Forleden aften havde vi Mortens mor og hendes kæreste hernede til en hyggeaften med lækker mad og gaveudveksling. Det var dog ikke vores gaver, der blev udvekslet, for både Morten og hans mor skal jo holde jul sammen med mig og min familie i år hos mine forældre. Til gengæld havde Mortens mor nogle gaver, som vi skal have med til Mortens storebror og hans kæreste og børn, når vi tager et smut til København i dag og i morgen.

Da vi nu er så tæt på jul, syntes jeg, vi skulle have lidt dessert og hvad kunne vel være mere oplagt end en skålfuld luftig og vanilleprikket ris a la mande? Navnlig i betragtning af, at Morten og hans mor som bekendt bliver snydt for ris a la mande juleaften, fordi vi i min familie foretrækker citronfromage ovenpå den fede julemad, men det virker nu ikke som om, de er særlig kede af det bytte og nu har de jo også fået deres ris a la mande 🙂

Da vi kun var os 4 personer, og vi som sagt kører til København i dag, lavede jeg ikke nogen kæmpe skålfuld, for der ville jo ikke rigtigt være nogen til at spise resterne, men der blev da til en pæn portion til os hver og en ekstra, som Morten spiste i går, da han fik fri fra arbejde og sådan helt officielt gik på juleferie. Risengrøden kogte jeg allerede for nogle dage siden – den blev kogt på “gammeldags” maner i en dyne, men da der også skulle være til en portion varm risengrød til Morten, lavede jeg dobbelt portion grød i forhold til nedenstående opskrift. Mængderne svarede dog ret præcist til nedenstående, da Morten havde fået sine to portioner risengrød.

 

 

I min familie er der tradition for, at komme en temmelig stor portion mandler i ris a la manden. Desuden er de så grofthakkede, at man godt kan blive helt i tvivl om, hvorvidt man sidder med en hel mandel eller ej og det er en del af legen, men det er jo op til den enkelte, hvor mange mandler man vil komme i ris a la manden og hvor fint eller groft de skal hakkes 😉

Ris a la mande.

4 pers.

1,5 dl vand

100 gr grødris

1/2 L mælk

kornene af 1 vanillestang

2-3 spsk sukker

100 gr smuttede mandler, grofthakkede

1,5 dl piskefløde

Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde og lad det koge i ca. 2 minutter under omrøring. Tilsæt herefter mælken og kog i ca. 10 minutter – rør jævnligt. Læg låg på gryden og lad det småkoge i ca. 30 minutter – rør rundt engang imellem. Rør et lille nip salt i grøden og lad den afkøle – gerne til dagen efter.
Skrab kornene ud af vanillestangen med en lille kniv og mas dem ud i lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Rør vanillesukkeret og resten af sukkeret i grøden sammen med de hakkede mandler. Pisk fløden til let skum og vend det hele sammen. Server med kirsebærsauce eller iskold hindbærpuré.

Note. Husk lige at gemme en hel mandel i desserten, hvis ris a la manden skal spises juleaften. Ellers er det jo svært at vide, hvem der har gjort sig fortjent til mandelgaven.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)