmerlaks til forret, for der kommer en bornholmerlakse-pusher nytårsaften og han har gerne sådan én med. Desuden grillet oksemørbrad med små, krydrede kartofler, whiskeysauce og bearnaisesauce, grillede bønnefritter og sauterede gulerødder med timian. Desserten er stadig på tegnebrættet, men bliver en tallerken med lidt frugt og 3 små desserter – en kugle hjemmelavet ananassorbet, en mini creme brûlèe og en mini chokoladekage med flydende midte. Desuden en kransekagetop kl 24, som jeg bagte i går, men som lige skal have lidt glasur og diverse pynt, inden den kommer på bloggen.
Torsdag – Hmmmm rester fra Nytårsaften. Jeg er ganske sikker på, at der er rigeligt og de skal i hvert fald ikke smides ud. Desuden er lysten til at gå i køkkenet måske heller ikke så stor, men ellers plejer vi at fremtrylle lidt lækre og nemme snacks, som vi nipper til i løbet af dagen, fx crab cakes, små, sprøde tunfrikadeller, dadler med bacon, ostegratinerede muslinger (en rest fra tirsdagens hvidvinsdampede muslinger) eller lign.
Fredag – Jeg tror, vi trænger til noget let og nem mad, når vi kommer til weekenden, så vi skal have bagte kartofler med blandet salatfyld, fetaost, dressing og en form for kød (skinke i tern, grillet kylling eller lign). Så får vi også udryddet salatresterne fra mandagens pitabrød.
Lørdag – Der er købt ind til en grydefuld cowboy chili con carne, som kan stå på komfuret og simre og sende sine krydrede dufte ud i hele huset. Masser af grønsager og chili i gryden, det trænger vi til og ris ved siden af. En kølig klat creme fraiche på toppen fuldender værket.
Søndag – Resterne af chili’en fra lørdag. Fyldt i store tortillaer eller hjemmelavede madpandekager, fordelt i et ildfast fad, drysset med revet ost og gratineret i ovnen. Blandet salat og guacamole og salsa ved siden af. Afslappet søndags-restemad på den gode måde.
Jeg køber ikke take away eller fast food, fordi jeg hellere vil have min egen mad (til en fornuftig pris!). Der er altid noget i fryseren, frikadeller, udskårne stykker lasagne, portioner med sammenkogte retter, supper, porrer, ærter, bønner og brød – diverse grøntsager og bacon fra en god slagter i køleskabet. Det kræver selvfølgelig god fryse- og køleskabskapacitet, ellers kan det ikke lade sig gøre.
I en tv-udsendelse var der en familie på to voksne og tre børn, der brugte over 10.000 kr. om måneden på take away.
Da Anne-Mette boede hjemme var hun af og til utilfreds med, at vi aldrig hentede mad i Mors Grill. Da hun hørte, hvad vi så måtte give afkald på – så havde det ingen interesse mere.
Elsebeth – Jeg tror vi har den samme holdning til take away – jeg gider heller ikke bruge det som nødløsninger og hurtig mad, så hellere have fryseren fyldt med de hurtige løsninger. Til gengæld kan jeg godt lide, når vi “planlægger” at spise take away herhjemme – altså når vi eksempelvis henter lækker sushi eller mad fra vores lækre, mexikanske restaurant her i Vejle og dækker fint op og leger “restaurant” herhjemme. Sådan en dag kan jeg godt gå og glæde mig til, men den skal som sagt være planlagt. Nogle gange kan jeg næsten bedre lide, at tage restaurant maden med hjem – det er meget mere afslappet og hyggeligt og så kan man tillade sig at drikke lidt vin til, for ingen skal jo køre hjem 🙂
Rigtig godt nytår til dig og dine – også dem på den anden side af Atlanten, som holder nytår nogle timer efter os andre 🙂
Tak i lige måde på alles vegne, Anne!
Anne-Mette har lige sendt et billede af Emma, hvor hun spiser æbleskiver – eller pancake-balls, som hun kalder dem. Det er hårdt at bo så langt fra hinanden.
Se, det er da den helt rigtige måde, “take good food home” på – jeg synes, det er dejligt at spise på en god restaurant, men bagefter – ja, så havde vi haft alle fordelene ved at spise maden hjemme, for så skulle vi ingen steder! Børn får altid deres mad samtidig med, at vi andre får vores forret – og så skal de helst holde mund og være stille resten af tiden der, og det, synes jeg, er synd. I USA siger jeg, I kan købe ind – så laver jeg maden. Så bliver det en dejlig oplevelse for os alle.
Husk nu at vise et par billeder af Viggo i det nye år!
Elsebeth
Elsebeth – Uhhh ja, det med æbleskiver på amerikansk vis, har vi her i huset stiftet bekendtskab med igennem DR’s programmer fra Elk Horn i USA. En lidt spøjs kombination, men når man kender lidt til den amerikanske madkultur, så er det vel ikke meget mere “underligt” at spise æbleskiver og medisterpølse til morgenmad, end det er at spise pandekager/vafler med bacon, pølse eller skinke og det er der jo ikke en sjæl, der rynker på panden af – tværtimod spiser vi det glad og gerne, når vi kommer på den anden side af Atlanten 🙂
Vi er for øvrigt gået i gang med at planlægge vores sommerferie, der som noget helt nyt i år foregår udenfor New York – vi skal nemlig flyve til Miami og være der nogle dage, inden vi lejer en bil og kører op til New Orleans, hvor vi er nogle dage, inden vi flyver hjem igen – ca 14 dage i alt med hele familien. Glæder mig rigtig meget 🙂
Æwelskiwer og medisterpåls i Elk Horn – den morgenmad skrev jeg og fortalte Anne-Mette om. Hun syntes, det var en sær sammensætning – hertil kunne jeg kun svare, at den i mine øjne ikke var mere sær end pandekager med sirup og bacon. Vi er ikke ostespisere, så morgenmaden består af en hel skive rugbrød med leverpostej og et godt læs agurkeskiver. Det er der også mange, der finder en sær morgenmad – selv om min bliver lavet med økologisk letmælk og ikke som borgmesterens i Elk Horn, der blev lavet med sød, tyktflydende kondenseret mælk – men det kunne han takke Google’s oversættelse af ‘sødmælk’ for. Google oversætter også ‘chicken left over’ til ‘kylling venstre over’.
Det tegner til at blive en meget fin sommerferie!